Hyppää sisältöön
retkeilijä katsoo merelle

Retkibussi – Vihreämpi matkaketju -hanke

Retkibussi-hankkeen rahoittajien logot

Retkibussia kokeiltiin Keski-Pohjanmaalla ensimmäistä kertaa kesällä 2021. Tuolloin Retkibussi Keski-Pohjanmaa -hankkeessa pystyttiin mahdollistamaan matkustaminen eri puolille Keski-Pohjanmaata.

Retkibussi-ideaa lähdettiin miettimään eteenpäin, ja uutena näkökulmana tuotiin esille matkustamisen helppous ja toisaalta kestävän kehityksen mukaisten liikkumismuotojen yhdistäminen. Uudessa hankkeessa luodaan vihreämpiä matkaketjuja Keski-Pohjanmaan kesämatkailuun. Retkibussi kulkee tulevina kahtena kesänä, ja uutuutena on saumaton yhdistämismahdollisuus kotoa luontoon, oli koti missä päin Suomea tahansa.

Tänä vuonna liikennöidään uudelleen suosituimpiin kohteisiin Ohtakariin, Salamajärven kansallispuistoon ja Öjan kalastajakylään entistä tiiviimmässä yhteistyössä maakunnan matkailuyritysten kanssa.

Yhteistyössä Matkahuollon digitaalisten liikennepalvelualustojen kanssa mahdollistetaan monikanavainen reitti- ja aikatauluinformaatio ja lippujen myynti. Lisäksi toimenpiteillä parannetaan Keski-Pohjanmaan matkailukohteiden saavutettavuutta helpottamalla matkan suunnittelua ja ostamista valtakunnallisissa kanavissa. Lopputuloksena on Keski-Pohjanmaan Retkibussin löytyminen valtakunnalliselta joukkoliikenteen palvelualustalta sekä sen sulautuminen osaksi maan kattavia matkaketjuja.

Linja-autoliikenteen lisäksi hankkeessa uutena asiana on luoda Keski-Pohjanmaalle täyden palvelun matkailupyöräreitti, joka yhdistää eri palvelut ja liikkumisvälineet yhdeksi kokonaisuudeksi. Pyöräreitillä on mahdollisuus yhdistää pyörällä tehtäviä siirtymiä Retkibussilla tehtäviin siirtymiin, jolloin mahdollistetaan monen tasoisten henkilöiden pyöräily. Reitiltä löytyy valmiita pysähdyspaikkoja, joiden palvelut mahdollistavat ruokailut ravintoloissa ja yöpymiset lakanoiden välissä, jolloin pyörämatkailija ei tarvitse valtavaa tavaramäärää, vaan jopa saapuminen Keski-Pohjanmaalle onnistuu julkisilla välineillä.

Retkibussi – Vihreämpi matkaketju -hanke rahoitetaan Keski-Pohjanmaan liiton myöntämällä EAKR rahoituksella sekä Keski-Pohjanmaan kuntien kuntarahaosuuksilla. Rahoitus on myönnetty ajalle 31.8.2023 saakka, joten Retkibussi tulee kulkemaan hankerahoitteisesti vielä kesällä 2023. Sen jälkeen tavoitteena on, että hankkeessa kehitetty liikennöintimalli ja matkailureitistöt voisivat toimia markkinaehtoisesti ilman julkisia tukia.

Aikataulut ja lisätiedot osoitteessa: https://www.visitkokkola.fi/retkibussi/

Lisätietoja:

Janne Vähäkangas
projektipäällikkö, yrityskehittäjä
janne.vahakangas@kosek.fi
0400 727 099