Fortsätt till innehållet
Kokkola Material Week Opening Seminar 2022, på bilden Jonne Sandberg, Baba Lybeck och Nora Birkman NeunstedtFotograf: Emmi Hyyppä

Kemiindustrins, bioekonomins och batteriteknologins toppvecka intar åter Karleby i november

Kokkola Material Week, som redan ordnas för elfte gången, belyser aktuella framtidsutsikter inom kemiindustrin, bioekonomin och batteriteknologin genom över femtio talares anföranden den 20–23 november 2023. Evenemanget samlar experter, företagsledare, beslutsfattare, forskare och studerande inom branschen i Karleby stadshus och erbjuder en unik möjlighet att nätverka och dela den nyaste kunskapen.

”Även om evenemanget har flera år bakom sig är seminariets innehåll definitivt inte någon upprepning av tidigare. Det sker väldigt mycket kring veckans teman och man kunde säga att Karleby ligger i centrum för dessa händelser. Kokkola Material Week är vida känt som ett toppevenemang, både inom Finlands gränser och utomlands, vilket även framkommer i antalet anmälda”, berättar Kokkola Material Weeks Brand Manager Nora Birkman Neunstedt.

Kokkola Material Week består av sju olika delar. Veckan öppnas traditionellt genom ett festligare öppningsseminarium på tisdag, som i år öppnas av miljö- och klimatminister Kai Mykkänen. Öppningen följs av seminariedelarna GeoKokkola, ReKokkola och BioKokkola samt Industry Meeting Point som uppmuntrar till nätverkande. Veckan tjuvstartas med PreKMW-evenemanget som sänds från Kpedus virtuella studio och där man diskuterar hur man ska tackla bristen på kunnig arbetskraft ur ett företagsperspektiv. I år avslutas veckan för första gången med Clusters and Co-operation, som bygger på samarbete och kluster.

”Kokkola Material Week erbjuder en unik möjlighet att höra och diskutera om hur man kan bygga en hållbar framtid sett ur flera olika perspektiv. Förutom att aktörer som offentliggjort betydande investeringar i vår region presenterar sina projekt får vi också höra exempel på företag som verkat en längre tid i Karleby och deras progressiva åtgärder, utan att glömma anföranden om utvecklingen inom forskningen. Evenemanget erbjuder även en god möjlighet att nätverka med påverkare inom branschen”, berättar Karleby stads utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.

Kokkola Material Week är ett avgiftsfritt evenemang som är öppet för alla. Alla delar av veckans program, med undantag av nätverksevenemanget Industry Meeting Point, kan även följas via live stream. Evenemanget erbjuder en möjlighet att lära sig, nätverka och inspireras mot en ansvarsfull framtid. Även stadsborna bjuds på sitt eget traditionella publikevenemang som ordnas i köpcentret Chydenia lördagen den 11 november kl. 11–14.

”På publikevenemanget kan man på samma sätt som tidigare bekanta sig med arrangörerna bakom Kokkola Material Week. I år kan deltagarna samla stämplar på ett stämpelkort genom att bekanta sig med utställarna och deras verksamhet. Med ett fullt stämpelkort får man snurra KMW-lyckohjulet och vinna små priser. Vi ordnar också rundturer på KIP-området och vi väntar även i år på att de ska locka mycket folk”, säger Kokkola Material Weeks evenemangskoordinator Titta Tilvis.

I årets arrangemang deltar KOSEK, Karleby stad, Centria yrkeshögskola, Geologiska forskningscentralen, Kokkola Industry Park, Karleby universitetscenter Chydenius/Uleåborgs universitet, KPedu, Naturresursinstitutet, Visit Kokkola, AN-tjänster, NTM-centralen, Viexpo och det övriga Team Finland-nätverket.

