Hyppää sisältöön
Lyydia Märsylä
"Jos omat lapseni lähtevät ulkomaille opiskelemaan tai töihin, mielelläni hankin heille palvelun, jonka ansiosta määränpäässä heitä ollaan odottamassa ja auttamassa", Lyydia Märsylä sanoo.

In Between auttaa Suomeen muuttavia

Vieras maa, vieras kulttuuri, vieraat käytännöt. Ulkomailta Suomeen saapuva työntekijä tai opiskelija on monien vastausta vailla olevien kysymysten äärellä. Näissä tilanteissa apua tarjoaa kokkolalaisen Lyydia Märsylän perustama In Between Consulting. Yrityksen tarjoomaan kuuluvat asettautumispalvelut sekä integraatiovalmennukset Suomeen muuttaville tai jo muuttaneille.

Onnistunut kotoutuminen auttaa maahanmuuttajaa integroitumaan yhteiskuntaan laajemmin. Kun elämisen perusasiat ovat järjestyksessä, silloin on myös helpompi keskittyä maahantulon alkuperäiseen syyhyn, oli kyse työnteosta tai opiskelusta.

Kotouttamisen parissa toimivat julkiset palvelut ovat vain osa ratkaisua. Siksi Suomeen syntyy myös yksityistä palvelutuotantoa, kuten In Between Consulting. Niiden yksi vahvuus on joustavuus, sillä läheskään aina avuntarve ei katso kellonaikaa tai viikonpäivää.

”Mielelläni olen uudelle tulijalle ne ensimmäiset ystävällisesti hymyilevät kasvot Kokkolan rautatieasemalla, mihin aikaan vuorokaudesta hän sitten saapuukaan”, Lyydia Märsylä sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Welcome Office Kokkola on palvelu, joka tekee tärkeää työtä maahanmuuttoon liittyvissä asioissa.

”Maahanmuuttajilla palvelutarpeet ovat kuitenkin monenlaisia. Osa heistä haluaa kaiken tarvittavan helposti ”avaimet käteen”-periaatteella, ja sellaiselle palvelulle näin täällä tilaa.”

In Between Consultingin palvelut on tarkoitettu sekä yrityksille, jotka palkkaavat kansainvälisiä työntekijöitä, että yksityishenkilöille. Parhaimmillaan ulkopuoliselta palveluntuottajalta hankittu asettautumispalvelu tai integraatiovalmennus helpottaa huomattavasti yritysten henkilöstöhallintoa.

Onnistunut kotoutuminen vahvistaa pitovoimaa

Työlupa, henkilötunnuksen ja verokortin hankkiminen, asunto ja sen kalustaminen, sähkösopimuksen tekeminen, puhelinliittymän ja pankkitilin avaaminen, vakuutukset, lasten päivähoito- ja koulupaikkojen järjestäminen ja vapaa-ajan harrastukset. Siinä esimerkkejä asioista, joita arki uudessa kotimaassa tuo maahanmuuttajien eteen.

”Koska asunnon järjestyminen on olennainen osa sujuvaa asettautumista, minulta saa myös hosting-palvelun. Toisin sanoen hankin asunnon omistajan puolesta asukkaat, vaikkapa ulkomaisen opiskelijan lukuvuodeksi tai ulkomaisen työntekijän perheineen pidemmäksi aikaa.”

Varsinkin Kokkolassa toimivassa suurteollisuudessa kasvuodotukset ovat korkealla, ja tulevina vuosina alueella tarvitaankin satoja uusia työntekijöitä. Valistunut arvaus on, että myös ulkomaisen työvoiman osuus kasvaa.

”Integraatiovalmennus on tärkeä osa kotoutumista. Valmennus sisältää suomen kielen opetuksen lisäksi esimerkiksi suomalaisen työelämän ja kulttuurin pelisääntöjen läpikäyntiä, mutta myös Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan ainutlaatuisuuden ja erityisyyden esittelyä. Tämä kaikki auttaa maahanmuuttajia elämään hyvää arkea ja viihtymään uudella kotipaikkakunnallaan”, Lyydia Märsylä korostaa pitovoiman merkitystä.

Entä millaisia vahvuuksia hän näkee itsessään asettautumispalveluiden tuottajana?

”Olen helposti lähestyttävä, sinnikäs ja tavoitteellinen. Verkostoni ansiosta pystyn reagoimaan nopeasti esimerkiksi silloin, kun tarvitaan asumisratkaisuja lyhyellä varoitusajalla. Kaiken kaikkiaan laitan asiat järjestymään”, Märsylä hymyilee.

 

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo

In Between Consulting