Fortsätt till innehållet
Norkor Naate-Kivimaa är född i Ghana och blev företagare för att kunna hjälpa kvinnor och barn på den fattiga landsbygden i Ghana.

Viljan att hjälpa ledde till företag

Norkor Naate-Kivimaa från Karleby ville trygga möjligheten för barn på landsbygden i sitt hemland Ghana att få gå i skolan. Lösningen blev väskor och korgar som tillverkas av kvinnliga hantverkare i Ghana och som Naate-Kivimaas företag importerar till Finland och säljer vidare till slutkunderna.

Norkor Naate-Kivimaa är född i Ghanas huvudstad Accra och flyttade till Finland 2010. Fyra år senare utexaminerades hon som sjukskötare. Numera bor hon i Karleby med sin make och familjens två barn. Hjärtat finns fortfarande starkt kvar i det gamla hemlandet Ghana och speciellt på den fattiga landsbygden.

– Min mammas familj är hemma från den norra delen av Ghana där även min pappa reste mycket, och även bodde. Jag har hört mycket historier om hur fattigt det är i byarna och att många barn inte kan gå i skolan för att de måste skaffa levebröd till sin familj. Många flickor från fattiga familjer är också tvungna att gifta sig i en väldigt ung ålder, berättar Norkor.
Som biståndsobjekt valde hon en by som bebos av frafra-stammen. Där vaknar redan 5 år gamla barn klockan fem eller sex på morgonen för att bära vatten från en sjö som ligger på flera kilometers avstånd. Därefter tvättar barnen sig, städar gårdsplanen till sitt hem och äter. Om familjen har tillräckligt med pengar går barnen till skolan resten av dagen. Om det inte finns pengar fortsätter barnens dag med arbete för att skaffa pengar.

– I byn bor kvinnliga hantverkare som är väldigt skickliga på att tillverka till exempel väskor och korgar av glansmiskantus och sisalgräs. I området har man dessutom en torr period då man inte kan odla marken och då finns gott om tid för hantverk.

Hjälpen går direkt till ett specifikt objekt

Naate-Kivimaas företag Nokupa importerar produkter som tillverkats i byn i fråga. Den färska företagaren säljer produkterna i sin nätbutik och till exempel på torg och olika evenemang.

– Ibland har kunderna sagt att produkterna är dyra, men det är bra att komma ihåg att försäljningsintäkter går till att hjälpa kvinnor och deras barn i vardagen och dessutom direkt till ett specifikt objekt. Förutom att kunderna får en högklassig och handtillverkad produkt för sina pengar, hjälper de också mindre bemedlade människor, säger Naate-Kivimaa.
Som företagare är hon fortfarande ung eftersom Nokupa grundades i början av 2024.

– Jag marknadsför produkterna via flera kanaler på sociala medier. Jag vill utveckla företagets verksamhet vidare på olika sätt eftersom jag tror att många människor gillar att bistå genom egna praktiska handlingar.

KOSEK har hjälpt under den nya företagens första tid.

– Jag gjorde upp en affärsverksamhetsplan under ledning av Sami Viljanen och KOSEK har också gett mig möjlighet att träffa nya människor. Servicen på KOSEK har varit perfekt för mig och dessutom gratis, berättar Norkor Naate-Kivimaa glatt om hjälpen från experterna.

Text och bild: Jorma Uusitalo

www.nokupa.com