Fortsätt till innehållet
Noora Keskisipilä

Ett fascinerande Karleby för alla åldrar

Hej och välkommen med på en vagnpromenad längs min favoritrutt här i Karleby. I promenaden deltar vårt barn i lågstadieåldern och i vagnen ligger vår lilla ettåring. När man rör sig med barnvagn ser man saker ur ett lite annat perspektiv: man har tid att gå runt, förundras och njuta i lugn och ro av hösten i vår stad. Jag bor nära centrum, och när jag kan rör jag mig alltid från en plats till en annan till fots. Jag njuter av vackra detaljer och sådana är staden full av – bara man stannar upp och ser dem.

Har ni någonsin verkligen stannat upp och sett med eftertanke på vår vackra stadsteater Vartiolinna? Byggnaden har stått ståtlig på sin plats länge och sett så mycket. Invid teatern finns numera också en auktionskammare vars skyltfönster bjuder på intressanta saker både för stora och för små nyfikna ögon. Skolbarnet fascineras av Katarine gravgårds historia och vi stannar ofta och läser om platsens historia i Västra parken. Jag har hört att man kan ta fantastiska bilder på både barn och bröllopspar på platsen!

Jag rekommenderar varmt att man också bekantar sig med det övriga historiska och vackra området i Tallåsen. Jag har sagt någon gång att jag går med på att flytta från mitt nuvarande hem bara om nycklarna passar till något av de fantastiska husen i Tallåsen som utstrålar så mycket historia. Husen och gårdsplanerna är som ur en saga. Det finns gamla träd och portar, dekorativa fönster och fantastiska färger. Min favorit är ett äppelträd på en magisk gårdsplan där man brukar hänga upp julkulor i slutet av året.

Från Västra parken fortsätter vår färd mot kärncentrum. De mörka höstkvällarna framhäver de upplysta ståltrådskonstverken längs Fabriksgatan. Namnet på Kaija Kontulainens konstverk ”Olohuone kotikaupungissa” (sv. ett vardagsrum i hemstaden) är väldigt träffande. Karleby centrum är kompakt, stämningsfullt och hemtrevligt. Vardagsrumskänslan kan man fånga framför allt på stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning. Som förälder till en liten människa uppskattar jag ett tryggt och rymligt utrymme som är fullt av saker att göra. Storebror söker sig rutinmässigt till hyllan med Harry Potter, nappar åt sig en bok och sätter sig i den mjuka soffan för att läsa. Jag drömmer om att caféutrymmena i bibliotekets tidningsläsesal någon gång ska kunna tas i bruk så att jag kan njuta av en kopp varmt kaffe med havremjölk och en tidning medan den lilla tar en tupplur i vagnen.

Oberoende om man har behov av kaffe och kaka, lunch eller middag finns det mycket att välja mellan i Karleby. Med barnvagn är det naturligtvis lätt att röra sig i köpcentret, men man får också plats på matställena längs gatorna. Jag blir alltid varm i hjärtat när personalen håller upp dörren åt mig eller erbjuder sig att bära brickan färdigt till bordet när man har en bebis i famnen. I vår familj har vi upplevt att restaurangerna också varmt välkomnar den yngre generationen. Skolbarnets favorit är barnportionen med fisk på Roja och vi föräldrar tackar den stämningsfulla restaurangen för sin barnvänliga service. Jag vill uppmuntra dem som står på tröskeln och tvekar att ta med barnen till restaurangerna och caféerna. Ingen kan ju veta hur man gör något som man inte övat på tillsammans!

Alla vi stadsbor spelar också vår egen roll när det gäller att skapa ett barn- och familjevänligt Karleby: ge respons, utvecklingsidéer, beröm och berätta om framgångar. Staden tillhör alla och jag vågar påstå att ingen blir rädd för lite oväsen. Jag glömmer aldrig en passerande persons empatiska leende och vackra berömmande ord om bebisen (som skrek röd i ansiktet) som jag fick när jag satt på en parkbänk och försökte amma den lilla människan som tappat nerverna under vagnpromenaden. Vi kan alla vara med och skapa en barn- och familjevänlig stad.

Noora Keskisipilä

Noora har bott i Karleby sedan 2016. Familjen består av två barn och make. Vid sidan av föräldraledigheten dansar Noora vuxenbalett och studerar utveckling och ledarskap inom social- och hälsovård på högre yrkeshögskolenivå. Nooras familjs favoritplats i Karleby är stadsbiblioteket. Där trivs hela familjen!