lokakuu 2011

Puusepäntaitojen monipuolista hyödyntämistä

Puusepänliike Aki Erkkilä valmistaa tilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaan. Valmistettavien tuotteiden kirjoa kuvaa hyvin, että haastatteluhetkellä työn alla oli muun muassa Kannuksen valtuustosalin uusi pöytä, yksityiskotiin uudet keittiökalusteet vanhojen tilalle sekä vanhanajan tunnelmaa henkivä myymäosasto hyllyineen ja sovituskoppeineen.


- Meidän etu pienenä puusepänliikkeenä on, että pystymme valmistamaan kalusteita asiakkaan toiveiden ja annettujen mittojen mukaan ja asentamaan ne paikoilleen. Puolet toiminnastamme on peruskalusteiden valmistamista ja asentamista muun muassa keittiöihin. Toiset puolet on sitten sellaisia tilaustöitä kuin rappuja ja myymäläosastoja, Aki Erkkilä kertoo.

Uusimpana tuotteena Erkkilä on kehitellyt saunaosaston, jossa asiakkaalle rakennetaan joko uuteen - tai remonttikohteeseen vanhaa ladonseinää muistuttava seinäjärjestelmä ja sen sisälle sauna.

- Se on uusvanha ja aina uniikkituote, joka tehdään juuri siihen paikkaan. Aikoinaan, kun aloimme valmistaa vanhan näköisiksi käsiteltyjä myymäläosastoja puusta, ihmisiltä tuli palautetta, että on mukavaa, kun on jotakin muutakin kuin muovia ja kiiltävää metallia, Erkkilä toteaa.

Liikkeelle autotallista

Kannuslaisella puusepänliikkeellä tulee tänä vuonna täyteen 20. toimintavuosi. Aki Erkkilä perusti rohkeasti yrityksen vaikeimpaan lama-aikaan, vuonna 1991. Hän oli aiemmin töiden ohella nikkaroinut iltaisin ja rakentanut perheelle talon ja hevostallin. Erkkilä päätti ottaa vuoden virkavapaata ja keskittyä kokonaan nikkarointiin. Vuoden jälkeen puusepän töiden tekeminen tuntui niin hyvältä vaihtoehdolta, että siitä syntyi yritys.

- Alussa tein kaikenlaisia pienempiä puusepäntöitä kapiokirstuista leipälapioihin ja lasten huonekaluihin. Tuona aikana oli mukava kokeilla kaikenlaista, mutta tietenkin piti alkaa miettiä myös isompia töitä, kun kerran tehtiin panostuksia laitteisiinkin, Erkkilä kertoo.

Yritys lähti liikkeelle autotallista, mutta aika pian tilat kodin yhteydessä kävivät liian ahtaiksi ja yritys siirtyi nykyisiin toimitiloihin Puhdistamontielle parin vuoden jälkeen yrityksen perustamisesta.

- Olin tehnyt tytölle takapihalle hevostallin ja kun ostamani levysaha täytti koko tallin tilat, piti lähteä muualle. Koneisiin ja laitteisiin on panostettu ja nyt peruslaitteet alkavat olla sellaiset, että niillä saa tuotteita hyvin aikaiseksi. Ilman hyviä laitteita ei pärjää. Kuitenkin pienillä puusepänyrityksillä on yleensä haasteena se, että hyvät koneet maksavat valtavasti eikä niistä kuitenkaan saa täyttä hyötyä irti, koska ei ole henkilökuntaa käyttämään koneita kokoaikaisesti, Aki Erkkilä toteaa.

Asiakkaita yritys sai aluksi puskaradion kautta ja edelleenkin hyvä kello kuuluu kauas ja tuo uusia tilauksia. Etupäässä asiakkaat tulevat Kannuksesta ja lähikuntien alueelta, mutta muun muassa myymäläosastoja tehdään ympäri Suomea.

- Mielenkiintoista on, että 90-luvulla, pahimman laman aikana, tehtiin paljon töitä Etelä-Suomeen. Töitä tuli tutun tuttujen kautta ja paljon myös rakennusliikkeiltä. Teimme muun muassa Suomenlinnan kasarmirakennukseen kahdeksaan huoneistoon vanhanmalliset kalusteet, Erkkilä kertoo.

Vaikka rakennusliikkeille tehtävien töiden määrä on vähentynyt, niilläkin on edelleen tarvetta mittojen mukaan tehdyille kalusteille standardikalusteiden sijasta.

 Menetelmät kehitetään itse

Aki Erkkilä haluaa pitää puusepänliikkeen käsityöpajana, jossa puusepäntaitoja voidaan hyödyntää monipuolisesti ja joka on avoin kaikille työtehtäville. Hänen mukaansa vakiokalustepuolella on niin monta suurta yritystä, joten pienen puusepänliikkeen ei kannata lähteä kilpailemaan sillä toimialueella.

- Kalusteiden valmistus on hyvin kilpailtu ala. Me keskitymme asiakkaalle räätälöitäviin ja vähän erikoisempiin tuotteisiin. Olemme tehneet esimerkiksi Kokkolan Vartiolinnaan ovia 100 vuotta vanhan, amerikkalaisen ovimallin mukaan. Tavaran myynnillä me emme pärjää, mutta työn myynnillä pärjäämme, hän toteaa.

Puusepän ammattitaitoa tarvitaan, kun tuotteita valmistetaan vanhan mallin mukaan. Hyvin harvoin löytyy vanhoja piirustuksia, joten pitää osata soveltaa.

- Vanhalta näyttävää uutta pintaa, esimerkiksi vanhan ladon seinän väriä, jonka aurinko ja pieneliöt ovat aikojen kuluessa tehneet, ei saa aikaiseksi suoraan millään maalilla ja pensselillä. Menetelmät pitää kehittää itse kokeilemalla. Tuotekehittäminen aina ottaa oman aikansa, Erkkilä toteaa.

Räätälöinnin ohella materiaalien laadukkuuteen kiinnitetään huomiota. Erkkilä huomauttaa, että on aivan turha käyttää halvinta mahdollista levyä, kun se ei kuitenkaan kestä vuosien kulutusta.

- Kyllä asiakkaatkin ymmärtävät, että hyvä ja kestävä tuote maksaakin vähän enemmän. Osa asiakkaista tietää täsmälleen, mitä he haluavat. Varsinkin vanhemmat emännät tietävät kokemuksesta, miten keittiössä eletään, mitä sen pitää kestää ja millaiset ratkaisut on käteviä, hän kertoo.