Hyppää sisältöön
Sami Selkälä Innomost
- Innomost tarjoaa asiakkailleen raaka-aineen, joka turvaa luonnon monimuotoisuutta, toimitusjohtaja Sami Selkälä sanoo.

Kosmetiikan raaka-ainevalmistaja Innomost saavutti pilottivaiheen

Kokkolalainen Innomost jalostaa koivun kuoresta raaka-aineita kosmetiikkatuotteisiin jatkossa pilottilaitoksessaan Kokkolan suurteollisuusalueella. Maailmanlaajuinen pula puolijohdekomponenteista viivästytti laitoksen valmistumista, mutta nyt rakentaminen on edennyt niin pitkälle, että aikakirjoihin merkitään pilotin käynnistyminen alkuvuonna 2023.

– Toimitusongelmia on ollut sekä kotimaisilla että isoilla globaaleilla prosessilaitevalmistajilla. Pisimmillään viivästykset ovat olleet jopa 6-8 kuukautta, kertoo Innomostin toimitusjohtaja Sami Selkälä.

Pilottilaitos on merkittävä askel yhtiön kasvupolulla kohti teollisen mittakaavan tuotantolaitosta. Tuotantomäärät ovat pilottivaiheessakin varsin isoja, tuotteesta riippuen 10 tonnista jopa 100 tonniin. Jo tähän mennessä Innomostin tuotteita on mennyt kaupalliseen käyttöön kotimaan lisäksi Skandinaviaan sekä muualle Eurooppaan, ja ensimmäisiä eriä myös Aasiaan. Yrityksen tähtäimessä ovatkin nimenomaan isot kansainväliset markkinat.

– Raaka-ainevalmistus tapahtuu teknologialla, jollaista ei ole käytetty aikaisemmin missään muualla maailmassa. Siksi pilotissa testataan ensin, että teknologia toimii suunnitellusti. Samalla tehdään mahdollisesti viilauksia ja viedään sitä kautta suunnittelua kohti teollisen mittakaavan toimintaa, Selkälä sanoo ja kertoo tavoitteeksi, että teollisen mittakaavan laitos voisi olla toiminnassa noin 5 vuoden kuluttua.

”Henkilöstö rakentamassa kestävää tulevaisuutta”

Viime maaliskuusta lähtien yhtiön palveluksessa on työskennellyt tutkimuskemisti. Samoihin aikoihin pilotin käynnistymisen kanssa Innomostin palkkalistoilla aloittaa henkilö, jota Selkälä kuvailee Suomen luonnonkosmetiikan guruksi, paljastamatta kuitenkaan vielä asiantuntijan henkilöllisyyttä. Yhteensä pilottilaitos työllistää 20-25 työntekijää, ja varsinainen tuotantolaitos aikanaan arviolta 200 työntekijää.

– Monen muun toimijan tavoin meitä huolestuttaa, mistä löydämme osaavaa työvoimaa. Pilottilaitos on koelaitos, ja sen takia siellä työskentely on hieman vaativampaa kuin perinteinen prosessinhoitajan työ. Pilottilaitoksessa olisi tärkeää, että työntekijät hallitsevat asiat niin syvällisesti, että he pystyvät tuomaan lisäarvoa tuotantoteknologian kehittämiseen.

Toimitusjohtajan mukaan Innomostin tapainen yritys pystyy tarjoamaan kilpailukykyisen palkan lisäksi muutakin palkitsevaa.
– Tulevaisuudessa on olemassa ainoastaan uusiutuvista raaka-aineista tehtyä kosmetiikkaa. Meillä työntekijät pääsevät omalla työllään rakentamaan kestävää tulevaisuutta ja kehittämään itseään ammatillisesti yhtiön kasvun ohessa.

Innomostin tuotanto perustuu raaka-aineeseen, joka on Metsä Groupilta saatava sivutuote. Innomostin ensimmäinen asiakas oli suomalainen Lumene.
– Tähän mennessä olemme keskittyneet aika pitkälle aktiivisiin aineisiin eli sellaisiin, joilla on jokin hyödyllinen ihoa hoitava vaikutus. Oman tutkimuksen ja tuotekehityksen lisäksi teemme mahdollisimman paljon yhteistyötä asiakkaiden sekä eri puolilla Eurooppaa toimivien erikoislaboratorioiden kanssa.

Innomost on käyttänyt KOSEKin sparrausapua muun muassa rahoitushakemusten valmistelussa. Sami Selkälä lähettääkin erityiskiitokset KOSEKin Timo Lahtiselle ja Pekka Pohjolalle yrityksen saamasta asiantuntija-avustas.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo

www.innomost.com