Hyppää sisältöön
Noora Keskisipilä

Kiehtova Kokkola kaikenikäisille

Hei ja tervetuloa kanssani vaunulenkille, kävellään yhdessä lempireittini täällä Kokkolassa. Mukana on perheemme alakoululainen ja vaunuissa matkustaa yksivuotias pikkuihminen. Nyt lastenvaunujen kanssa liikkuessa kaikki näyttäytyy taas hieman eri näkökulmasta: on aikaa käveleskellä, ihmetellä ja nauttia syksyisestä kaupungistamme kaikessa rauhassa. Asun lähellä keskustaa ja aina kun voin, liikun paikasta toiseen kävellen. Nautin kauniista yksityiskohdista ja niitä tämä kaupunki on täynnä  –  kun vain pysähtyy huomaamaan.

Oletteko koskaan todella pysähtyneet ajatuksella katsomaan upeaa kaupunginteatteriamme, Vartiolinnaa? Kuinka ylväänä ja paljon nähneenä se on seissyt paikallaan vuosikymmeniä. Teatterin kainalosta löytyy nykyään myös huutokauppakamari, jonka näyteikkunat tarjoavat kiinnostavaa katseltavaa niin isoille kuin pienemmillekin ihmettelijöille.  Koululaista puolestaan kiehtoo Katariinan kalmiston historia ja pysähdymme usein lukemaan paikan historiasta Länsipuistossa. Olen kuullut, että paikassa saa upeita valokuvia niin lapsista kuin hääpareistakin!

Suosittelen lämmöllä tutustumaan myös muuhun historialliseen ja niin kauniiseen Mäntykankaan alueeseen. Olen joskus sanonut, että suostun muuttamaan nykyisestä kodista vain jos avaimet sopivat yhteen Mäntykankaan upeista, historiaa huokuvista taloista. Talot ja pihapiirit ovat kuin sadusta: vanhoja puita ja portteja, koristeellisia ikkunoita ja upeita värejä. Suosikkini on erään taianomaisen pihapiirin omenapuu, johon loppuvuodesta ripustetaan omenoiden tilalle joulupallot.

Länsipuistosta matka jatkuu kohti ydinkeskustaa. Syksyn pimenevät illat nostavat esiin upeasti Tehtaankadun valaistut teräslankaveistokset. Taiteilija Kaija Kontulaisen veistoskokonaisuuden nimi ”Olohuone kotikaupungissa” on kovin osuva. Kokkolan keskusta on tiivis, tunnelmallinen ja kotoisa. Olohuonemaiseen tunnelmaan pääsee kiinni erityisesti myös upean kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosastolla. Kävelemistä opettelevan pienen ihmisenalun vanhempana arvostan turvallista, tilavaa ja tekemistä täynnä olevaa temmellysaluetta. Isoveli hakeutuu rutiininomaisesti Harry Pottereiden kohdalle, nappaa mukaan kirjan ja kellahtaa pehmeälle sohvalle lukemaan. Haaveilen, että vielä joskus kirjaston lehtilukusalin kahvilatilat saadaan käyttöön ja voin pikkumimmin päiväuniaikaan nauttia lehteni seurana kupin kuumaa kahvia kauramaidolla.

Oli tarve sitten kahville ja kakulle, lounaalle tai illalliselle, Kokkolasta ei valinnanvaraa puutu. Vaunujen kanssa on tietysti helppo liikkua ostoskeskuksessa, mutta hyvin mahtuu kyllä kivijalkaankin. Sydäntä lämmittää aina henkilökunnan pieni apu oven auki pitämisessä, tai ehdotus tarjottimen kantamisesta valmiiksi pöytään niinä hetkinä, kun kädet ovat täynnä vauvaa. Meidän perheen kokemuksen mukaan ravintolat toivottavat lämpimästi tervetulleiksi myös nuoremman asiakaskunnan. Koululainen nimeää ikisuosikikseen Rojan lasten kala-annoksen ja me vanhemmat kiittelemme tunnelmallisen ravintolan lapsiystävällistä palvelua. Haluan lämpimästi rohkaista epäröinnin kynnyksellä keikkuvia viemään lapset ravintoloihin ja kahviloihin, sillä eihän kukaan voi sellaista osata, jota ei ensin voi yhdessä harjoitella!

Meillä kaikilla kaupunkilaisilla on myös oma roolimme lapsi- ja perheystävällisen Kokkolan luomisessa: annetaan palautetta, kehitysideoita, kiitetään ja kerrotaan onnistumisista. Kaupunki kuuluu kaikille ja uskallan väittää, että pientä elämää ei säikähdä kukaan. En koskaan unohda sitä ohikulkijan myötätuntoista hymyä ja lempeällä äänellä lausuttua kaunista kehua (sillä hetkellä naama punaisena karjuvasta) vauvasta jonka sain, kun yritin imettää kesken lenkin hermonsa menettänyttä ihmisenalkua puistonpenkillä. Me jokainen voimme olla mukana luomassa lapsi- ja perheystävällistä kaupunkia.

 

Noora Keskisipilä

Noora on asunut Kokkolassa vuodesta 2016 lähtien. Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja puoliso. Hoitovapailun lisäksi hän tanssii aikuisbalettia ja opiskelee ylemmässä ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan kehittämistä ja johtamista.  Nooran perheen lempipaikka Kokkolassa on kaupunginkirjasto, siellä viihtyy koko perhe!