joulukuu 2011

Osaava asennustiimi urakoihin ympäri maailmaa

Kälviän Kasikulmasta ympäri maailmaa operoivalla Asennustiimi Karhula & Niemelä Oy:llä tulee joulukuussa mittariin kymmenen vuotta. Nimensä mukaisesti asennuspalveluita monenlaiseen rakentamiseen pientaloista isoihin halliratkaisuihin tarjoava yritys valittiin Kälviän vuoden 2011 yritykseksi.


- Alusta lähtien pääyhteistyökumppanimme on ollut Best-Hall Oy ja liikevaihdostamme noin 80 prosenttia muodostuu tämän yhteistyön kautta. Siinä sivussa teemme muunlaistakin metallialan asennustyötä niin Suomessa kuin ulkomailla, toimitusjohtaja Janne Karhula kertoo.

Karhulan mielestä yrittäjyyden pitää pohjautua vankkaan käytännön tietotaitoon. Asennustiimi Karhula & Niemelä Oy:n kohdalla tämä on täysin totta. Sekä Janne Karhula että yhtiökumppani, asennuspäällikkö Erkki Niemelä työskentelivät pitkään asennushommissa nykyisellä pääyhteistyökumppanilla ennen oman yrityksen perustamista.

- Huomasimme mahdollisuuden omalle yritykselle, kun Best-Hall Oy ei ollut enää aikeissa kasvattaa omaa asentajalukumääräänsä.  Kai siinä kohtasi määrätynlainen rohkeus ja osaaminen. Tietenkin pitää olla tilaajapuoleltakin hyväksyntä, koska yhteispeliähän tämä, Karhula toteaa.

Ensimmäiset vuodet edettiin pienin askelin. Toiminnalle haluttiin määrätietoisesti rakentaa vahva ja kestävä pohja. Tavoitteena ei ole missään vaiheessa ollut yltiöpäinen kasvu, vaan kasvu mahdollisuuksien mukaan ja järkevät investoinnit.

Motivoitunut henkilökunta vahvuutena

Matalalla profiililla toimittiin vuoteen 2004 saakka, jolloin alettiin palkata lisää työntekijöitä vastaamaan isoihin urakoihin Kaspianmeren öljynporauskohteissa, muualla Venäjällä, Euroopassa ja Amerikan mantereella. Tällä hetkellä Asennustiimi Karhula & Niemelä Oy työllistää vakituisesti 20 työntekijää. Kiireellisempänä aikana, kuten syksyisin, työntekijöiden määrä nousee jopa 30 työntekijään.

- Nyt olemme sellaisella tasolla, missä haluammekin olla. Työntekijämäärän lisääminen kasvattaisi niin paljon kiinteitä kuluja, jolloin myös volyymin pitäisi kasvaa valtavasti. Niin kauan kuin pystymme pitämään toiminnan niin sanotusti omissa käsissä, saadaan aikaiseksi myös itsellekin tulosta. Toki mitään ei kannata sulkea pois, Karhula toteaa.

Yritys on onnistunut hyvin rekrytoinneissaan, minkä ansiosta on pystytty samaan lähialueilta motivoituneita työntekijöitä, jotka ovat oppineet työnteon mallin jo kotonaan. Useimmilla työntekijöillä on metalli- tai rakennusalan koulutus pohjalla, mutta PVC -katteisten hallien asentamiseen ei ole olemassa valmista koulutusta, vaan työ opettaa tekijäänsä. Yrityksen paristakymmenestä työntekijästä kymmenen on virolaisia asentajia.

- He ovat todellinen vahvistus, sillä heillä motivaatio on kohdallaan, suurin osa puhuu neljääkin kieltä ja he ovat valmiita pitkäkestoisiin työprojekteihin esimerkiksi Venäjällä. Ensimmäiset virolaiset työntekijät palkattiin vuonna 2004 täysin suomalaisten työehtojen mukaisesti, Karhula kertoo.

Joustavuus on yksi yrityksen vahvuuksista ja se rakentuu hyvin pitkälle joustavien ja sitoutuneiden työntekijöiden varaan. Karhula kiitteleekin henkilökuntaansa siitä, että he ovat niin täysillä mukana yrityksen toiminnassa toimialalla, jossa tilanteet vaihtelevat nopeasti.

Paras kumppani

Tällä hetkellä työmaita on eniten kotimaassa, mutta tämäkin vaihtelee. Parhaimmillaan melkein puolet työmaista on ollut ulkomailla. Vuodesta 2008 lähtien toimintaa on johdettu Kasikulman toimitiloista käsin.

- Siinä kohtaa katsoimme, että meillä on kalustoa sen verran, että tarvitsemme huoltotiloja. Tarvitsimme myös konttoritilat. Kevääseen 2007 saakka olin itsekin reissuhommissa. Totesimme, että jonkun on jäätävä johtamaan hommaa tänne, sitä ei voi enää kentältä hanskata, Janne Karhula toteaa.

Samoissa tiloissa vuokralaisena toimii yrityksen yhteistyökumppani Pekkaniska. Vaikka Asennustiimi Karhula & Niemelä Oy:n kalustoon kuuluu yhdeksän varustettua asennus- ja miehistöautoa, raskaamman asennuskaluston, kuten nosturit ja henkilönosturit, vuokrataan yhteistyökumppanilta. Karhula korostaakin, että kaikkea ei kannata tehdä itse.

Tulevaisuudessakin Asennustiimi Karhula & Niemelä Oy haluaa vastata omalta osaltaan pääyhteistyökumppaninsa tuotteen menestykseen ja olla mukana siinä tiimissä. Karhula uskoo, että pitkän kokemuksen ja nimenomaan käytännön tietotaidon kautta yhteistyökumppanille pystytään tarjoamaan tukea myös suunnittelu- ja myyntipuolelle.

- Onhan vastaavanlaisia asennusalan yrityksiä muitakin. Meidän pitää vain pystyä olemaan parempi. Teräsrakenteiden asennuksiin löytyy osaamista, mutta PVC - puoli vaatii oman osaamisensa ja ainakin sillä puolella meidän pitää olla muita parempi, hän painottaa.

Yrityksessä tulevaisuuteen katsotaan luottavaisin mielin, sillä edellisestä, parin vuoden takaisesta lamasta selvittiin kunnialla. Yrityksen kivijalka on rakennettu sen verran hyvin, että yksi huonompi vuosi ei yritystä kaada. Karhulan mukaan tämänkokoisen yrityksen vahvuus on toiminnan mukauttamisessa, jolloin kaikkiin häiriötilanteisiin pystytään reagoimaan.

- Verrattuna huippuvuoden 2008 liikevaihtoon, seuraavan vuoden liikevaihto lähes puolittui. Pystyimme kuitenkin vetämään kaikki kulut minimiin. Jo vuonna 2010 liikevaihto kasvoi jonkin verran vuodesta 2009 ja nyt tulee aika huima harppaus, päästään lähelle 2008 vuoden tasoa, hän toteaa.

Asennustiimi Karhula & Niemelä Oy:n kotisivuille>>>