Hyppää sisältöön
braincade tapahtuma

Braincade luo innovaatioita

Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match ja Excess Heat Framework olivat neljä Braincaden aikana esiteltyä innovatiivista ideaa, jotka keskittyivät matalan lämpötilan hukkalämmön hyödyntämiseen. Braincade on Bothnia Green Energy -hankkeen ja Vaasan yliopiston kautta järjestettävä tapahtuma, jossa luova aivoriihi sekoitetaan pelihallipelaamiseen.

Erilaisten teollisten prosessien myötä syntyy usein suuria määriä matalan lämpötilan hukkalämpöä, jota ei tällä hetkellä hyödynnetä täysin. Hackathon-tapahtuma Braincade toi yhteen ruotsalaisten ja suomalaisten yliopistojen opiskelijat etsimään uusia innovatiivisia ratkaisuja matalan lämpötilan hukkalämmölle.

”Tulin tänne toivoen nähdä uusia ideoita, joita näin”, sanoo Erik Pott Skellefteå Kraftista.

Yli puolentoista päivän aikana opiskelijat työskentelivät ideoidensa parissa ja heillä oli myös mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijapaneelille, joka koostui Skellefteå Kraftin, Umeå Energin, Övik Energin, Vaasan Sähkön ja Herrforsin edustajista.

”Asiantuntijat olivat meille suurena tukena, kun pohdimme ideoitamme”, sanoo Vaasan yliopiston opiskelija Marko Chissancho.

 

Neljä innovatiivista ideaa

Torstaina esiteltiin neljä innovatiivista ideaa, jotka kattavat kaiken älykkäästä lämmönjaosta eksoottisten ruuan viljelyyn, lämmön varastointiin maahan ja pyykin kuivaamiseen sairaaloissa. Useista ideoista voitaisiin tehdä modulaarisia, joustavia ja skaalautuvia. Yhdessä ideassa oli erilainen lähestymistapa, treffialusta, jossa ylimääräisen lämmön myyjät ja ostajat voitiin yhdistää. Tämän ratkaisun, Heated Match, asiantuntijaraati valitsi myös voittajaksi.

”Se oli intensiivistä, mutta hauskaa, ja ideamme onnistui todella hyvin”, kertoo voittajatiimiin osallistunut Josefine Bergström, Uumajan yliopiston opiskelija.

 

braincade voittajat
Voittajatiimin opiskelijat: Hasan Ali Vaasan yliopistosta, Marko Chissancho Vaasan yliopistosta, Annaí García Santisteban Umeå Institute of Design ja Josefine Bergström Uumajan yliopistosta.

 

Ainutlaatuinen tapahtuma

Bothnia Green Energy -hankkeen tavoitteena on löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja energia-alalle, ja osana tätä työtä järjestettiin Braincade yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa.

”Haluan kiittää ruotsalaisia ja suomalaisia opiskelijoitamme ja erityisesti Merenkurkun alueen energiayhtiöiden asiantuntijoita, jotka työskentelivät puolitoista päivää erittäin vaikean kysymyksen parissa: mitä voimme tehdä ylimääräiselle hukkalämmölle?” kertoo tapahtumasta Bothnia Green Energyn puolesta vastannut Lasse Pohjala ja jatkaa,

”Saimme mahdollisuuden testata Braincade-menetelmää haastavassa ongelmassa, ja saimme useita ainutlaatuisia ideoita, joita voimme nyt jatkaa projektissa.”