Hyppää sisältöön
Norkor Naate-Kivimaa
Ghanassa syntynyt Norkor Naate-Kivimaa ryhtyi yrittäjäksi auttaakseen Ghanan köyhällä maaseudulla asuvia naisia ja lapsia.

Halu auttaa vei yrittäjäksi

Kokkolalainen Norkor Naate-Kivimaa halusi turvata synnyinmaassaan Ghanassa köyhän maaseudun lapsille mahdollisuuden käydä koulua. Ratkaisuksi löytyi ghanalaisten naiskäsityöläisten valmistamat laukut ja korit, joita Naate-Kivimaan perustama yritys tuo Suomeen ja jälleenmyy loppuasiakkaille.

Ghanan pääkaupungissa Accrassa syntynyt Norkor Naate-Kivimaa muutti Suomeen 2010 ja valmistui neljä vuotta myöhemmin sairaanhoitajaksi. Nykyään hän asuu Kokkolassa puolisonsa ja perheen kahden lapsen kanssa. Sydän on kuitenkin edelleen vahvasti myös entisessä kotimaassa ja varsinkin Ghanan köyhällä maaseudulla.

– Äitini perhe on kotoisin Ghanan pohjoisosasta, missä myös isäni matkusti paljon ja asuikin siellä. Olen kuullut paljon tarinoita siitä, miten köyhää sikäläisissä kylissä on, eivätkä monet lapset voi käydä koulua, koska heidän täytyy olla hankkimassa elantoa perheelleen. Monet köyhien perheiden tytöt joutuvat myös avioitumaan hyvin nuorina, hän kertoo.
Hän valitsi avustuskohteeksi frafra-heimon asuttaman kylän. Siellä jo 5-vuotiaat lapset heräävät viiden, kuuden aikaan aamulla lähteäkseen kantamaan vettä järveltä, jonne kertyy kilometrien matka. Sen jälkeen lapset peseytyvät, siivoavat kotinsa pihamaan ja ruokailevat. Jos perheellä on riittävästi rahaa, lapset lähtevät loppupäiväksi kouluun. Jos rahaa ei ole, lasten päivä jatkuu elannon hankkimisella.

– Kylässä asuu naiskäsityöläisiä, jotka ovat hyvin taitavia tekemään esimerkiksi laukkuja ja koreja , joiden raaka-aineina käytetään esimerkiksi elefanttiheinää ja sisalruohoa. Lisäksi alueella on kuiva kausi, jolloin ei voi viljellä maata, ja aikaa jää runsaasti käsitöiden tekemiseen.

Apu suuntautuu suoraan nimettyyn kohteeseen

Naate-Kivimaan perustama Nokupa-yritys tuo Suomeen kyseisessä kylässä tehtyjä tuotteita, joita tuore yrittäjä myy verkkokaupassa sekä esimerkiksi torilla ja erilaisissa tapahtumissa.

– Joskus asiakkaat ovat sanoneet, että tuotteet ovat kalliita, mutta on hyvä muistaa, että myyntituloilla autetaan naisten ja heidän lastensa arkea ja vieläpä suoraan nimetyssä kohteessa. Sen lisäksi, että asiakkaat saavat rahojensa vastineeksi laadukkaan, käsin tehdyn tuotteen, he auttavat vähävaraisia ihmisiä, Naate-Kivimaa sanoo.
Yrittäjänä hän on vielä nuori, sillä Nokupa perustettiin vuoden 2024 alkupuolella.

– Markkinoin tuotteita somessa useissa kanavissa. Aion kehittää yrityksen toimintaa edelleen eri tavoin, koska uskon, että tämä on monille ihmisille mieluinen tapa toteuttaa vastuullisuutta omilla käytännön teoillaan.

KOSEK on ollut apuna uuden yrittäjän alkutaipaleella.

– Tein liiketoimintasuunnitelman Sami Viljasen ohjauksessa, ja he ovat avanneet myös mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä. KOSEKin palvelut ovat olleet minulle täydellisiä ja kaiken lisäksi ilmaisia, Norkor Naate-Kivimaa iloitsee saamastaan asiantuntija-avusta.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo

 

www.nokupa.com