Hyppää sisältöön
Keino Pro:n Katri Niskanen ja KOSEKin Sami Viljanen
Katri Niskanen iloitsee siitä, että uutena yrittäjänä hänen on ollut jopa yllättävän helppoa sulautua asiakkaiden ja muiden yrittäjien joukkoon. KOSEK ja yrityskehittäjä Sami Viljanen ovat olleet tärkeä apu yrittäjyyden alkutaipaleella.Kuvaaja: Jorma Uusitalo

Monipuolista osaamista maustettuna iloisella asenteella

Katri Niskanen päätti ryhtyä hyödyntämään osaamistaan ja palkkatöissä kertynyttä kokemustaan yrittäjänä. Syntyi Keino Pro-niminen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen assariapua sekä projekteihin liittyviä palveluita vaikkapa tekoälyn käyttöönotossa tai rahoitushankkeiden laatimisessa. Kaupan päälle Katri sanoo tuovansa mukanaan iloista ja positiivista asennetta jokaiseen työpäivään.

– Haluan tehdä työtä, jolla on merkitystä. Koen olevani perushyvä aika monessa asiassa, mutta sillä ei vielä Nobelin-palkintoja saada. Mutta jos pystyn omalla työlläni auttaa muita ihmisiä loistamaan, voimaan hyvin töissä ja saamaan itsestään ulos parhaansa, jo se on hyvä syy tehdä tätä työtä, hän tiivistää missionsa yrittäjänä.

– Heti ensimmäisten kuukausien aikana olemme huomanneet monen yrityksen kanssa, että minun tarjoamat palvelut ovat juuri sopiva palanen heidän kokonaisuuteensa. Assariavun ja projektien lisäksi voin vaikkapa edustaa yrityksiä messuilla tai muissa yhteyksissä esittelemässä heidän liikeideoitaan, tuotteita tai palveluita, koska mielelläni verkostoidun ihmisten kanssa.

”KOSEKin tarjoama apu on ollut korvaamaton”

Katri on opiskellut tradenomiksi, ja myöhemmin hän kouluttautui työn ohessa urheiluliiketoiminnan johtamisen maisteriksi.

– Kun äitiysloman sijaisuuteni vakuutusyhtiössä päättyi, hain töitä paikallisesta tilitoimistosta sillä asenteella, että hei, täältä tullaan. Siellä ei ollut sillä hetkellä paikkoja avoinna, mutta tilitoimistosta vinkattiin silloiselle Canoraman toimitusjohtajalle Martin Brandtille, että voisin olla heille sopiva henkilö. Siitä alkoi työurani Canoraman, ja yritysfuusion jälkeen Lounean, palveluksessa.

Ensimmäiset vuodet Katri työskenteli sihteerinä Canoraman Kokkolan-yksikössä. Ajan myötä vastuuta tuli lisää, ja hän ryhtyi mentoroimaan kollegoitaan Canorama-ketjussa edeten myöhemmin hallintopäälliköksi.

– Jossain vaiheessa totesimme Lounean kanssa, että Niskasen olisi järkevä tehdä jotain muuta. Tulevaisuus alkoi kirkastua varsinkin niinä hetkinä, jolloin istuin kahviloissa kirja kädessä ja pohdin, voisinko tehdä jotain mielekästä nimenomaan yrittäjänä. Olihan minulle kertynyt palkkatyössä monipuolinen työkokemus aina johtoryhmätyöskentelyä myöten, ja tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja erilaisissa tilanteissa.

– Olen aika tosissani tämän yrittäjyyden kanssa ja sillä ajatuksella liikkeellä, että kävi miten kävi, niin sata lasissa mennään päätyyn asti.
Yrityksen perustamisessa KOSEK ja yrityskehittäjä Sami Viljanen ovat olleet isona apuna.

– Sami on kertonut, mitä kannattaa tehdä seuraavaksi ja keneen olla yhteydessä. Lisäksi hän opasti minua liiketoimintasuunnitelman teossa ja ennen kaikkea auttoi kristallisoimaan, mistä yrityksen rahat on määrä tulla kuin myös sen, mihin rahaa menee. Ylipäätään Samin ja KOSEKin tarjoama apu on ollut korvaamaton tällaiselle palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyneelle. Ei siis ihme, että Sami löytyy nykyään puhelimestani parhaiden kaverien listalta. Oma neuvoni jokaiselle yrittäjyyttä suunnittelevalle on, että soita heti KOSEKille sen sijaan, että miettisit näitä asioita yksin kotonasi, Katri sanoo.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo