Hyppää sisältöön
Korjaamo Salmelan henkilökuntaa
Kuvassa vasemmalta Salmelan perheen pojista Lauri, Sanna-äiti, vävy Veli-Veikko, setä Timo, Jounin sisko Riina, poika Eeli sekä Jouni. Kuvasta puuttuvat pojat Antti ja Onni.

Ruuvaamisen taito ja yrittäjähenki kulkevat suvussa

Korjaamo Salmelan korjaamohalliin Perhon Möttösessä on vuosien kuluessa tuotu monenlaista huollettavaa tai vikaantunutta raskasta kalustoa. Perheyrityksessä ajatuksena on, että jos vika ylipäätään on ihmisen korjattavissa, siihen myös keinot keksitään.

Koneyrittäjien puskaradiossa tiedetään, että Perhoon kannattaa suunnata kaluston kanssa pitkänkin matkan päästä. Jos vaikkapa kaivinkoneeseen tai puskukoneeseen tarvitaan nimenomaan telaremonttia, silloin parempi vaihtoehto on valita Korjaamo Salmelan kehittämä ainutlaatuinen palvelukonsepti. Se perustuu pyörien päällä liikkuvaan korjaamoon, joka tuodaan sinne, missä apua tarvitaan.
– Meidän erityisyys on telaremontit ja niitä varten rakennettu kuorma-auto, jossa on korjaamo ja yöpymistä varten petipaikat kolmelle. Vuosien kuluessa konsepti on kehitetty niin tehokkaaksi, että vastaavaa vaihtoehtoa on lähes mahdotonta löytää. Asiakkaat ovat nähneet, että paikalle tulee todellisia ammattilaisia, joilla on sinnikkyyttä viedä asiat sovitusti loppuun, Jouni ja Sanna Salmela kertovat.
Reissutöihin lähdetään kolmen henkilön vahvuudella. Haastattelua edeltäneenä päivänä työohjelmassa oli ollut kaivinkoneremontti Kuortaneella, ja seuraavaksi Oulussa odotti kolme kohdetta. Sen jälkeen korjaamoauto lähti Yli-Iihin ja Sotkamoon.

Yrittäjän arki ei ole aina ruusuista

Jouni Salmela perusti yrityksen 2004, mutta ruuvaamisen taito kulkee suvussa jo neljännessä polvessa. Jounin mukaan yrityksen juuret ulottuvat aikaan ennen sotavuosia ja hänen isoisäänsä Maunoon. Veikko-isä urakoi remonttihommissa varsinkin autojen ja maatalouskoneiden kanssa parissa, ja nykyään yrityksessä keskeisessä roolissa ovat perheen lapset. Korjaamo Salmelan liikevaihto on kasvanut noin 700 000 euroon, ja yritys työllistää kokoaikaisesti seitsemän henkilöä.
Jounille raha ei ole ollut yrittäjyydessä se tärkein asia, vaan ennen kaikkea se, että omalla osaamisella voi tuoda avun muille yrittäjille.
– Kiinnostus koneisiin ja niiden korjaamiseen on sukuvika, Jouni naurahtaa ja sanoo parhaimman palkinnon tulevan siitä, kun on saanut hoidettua jonkun tosi vaikean tapauksen. Niitä on riittänyt, ja vaikka joku on välillä tokaissut, ettei tuota vikaa kukaan pysty korjaamaan, niin silloinkin asiakas on lopulta ajamalla lähtenyt Salmeloiden korjaamohallista.
Salmelat kuitenkin tietävät, ettei yrittäjän arki ole aina ruusuista. 2017 Jounille sattui työtapaturma, jossa toisesta polvesta meni käytännössä kaikki rikki ja lisäksi tuli hermovaurio. Siitä sai alkunsa sairauksien kierre, joka vaikuttaa edelleen. Viime vuosiin mahtuu toistakymmentä sairaalajaksoa, joista osassa tilanteet ovat olleet hengenvaarallisia. Vakavan tapaturman jälkeen moni olisi antanut lapion kaatua, lopettanut yritystoiminnan ja kouluttautunut uudelleen, tai hakeutunut sairaseläkkeelle. Lopulta yrittäjyydestä luopuminen ei edes ollut vaihtoehto, jota Salmelat olisivat vakavasti harkinneet.
– Puhelimet soivat ja asiakkaat odottivat apua. Ei siinä Jouninkaan auttanut muu kuin ottaa kepit käteen ja ryhtyä hoitamaan asioita muiden työntekijöiden kanssa. Yrityksen jatkolle kaikkein tärkeintä oli se, että meidän pojat ovat siitä lähtien olleet merkittävässä roolissa. Se on ollut iso onni kun ajattelee, kuinka isolle porukalle yritys tuo tänä päivänä elannon, Sanna Salmela sanoo.
Työtapaturman seurauksena Jouni hoitaa nykyään enemmän työnjohdollisia töitä, kuten aikatauluttamista ja esimerkiksi tarvikkeiden ja varaosien tilaamista.
– Meidän osaamiselle on ollut kysyntää myös Ruotsissa ja Baltiassa, mutta näillä näkymin emme ole sinne laajentamassa. Sen sijaan investointipuolella odottaa korjaamohallin laajentaminen nostureineen ja rasvamonttuineen, kunhan maailmantilanne tästä rauhoittuu, Jouni Salmela kertoo.
Kun korjaamohallia laajennettiin edellisen kerran, KOSEK oli mukana auttamassa investointituen hakemisessa. Samoin yhtiömuodon muututtua toiminimestä osakeyhtiöksi muutoksessa hyödynnettiin Ely:n kehittämispalveluita KOSEKin ohjaamana.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo