elokuu 2011

Hyvä lopputulos saavutetaan hyvillä materiaaleilla ja ammattitaidolla

Lohtajalainen Rakennusnikkari & SP-Ristikot Ay on monipuolinen rakennusalan perheyritys. Kattoristikoiden valmistaminen Lohtajan keskustassa sijaitsevissa toimitiloissa on yrityksen päätoimialaa. Tämän lisäksi yritys tarjoaa puhallusvillaurakointia sekä rakennuspalveluita niin yksityisille kuin yrityksillekin.


Yritystoiminnan alkuaikoina keskityttiin pelkästään rakennustoimintaan. Kattoristikoiden valmistamiseen yritys laajensi vuonna 1998, jolloin yritykseen mukaan tulivat Pentti Saaren vaimo Mirja ja vanhin poika Jarno. Uuden yrityksen nimeksi tuli Rakennusnikkari & SP-Ristikot Ay.

- Siirryimme Lohtajan kirkonkylälle. Nykyisissä toimitiloissa oli valmistettu kattoristikoita aiemminkin ja niissä oli olemassa valmistamiseen sopivat työvälineet. Päätimme koettaa kattoristikoiden valmistamista ja nykyisin se onkin vallannut pääosan toiminnastamme, yrittäjä Pentti Saari kertoo.

Vuonna 2004 yritys laajeni jälleen uudelle toimialalle, puhallusvillaeristämiseen. Tuolloin markkinoille uutena toimijana tuli Rockwool -vuorivillaeriste ja Suomeen haettiin puhallusvillaurakoitsijoita. SP-Ristikoissa hankittiin tarkoitukseen sopivat välineet ja autot, mistä puhallusvillaurakointi sitten lähti kasvamaan. Hyvin nopeasti mukaan tuli myös Termex - puukuitueriste ja nykyään yritys operoikin näillä kahdella eristemerkillä.

- Uudet toiminnot ovat kasvattaneet myös työntekijämäärää. Puhallusvillapuolen kautta tuli kaksi työpaikkaa lisää. Kattoristikkopuolella on ollut viidestä kuuteen työntekijää. Nyt meitä on yhteensä kahdeksan täällä töissä. Työntekijöiden määrä vaihtelee jonkin verran vuodesta riippuen, välillä on muun muassa kesätöissäkin porukkaa, Saari kertoo.

Valmistus alusta loppuun itse

Rakennusnikkari & SP-Ristikot Ay:n toimitiloissa pystytään valmistamaan kattoristikoita aivan pienistä, puolen metrin mittaisista ristikoista aina 22 metrin mittaisiin ristikoihin saakka. Perusmalleja on noin kymmenkunta, mutta paljon ristikoita tehdään talokohtaisesti.

- Lujuuslaskennan teetämme ulkopuolella, mutta kattoristikot valmistetaan alusta loppuun saakka meidän toimitiloissamme, oikeankokoisten palojen sahaamisesta kokoamiseen. Keväällä saimme toisen kasauslinjan, mikä helpottaa varsinkin pienempien kattoristikoiden kokoamisessa, Pentti Saari toteaa.

Suurin osa tuotannosta tehdään talotehtaille. Osa menee kuluttajille jälleenmyyjien, rautakauppojen kautta, mutta jonkin verran on myös yksittäismyyntiä suoraan talonrakentajille ja maatalouteen. Maantieteellisesti kattoristikoita toimitetaan pääsääntöisesti 200 kilometrin säteelle, mutta välillä myös ympäri Suomea.

- Talotehtaat hakevat kattoristikot suoraan toimipisteeltämme. Meillä on omakin auto, jolla myös jonkin verran kuljetamme itse. Tarvittaessa olemme käyttäneet apuna kuljetusliikkeitä, jotka tällä hetkellä ovat kokkolalaisia, Saari kertoo.

Puhallusvillaeristäminen painottuu lähes samalle toiminta-alueelle, Vaasasta Raaheen ja sisämaassa Reisjärvelle, jopa Kinnulaan saakka. Rakennustoiminnassa Rakennusnikkari & SP-Ristikot Ay on keskittynyt aivan lähiseuduille, entisten Himangan ja Lohtajan kuntien alueille.

 Etuna hyvä tiimi

Toiminnassa tärkein tekijä on laatu, millä Saaren mukaan tarkoitetaan sekä työn laatua että materiaalien laatua. Materiaalina kattoristikoissa käytetään pääsääntöisesti kuusipuuta, joka parin vuoden ajan on hankittu Junnikkalan sahalta, Kalajoelta.

- Ennen kuin valmis tuote lähtee maailmalle, siitä täytetään tarkistuspöytäkirja. Jo valmistuksen aikana tarkistetaan, että puutavara on hyvää eikä siinä ole halkeamia tai oksia.  Valvontaa on siis läpi prosessin. Lisäksi meillä käy sertifiointipuolen tarkastajat aina silloin tällöin, Saari kertoo.

Pentti Saari kiittelee työntekijöitään, sillä nimenomaan hyvät työntekijät ja heidän ammattitaitonsa vaikuttavat siihen, että työn jälki pysyy hyvänä ja laadukkaana.
- Meille iso etu on hyvä tiimi ja se, että olemme perheyritys. Meillä porukassa on sellaisia, jotka pystyvät tekemään vähän kaikkea, hän toteaa.

Yrityksen kehittämisessä on edetty maltillisesti vaiheittain ja Saaren sanojen mukaan kertarykäyksiä on vältetty. Kehittämistoimenpiteiden jälkeen on aina muutama vuosi seurattu vaikutuksia ja mikäli homma on toiminut, siihen suuntaan on jatkettu.

- Kyllähän me aina koetamme kasvattaa tuotantoamme, mikäli se vain on mahdollista. Uskon, että tulevaisuudessakin pysymme näissä toiminnoissa. Kattoristikkojen valmistusta tulemme kehittämään entisestäänkin, hän kertoo.

Rakennusnikkari & SP-Ristikot Ay:n kotisivuille>>>