Fortsätt till innehållet
Katri Niskanen gläds över att hon som ny företagare haft förvånansvärt lätt att smälta in bland kunder och andra företagare. KOSEK och företagsutvecklare Sami Viljanen har varit en viktig hjälp under den första tiden som företagare.Fotograf: Jorma Uusitalo

Mångsidigt kunnande kryddat med en glad attityd

Katri Niskanen beslöt sig för att utnyttja sitt kunnande och den erfarenhet hon fått som anställd genom att bli företagare. Så uppstod företaget Keino Pro som erbjuder kunderna assistenthjälp och projekttjänster, till exempel hjälp med att börja använda artificiell intelligens eller med att skapa finansieringsprojekt. På köpet berättar Katri att hon bjuder på en glad och positiv attityd i varje arbetsdag.

– Jag vill arbeta med något betydelsefullt. Jag upplever att jag är helt bra på ganska mycket, men inget som kommer att ge mig Nobelpriset. Men om jag genom mitt arbete kan hjälpa andra att glänsa, må bra i sitt arbete och lyckas åstadkomma sitt bästa är det en god orsak att utföra det här arbetet, säger Katri för att sammanfatta sin mission som företagare.

– Genast under de första månaderna har vi tillsammans med många företag märkt att de tjänster som jag erbjuder är exakt den rätta biten i deras pussel. Utöver assistent- och projekthjälp kan jag till exempel representera företag på mässor eller presentera deras affärsidéer, produkter eller tjänster i andra sammanhang eftersom jag gärna nätverkar med andra människor.

”Hjälpen från KOSEK har varit oersättlig”

Katri har studerat till tradenom och vid sidan av arbetet har hon senare utbildat sig till magister i ledarskap inom idrottsaffärsverksamhet.

– När mitt moderskapsvikariat på ett försäkringsbolag tog slut sökte jag arbete på en lokal bokföringsbyrå med attityden hej, här kommer jag. De hade för tillfället inga lediga platser, men bokföringsbyrån tipsade Canoramas dåvarande vd Martin Brandt om att jag kunde vara en lämplig person för dem. Där började min arbetskarriär på Canorama, som senare blev Lounea efter en företagsfusion.

De första åren arbetade Katri som sekreterare på Canoramas enhet i Karleby. Med tiden fick hon mer ansvar och började fungera som mentor för sina kolleger på Canorama-kedjan och avancerade sedan till förvaltningschef.

– I något skede konstaterade vi med Lounea att det vore klokt om Niskanen gjorde något annat. Framtiden började klarna speciellt under de stunder då jag satt på caféer med en bok i handen och funderade om jag kunde göra något meningsfullt just som företagare. Som anställd hade jag ju fått en mångsidig arbetserfarenhet, till och med inom ledningsgruppsarbete, och jag kommer väl överens med olika människor och olika situationer.

– Jag är ganska allvarlig med det här företagandet och min inställning är att oberoende hur det går så är det full fräs ända till slutet.
Vid grundandet av företaget har KOSEK och företagsutvecklare Sami Viljanen varit till stor hjälp.

– Sami har berättat vad som är bäst att göra härnäst och vem jag ska ta kontakt med. Dessutom instruerade han mig i att göra upp en affärsverksamhetsplan och framför allt att sammanfatta varifrån det är meningen att företagets pengar ska komma och även vart pengarna går. Över lag har den hjälp jag fått av Sami och KOSEK varit oersättlig för mig som övergått från anställd till företagare. Det är med andra ord inte så konstigt att Sami numera finns på listan över mina bästa vänner i min mobil. Mitt eget råd till alla som planerar att bli företagare är att genast ringa KOSEK i stället för att fundera på saker ensam där hemma, säger Katri.

Text och bild: Jorma Uusitalo