marraskuu 2011

Leikin kautta liikkumaan

Tammikuun alusta lähtien toimineelle sisäseikkailupuisto Touhutalolle on ollut selvästi tilausta Kokkolan seudulla. Sen osoittaa jo tähän mennessä noin 20 000 kävijän ja 40 000 touhutun tunnin määrät. Kun päivittäiset kävijämäärät sesonki- eli loma-aikoina ovat nousseet 200-300 kävijään ja kanta-asiakkaita on saavutettu hyvin jopa Ylivieskan ja Pietarsaaren seuduilta asti, voidaan puhua jo yllättävän hyvästä aloituksesta.


- Suomessa on parisenkymmentä vastaavanlaista paikkaa, joko yksityisiä tai ketjuun kuuluvia, joista lähin on Oulussa. Varsinaisesti suoraa kilpailua ei alueella olekaan, mutta mehän kilpailemme tavallaan kaikesta perheiden ja lasten vapaa-ajasta. Meidän perusajatuksena on saada lapset pois töllöttimen äärestä liikkumaan ja innostumaan liikunnasta, yrittäjä Pasi Rita kertoo.

Idea Touhutalosta syntyi, kun Pasi Rita paluumuuttajana ja uusperheellisenä havaitsi, ettei Kokkolan seudulla ollut tarpeeksi paljon tarjontaa lapsille ja perheille. Kun idea sai pääsääntöisesti kannustavaa palautetta, hän alkoi kehittää ajatusta Kokkolaan sopivasta sisäseikkailupuistosta, jollaisia oli maailmalla nähnyt.
- Puolitoista vuotta ennen avaamista suunniteltiin, tehtiin kehitystyötä ja rakennettiin. Tässä oli todellista riskin tuntua. Liikkeellelähtö oli toisenlainen kuin esimerkiksi paitakauppiaalla, joka ensin ostaa tietyn määrän paitoja ja kun saa ne myytyä, ostaa niillä rahoilla lisää. Meillä koko homma piti olla viimeisen päälle hiottuna ja rakennettuna, ennen kuin edes ovet aukesivat, Rita toteaa.

Sopivat tilat löytyivät Heinolan alueelta. Kun naapuriksi saatiin vielä kuntokeskus Actilife, kasassa oli Ridan mukaan hyvä paketti. Vaikka suunnittelu- ja valmisteluvaihe muutosprosesseineen oli pitkä, varsinainen startti oli yllättävänkin nopea.
- Saimme joulupäivänä viimeiset pehmustematot asennettua. Olimme asentaneet välineitä 42 päivää putkeen, kymmenen tuntia päivässä. Pidimme tuumaustauon ja totesimme, että viikon päästä tammikuussa olisi sopiva avauspäivä, joten välipäivinä rakensimme kahvion ja hoidimme viimeistelyt kuntoon, hän kertoo. 

Synttärijuhlat avaimet käteen -periaatteella

Touhutalon 450 m²:n lattiapinta-alasta 250 m²:tä aina viiden metrin korkeuteen asti on labyrinttiä. Siihen mahtuu monenlaista kiipeilytelinettä, tunnelia, liukumäkeä, riippusiltaa, pomppulinnaa, pallomerta ja pallotykkiä.
- Puitteet on haluttu tehdä sellaisiksi, että lapset leikin kautta innostuvat liikkumaan ja siinä palautteen perusteella olemme onnistuneetkin. Kun on turvalliset, selkeät ja innostavat puitteet, liikuntaankin tulee leikin kautta ihan toisenlainen innostus. Lapset liikkuvat täällä sen kaksi tuntia pysähtymättä, ottavat vain lennosta välillä mehua, Pasi Rita kertoo tyytyväisenä.
Touhutalo on alusta lähtien haluttu tehdä sellaiseksi, että samalla sisäänpääsymaksulla koko talo on käytettävissä kahden tunnin verran eikä sisäänpääsymaksun lisäksi laitteista tai peleistä peritä mitään lisämaksuja.

Toiminnassa ei rajoituta pelkästään koko perheen sisäseikkailumaailmaan, vaan asiakkaille tarjotaan myös juhla- ja tapahtumapalveluita avaimet käteen - periaatteella.
- Synttärijuhlapalvelu on lähtenyt hyvin käyntiin. Kabinetti on juhlaporukan yksityiskäytössä ja siellä voi käydä napostelemassa meidän järjestämässämme herkkupöydässä ja viettää omalla väellä juhlaa sekä leikkiä siinä samalla kahden tunnin ajan. Tähän mennessä suurimmillaan olemme järjestäneet 30 hengen synttärit, Rita kertoo.

Yrityksellä on lisäksi liikkuvaa tapahtumakalustoa, jota voidaan joko vuokrata tapahtumajärjestäjille tai sitten tarjota koko paketti valvojineen ja kuljetuksineen. Ensimmäisenä toimintavuotena on kuitenkin haluttu keskittyä enemmän päätoimintaan eli kiinteän toimipaikan pyörittämiseen, joten vähemmän resursseja tänä kesänä on laitettu tähän palveluun.

Tavoitteena on, että kaikilla on kivaa

Siisteys ja turvallisuus ovat Touhutalon kaksi ehdotonta kivijalkaa, joiden lisäksi asiakaspalveluun kiinnitetään erityistä huomiota.
- Kun kaikilla, erityisesti muksuilla on täällä kivaa, niin siitä syntyy erikoisen hyvä ilmapiiri. Se, että ihmiset jo sisään tullessaan alkavat hymyilemään, on kantava voima. Pyrimme toteuttamaan asiakkaiden toiveita. Olemme jo tehneet asiakaspalautteiden perusteella paljon ja tulemme myös tekemään, Rita toteaa.

Toiminta perustuukin siihen, että asiakkaat tulevat uudestaan ja uudestaan. Ridan mukaan on saatu hyvin kanta-asiakkaita, jotka käyvät kerran viikossa tai kahdessa. Hänen mielestään ilahduttavaa on myös se, että ystävien ja tuttavien suosituksien perusteella saadaan koko ajan uusia kävijöitä.

Kokonaisvaltaisen liikunnan ja terveyden merkitys näkyy Touhutalon toiminnassa, se heijastuu jopa kahvion toimintaan. Vaikka herkkupuoli Pasi Ridan mukaan tämäntyyppiseen toimintaan kuuluukin, niin karkkivalikoimaa kahviossa ei juuri ole ja kahviosta löytyy luomuherkkuja ja terveellisiä välipalavaihtoehtoja. Kahvion tuotevalikoimaan liittyvät myös lähitulevaisuuden konkreettiset kehittämistoimenpiteet. Tarkoituksena on alkaa tarjoamaan tuoreista hedelmistä tehtyjä pirtelöitä sekä Actilifen kuntoilijoille palautusjuomia.
- Kun on kiinteä toimipaikka, niin kehitystoimet ovat aina sidottu näihin puitteisiin. Siitä huolimatta tässä on valtavasti mahdollisuuksia.  Tässä vaiheessa paljon kehittämistoiminnasta on sitä, että jätetään pois toimimattomia käytäntöjä ja keksitään parempia tilalle asiakaslähtöisyys mielessä pitäen, Pasi Rita pohtii.

Touhutualon kotisivuille>>>