Fortsätt till innehållet
Tarinaportin ja Gastro Ketun yrittäjät Kruununvoudintalon edessä

Berättelser och fisksoppa

Historien vaknar till liv i berättelser som ger näring åt fantasin, och slutligen får magen en välsmakande fyllnad i TarinaPorttis och Gastro Kettus somriga upplevelsekoncept. Den historiska Kronofogdegården i Hakalax, som fungerar som pop-up-värdshus under sommaren, är en central del av stadsrundturen som gör en djupdykning i de förflutna århundradena.

Samarbetet mellan de två entreprenörerna, som erbjuder upplevelser i stadsmiljö, är ett bra exempel på praktiska resultat av projektet Ledernas och turistservicens Mellersta Österbotten, som framgångsrikt förvaltas av KOSEK. Samarbetet mellan TarinaPorttis entreprenör Anette Kanteh och Gastro Kettus entreprenör Jani Kettunen fick nämligen sin början inom ramen för projektet. Entreprenörerna inledde samarbetet i en workshop om produktion av kulturturism som anordnades inom projektet.

– Redan vid vårt första möte var det lätt att diskutera med Jani, och av honom fick jag också modet att börja utveckla Wilhelmiinas karaktär, berömmer Anette Kanteh. Genom rollfiguren Wilhelmiinas historier får deltagarna i historierundturen från Kronofogdegården fördjupa sig i den lokala historien.

– Jag tror på berättelser för genom dem minns man historia bäst. Redan som liten flicka fascinerades jag av berättelser och den underbara värld som skapas av fantasin. Jag har deltagit i många utbildningar inom turismbranschen och min dröm är att jag en dag skulle tjäna mitt levebröd som turismföretagare. Jag är också väldigt tacksam till Mari Keiski, ledaren för turismprojektet, för att hon uppmuntrat mig att skrida framåt. Samtidigt har jag fått mer förtroende för min egen verksamhet, säger Kanteh.

 

“Hakalax herrgård som traditionsmuseum”

 

I samband med projektet fick Jani Kettunen för sin del ett tips om att det för den här sommaren söks en företagare till Kronofogdegården. Så efter förhandlingar hyrde han utrymmena från Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset och kommer att driva ett pop-up-sommarvärdshus vid namnet Kronofogdegården by Gastro Kettu, åtminstone fram till hösten. Om en fortsättning tas beslut baserat på sommarens erfarenhet.

– Den upplevelsefyllda stadsrundturen som leds av Wilhelmiina tar 1,5 timme, varefter deltagarna blir bjudna på Gastro Kettus fisksoppa med tillbehör på Kronofogdegården. Tack vare Wilhelmiinas beskrivande berättelser och den underbara miljön kan vi erbjuda våra kunder en stadsrundtur som håller internationella mått. Detta är en riktig tidsresa för både Karlebybor och de som kommer från andra håll, säger Jani Kettunen.

Enligt honom ger miljön möjligheten att skräddarsy hur fina helheter som helst.

– Karleby stad skulle nu ha ett unikt tillfälle att öppna Hakalax herrgård som ett traditionsmuseum. Det skulle perfekt komplettera denna fantastiska helhet och utgöra ännu en attraktionsfaktor, betonar Kettunen.

Förutom att Kronofogdegården fungerar som centrum för stadsrundturerna erbjuder Kronofogdegården som ett traditionsenligt värdshus besökarna en daglig rastplats samt mat och dryck – och ibland även levande musik.

 

Bildtext: Kronofogdegården kommer från början av sommaren att tjäna som värdshus och som centrum för upplevelsefyllda stadsrundturer. Företagarna Anette Kanteh och Jani Kettunen på gårdsplanen utanför Kronofogdegården.

Text och bild: Jorma Uusitalo

 

Gastro Kettu www >>>

TarinaPortti www >>>