Fortsätt till innehållet
Golfin Thomas Gran
Thomas Grans intresse för golf ”eskalerade” i företagande. På bilden står Gran framför de nya utrymmena som blir färdiga på Företagarvägen under sommaren 2023. Även golfsimulatorn flyttas till de nya utrymmena.

Golfhobbyn växte till ett eget företag

Thomas Gran har spelat golf sedan barnsben. Enligt Grans egna ord gick golfhobbyn till slut så långt att han i maj lämnade sitt jobb och blev golfföretagare på heltid. Pro shop-butiker betjänar både i Karleby och i Vasa, och under sommaren öppnas en butik i nya utrymmen på Företagarvägen i Karleby. Utöver de ovan nämnda butikerna bedriver Gran också handel med golfutrustning i webbutiken GOLFIN som han också grundat.

Sina första steg på vägen mot företagare tog Gran år 2020 genom att investera i en golfsimulator. Gran har ungefär tre i handikapp och simulatorn gav honom goda förutsättningar att träna på vintern, men simulatorn har också varit till glädje för många andra golfare. Följande år började Gran sälja logotypsprodukter och skräddarsydda klubbor. I fjol öppnade han webbutiken och Pro shop i Karleby. När det dök upp en möjlighet att öppna en Pro shop även i Vasa konstaterade Gran att grenen tar så pass mycket tid att det inte längre var möjligt att sköta helheten vid sidan av arbetet.
– Tanken om en egen golfbutik väcktes kring åren 2014–2015, men då hade jag inte ännu tillräckligt med mod. Däremot har jag kunnat mjuklanda i företagandet eftersom jag arbetade fram till i våras och på så sätt fick regelbundna inkomster.
Senare funderade Gran också på utvecklingen av sitt företag tillsammans med KOSEK.

Mycket tillväxtpotential i webbutiken

Förutom att GOLFIN betjänar kunderna vid Gamlakarleby Golf i Isojärvi i Karleby kommer Gran att öppna en butik i nya utrymmen i närheten av Karleby centrum, dit även golfsimulatorn kommer att flyttas.
– I utbudet finns allt man behöver, inklusive textilier, och vi erbjuder de största varumärkena inom grenen. Målet är att också få andra kunder än golfspelare, eftersom golfartextilier passar utmärkt också för annan motion och fritid.
Grans tidigare satsning på en högklassig golfsimulator var lönsam. Simulatorn fungerar enligt dygnet runt-principen och har tagits emot entusiastiskt i Karleby. I den basservice som erbjuds för golfarna ingår även till exempel tillverkning av skräddarsydda klubbor samt service av klubbor och byte av grip.
– Mitt mål är att i något skede konkurrera med de största aktörerna inom branschen, särskilt inom webbhandeln. Så fort jag får allt i ordning på annat håll börjar jag utvecklingen av webbutiken, eftersom den har mycket tillväxtpotential. Jag har också romantiserat tanken om att det via webben skulle vara möjligt att komma in på Sverigemarknaden som är mycket större än i Finland. Det är en väsentlig del av tillväxten att se till att företagaren hela tiden kan hantera det bästa möjliga kunnandet inom golf.
– Speciellt med tanke på kundservice är det väldigt viktigt att jag har en genuin och djup kunskap och förståelse om grenen, betonar Gran.
– Det finns alltid saker man kan förbättra, men i sommar har vi väldigt goda ramar – och numera även på vintern. Det har varit speciellt glädjande att grenen har fått många nya utövare bland kvinnor och barn.

Text och bild: Jorma Uusitalo

www.golfin.fi