Fortsätt till innehållet
Huoleton Oy personal
Personerna bakom Huoleton-produkten: Veikko Laitila (till vänster), Kim Sirkka, Juho Karhumaa och Peter Witick.

Bekymmersfri vardag för badrum

Karlebyföretaget Huoleton Oy har lanserat en ny slags golvbrunnssil på marknaden som får bukt med ett vanligt problem i duschrum, det vill säga att hårstrån, ludd och bland annat hundhår fastnar i golvbrunnen. Produktnyheten har fått ett bra mottagande och företaget håller redan på att utvidga sitt återförsäljningsnätverk från hemlandet till Sverige och Norge.

Vem skulle inte känna igen denna vanliga situation i badrummet? Golvbrunnen är full med hårstrån, kanske också hundhår och annan smuts. Förutom att golvbrunnen hotar täppa igen kan det också uppstå en unken avloppsstank. Huoleton-golvbrunnssilen, som genomgått många officiella tester, har visat sig vara en lösning på det här hygienproblemet.

– Vår innovation baserar sig på en sil med en öppning och en speciell form som skapar en spiralformad rörelse som leder hår och andra orenheter ända ner i avloppet, berättar Huoleton Oy:s verkställande direktör Juho Karhumaa och poängterar att det är en myt att till exempel hår inte skulle få hamna i rörsystemet. Enligt honom uppstår problem när hårstrån, hundhår och annan smuts fastnar i golvbrunnssilen. Det här försämrar vattenflödet i brunnen så att det kan börja tränga upp vatten eller bli nästan helt igentäppt.

Huoleton är en finsk produkt som tillverkas av återvinningsbart rostfritt stål. För nybyggare och renoverare erbjuds en egen produktserie och för konsumenter en annan. Det är enkelt att ersätta den gamla silen med den nya. Tillsammans med silen levereras en monteringsram som också är av inhemsk produktion.

Huoleton-silen har beviljats EU:s varumärkesskydd och dessutom är produkten internationellt skyddad genom PCT-systemet.

 

Även sjukhus och vårdhem som målgrupp

 

Såsom med framgångsrika innovationer i allmänhet, fick också den här produkten sin början genom ett vardagligt problem och en idé för att lösa det. Peter Witick är ett erfaret proffs inom byggnadsbranschen som beslutade presentera en sil med en öppning som han utvecklat för badrum för Karhumaa.

– I mitt tidigare arbete hade jag många gånger stött på utmaningar med golvbrunnar. Eftersom jag hade egen erfarenhet av att rengöra golvbrunnar blev jag imponerad av produkten som löser ett allmänt problem och underlättar vardagen. Tillsammans med Peter, Kim Sirkka och Veikko Laitila började vi fundera på att kommersialisera produkten och våren 2022 grundade vi ett bolag, berättar Juho Karhumaa.

Enligt Huoleton Oy:s ordförande Veikko Laitila ordnade sig den externa finansieringen smidigt eftersom affärsidén var tydlig och bolaget har ett starkt kunnande inom branschen. Från KOSEK fick Huoleton experthjälp med att ansöka om finansiering och tips på lämpliga samarbetspartner.

– Försäljningen har kommit igång bra, vi utvidgar hela tiden vårt nätverk av återförsäljare och funderar på nya målgrupper för vår produkt. Förutom vanliga hushåll passar Huoleton också utmärkt till exempel på sjukhus och vårdhem. Kunderna betjänas också av en nätbutik som fungerar dygnet runt. Nätbutiken stöder både bolagets försäljning i hemlandet och den internationella försäljningen, säger Laitila.

 

Text och bild: Jorma Uusitalo