Fortsätt till innehållet
Kennokoto yrittäjät

Kennokoto – mycket mer än en biodling

Bimeditation, cafédelikatesser, avslappnande möten eller kanske massage. Till exempel av det här kan man njuta på Kennokoto i Korpilahti i Karleby. Kennokotos företagare Julia Mietola och Miika Potinoja beskriver Kennokoto framför allt som ett sinnestillstånd som byggs upp kring välmående och som erbjuder en möjlighet att slappna av och ta en paus från den hektiska vardagen.

Den här gången är det lugnt runt bikuporna på Kennokotos gårdsplan. Det regniga vädret är nämligen inte så lockande för bina. När det är som bäst hörs ett mäktigt surr. På vintern bor det cirka 20 000 bin i kuporna, men under sommaren är antalet mångfalt större.

Julia Mietola berättar att Kennokoto framför allt fick sin början genom en biodling.

­­– I egenskap av primärproducent producerar jag honung, och emellanåt säljer jag också bibröd och andra biprodukter. Verksamheten koncentreras emellertid mer till caféverksamhet samt tjänster riktade till företag och andra grupper. Förutom för möten lämpar sig Kennokoto också för olika må bra-evenemang.

Mietola uppmuntrar att testa till exempel bimeditation.

– Vid bimeditation lär man sig koncentrera på sig själv, och binas jämna surrande är i sig meditativt. Jag studerar som bäst till yogainstruktör och det kan hända att jag också ordnar yoga småskaligt i framtiden.

Miika Potinoja är utbildad massör och hans specialitet består av lösningsorienterad behandling som riktas till djupt liggande muskelhinnor. Hans kunder består bland annat av idrottare och personer som lider av kronisk smärta.

– Vid behandling av djupt liggande muskelhinnor riktas tryck och rörelse av rätt slag specifikt till djupt liggande muskelhinnor. Det är det mest nervrika känselorganet i vår kropp, och genom behandlingen fås vanligtvis ett väldigt bra terapisvar. Vid behov utför jag även klassisk massage, och ett nytt intressant tillägg i mina behandlingar är Neurosonic-stolen, som skapar lågfrekventa vibrationer som lugnar det autonoma nervsystemet, säger Potinoja.

 

”Som att man kommit utomlands” 

 

Miika Potinoja övergick till företagare på heltid i juni. Julia Mietola verkar däremot som företagare vid sidan av sitt lönearbete.

– Jag upplever att jag utför ett viktigt och betydelsefullt arbete på sjukhuset, men jag saknade något eget innehåll i livet. Min välmåenderesa började med att jag skaffade bikupor. Människor saknar välmående och möten framför allt under sådana tider där vi befinner oss nu, och Kennokoto erbjuder en möjlighet till detta, konstaterar Mietola.

Under sin massörsutbildning arbetade Miika Potinoja halvtid på sin dåvarande arbetsplats.

– Ganska snart efter att min utbildning börjat märkte jag att det inte fanns någon återvändo till det tidigare. Jag upplever att mitt företag existerar för att jag ska kunna förbättra människors livskvalitet som massör.

Företagarna berättar att de inledde Kennokoto-konceptet baserat på sina egna preferenser.

– Kennokoto byggs upp kring vad som känns bra för oss själva och hurdan plats vi själva gärna skulle besöka. Vi vill vara lättillgängliga och det har varit väldigt fint att höra att kunderna berömt platsen som fantastisk. Ett barn sa att det var som att man kommit utomlands.

– Hit kan man komma för att slappna av, njuta av gott te och kaffe och ännu bättre honung. För oss är det här en livsstil och vi ser inte på Kennokoto genom investeringar eller tillväxt. Det mest belönande är när man kan leva en vardag som känns som ens egen och samtidigt erbjuda upplevelser för sina medmänniskor, säger de.

Bildtext: För Julia Mietola och Miika Potinoja är Kennokoto en kombination av såväl livsstil och företagande som kulinarisk och visuell njutning. På bilden även den spanska vinthunden Carlos.

Text och bild: Jorma Uusitalo

www.kennokoto.fi