Fortsätt till innehållet
Timo Lahtinen

Verkställande direktör: Långsiktig och målmedveten företagsutveckling

KOSEKs verksamhet som partner för mikroföretag och små och medelstora företag styrs av ett långsiktigt och målmedvetet arbete. Det här framkommer bland annat genom hur vi har infört olika teman i vår årsklocka. Under verksamhetsårets första kvartal koncentrerade vi oss på företagens arbetskraft, rekrytering och artificiell intelligens och under det andra kvartalet på ägarskiften och finansiering. För det tredje kvartalet var temat försäljning och marknadsföring och för det fjärde internationalitet och industri. Till exempel våra evenemang försökte vi planera så att de passade ihop med temat för kvartalet i fråga.

Artificiell intelligens är ett ämnesområde som varit synligt under verksamhetsåret. Inom temat ordnades även en workshop. I företagen är det aktuellt att fundera på användningsändamål för AI och naturligtvis funderar vi på KOSEK på hur AI kan utnyttjas i vår egen verksamhet. Vid sidan av AI betonades starkt tillgången till kunnig arbetskraft i vår verksamhet under det första kvartalet. Detta var ett av de delområden där vi under året samarbetade intensivt med kommunförsöket inom sysselsättning. I den stora bilden är vårt mål att främja en helhet där yrkeskunniga personer utexamineras från läroanstalterna för de regionala företagens behov.

Kommunförsöket inom sysselsättning fungerade som KOSEKs samarbetspartner vid arrangemangen av Minustako yrittäjä-evenemang på finska och engelska och dessutom för ett motsvarande evenemang för ukrainare som flyttat till Karleby, på deras eget modersmål.

Företagande och tillgång till arbetskraft var också teman för KOSEKs tio månader långa projekt inom företagarfostran, som avslutades i slutet av oktober. Ledaren för projektet övergick sedan som fast anställd sakkunnig till KOSEK och framöver går man vidare med projektets mål genom att samarbeta intensivt med bildningstjänsterna i Karleby och Perho. Syftet är att erbjuda elever i årskurs 7–9 och gymnasiet en långsiktig syn på hurdana utbildnings-, arbets- och företagarmöjligheter som erbjuds i deras egen hembygd i framtiden.

Förutom att de storprojekt som planeras inom industrin i Karleby även i bästa fall erbjuder många nya arbetsmöjligheter erbjuder de även intressanta utsikter för företagen i KOSEKs område. KOSEKs roll i stadens Invest in-verksamhet är framför allt att främja uppkomsten av olika nätverk av underleverantörer och konsortier som kan svara på kommande byggnadsbehov. Vårt mål är att så många mikroföretag och små och medelstora företag som möjligt skulle få arbete genom dessa projekt. Detta mål främjades till exempel genom Industry Meeting Point-evenemanget som ordnades i samband med Kokkola Material Week.

En utmaning som berör hela landet är det enorma antalet företag där företagaren under den närmaste tiden kommer att avsluta sin företagsverksamhet och för vilka det vore viktigt att hitta ett naturligt kontinuum. Av denna orsak främjar KOSEK också ägarskiften på många sätt. Mellersta Österbottens Företagsmarknad, som redan etablerat sin ställning som ett traditionellt evenemang om ägarskiften, ordnades denna gång i Nivala i april, och KOSEK var en av arrangörerna. Evenemanget ordnas turvis i Karleby och i samarbete med utvecklingsbolag i närområdet.

Kokkola Material Week ordnades i november och samlade åter en rekordpublik. Huvudkoordinator för evenemanget var KOSEK i samarbete med Karleby stad. Det är fint att se hur Kokkola Material Week blivit ett viktigt internationellt evenemang inom materialkemi som varje höst lockar ett par tusen besökare från olika håll i världen till sina seminarier. Ett varmt tack till deltagarna och dessutom till alla de organisationer som bidrog till arrangemangen av evenemanget.

Under verksamhetsåret riktade vi i allt större utsträckning våra blickar även mot naturresursbranschen och samarbetet med andra organisationer som stöder jordbruk, såsom MTK och Pro Agria. KOSEKs sakkunniga hjälper jordbruksföretagare både i svåra ekonomiska situationer och när företagarna sinsemellan funderar till exempel på att utnyttja maskinparken på sina gårdar för maskinarbeten i samband med olika byggnadsinvesteringar.

Finlands medlemskap i NATO för också med sig nytt på företagsfältet i Finland. Utvecklingsbolagen i Mellersta Österbotten, Österbotten och Södra Österbotten har tillsammans med beslutsfattare och Försvarsmaktens experter sammanställt sina tankar om hur företagen kunde dra nytta av NATOs anskaffningar.

Timo Lahtinen
Verkställande direktör