 

Mer information:

Nora Birkman Neunstedt
Kokkola Material Week Brand Manager
nora.birkman.neunstedt@kokkola.fi
044 7809 091

Seminarieveckans program i korthet:

PreKMW
Branscherna utvecklas och växer, och mångsidig kompetens behövs både nu och i framtiden. Det här berör såväl Karlebyregionen som hela Finland. Var och hur hittar man yrkeskunnig arbetskraft? Hur lockar man nya inflyttare och får dem att stanna? Och framför allt – är vi redo för en förändring? Följ våra utmärkta talare via livestream måndagen den 20 november och fördjupa dig i ämnet tillsammans med oss!

Opening Seminar
Seminarieveckan inleds officiellt tisdagen den 21 november när Kokkola Material Weeks öppningsseminarium ordnas i Karleby stadshus. Vi kommer att få höra flera intressanta och aktuella presentationer om hållbar industriell utveckling. En del av evenemangets talare har redan offentliggjorts, men vi har fortfarande några överraskningar på kommande… I slutet av seminariet finns även en fantastisk chans att nätverka till tonerna av fantastiska Karlebymusiker.

GeoKokkola
Onsdagen den 22 november ordnas förmiddagsprogrammet GeoKokkola där man fördjupar sig i den regionalt centrala ansvarsfulla batterivärdekedjan och det nära anslutande temat mineralekonomi och cirkulär ekonomi. I centrum i år står den rena övergången, EU:s nya batteriförordning och aktörernas översikter och mineralsektorns åtgärder för utnyttjande av råämnen. För GeoKokkola svarar Geologiska forskningscentralen GTK, Kpedu och Karleby universitetscenter Chydenius/Uleåborgs universitet.

ReKokkola
Cirkulär ekonomi innebär att man övergår från en traditionell modell mot en förnybar produktion och konsumtion. Utnyttjandet av sidoströmmar är en central del av den cirkulära ekonomin. Avfall blir värdefullt råmaterial och på så sätt uppnås miljöfördelar, resurseffektivitet och nya inkomstkällor. På ReKokkola, som ordnas onsdagen den 22 november, får vi höra hur företag i alla storlekar kan börja tillämpa metoder för cirkulär ekonomi för att minska avfall, spara resurser och främja tillväxt. Föregångarföretag inom socialt och ekonomiskt ansvar och miljöansvar berättar om sin övergång från traditionella till hållbara handlingssätt.

Industry Meeting Point
Välkommen till Industry Meeting Point på kvällen onsdagen den 22 november. Industry Meeting Point är ett nätverksevenemang där du kan träffa representanter för stora projekt och företag, nätverka och till och med förhandla om nya underleverantössamarbeten. I evenemanget deltar bland annat aktörer från Karleby storindustriområde (KIP) och alliansen för Idrottsparkens hybridarena. Notera att evenemanget Meeting Point ordnas endast på plats i stadshuset. Anteckna evenemanget i din kalender och ta sikte mot stadshuset – Vi ses där!

BioKokkola
På förmiddagen torsdagen den 23 november ordnas BioKokkola som även i år bjuder på de hetaste temana, möjligheterna och företagsexemplen inom bioekonomi. Det första temat under förmiddagen behandlar hållbar matproduktion med tanke på föda för både människor och djur och det andra temat behandlar de nyaste forskningsresultaten inom returgödsel och jordförbättringsmedel. För arrangemangen av BioKokkola svarar Centria yrkeshögskola och Naturresursinstitutet.

Clusters and Co-operation
Hitta kärnan för ditt samarbete och anslut dig till informationsevenemanget på eftermiddagen torsdagen den 23 november! Under programmet som ordnas av nätverket Team Finland behandlas vikten av kluster och samarbete. Vi får höra erfarenheter och tankar om praktiska verktyg av finländska och danska experter som arbetar på kluster. Dessutom behandlas betydelsen av såväl regionalt som internationellt samarbete, speciellt ur ett nordiskt perspektiv. Missa inte denna möjlighet att möta erfarna kluster- och samarbetsproffs och få konkreta idéer som kan hjälpa dig att förändra din affärsverksamhet!

 

www.materialweek.fi