kesäkuu 2011

Muovi puristuu tuotteeksi ammattitaidolla

Kokkolalainen Priotec Oy valmistaa ruiskupuristamalla teknisiä muovituotteita teollisuuden tarpeisiin. Yritys on myös tunnettu Priot -tuotemerkistään, joka pitää sisällään niin muovista valmistettuja avaamisen apuvälineitä kuin keittiötarvikkeitakin.


Priotec Oy:llä on parinkymmenen vuoden kokemus muovituotteiden valmistuksesta. Yritys perustettiin vuonna 1990 Eskolan kylässä, Kannuksessa. Samalla kylällä seikkailleesta, nyt jo edesmenneestä siamilaiskissa Priosta juontaa juurensa sekä yrityksen että tuotemerkin nimi.
- Vuonna 2008 ostimme entisen Leo Longlifen kiinteistön ja koneet. Samanaikaisesti tehtiin liiketoimintakauppa Priotec Oy:stä, joka silloin toimi Eskolassa. Nämä kaksi asiaa sitten yhdistyi nykyiseksi yritystoiminnaksi, toimitusjohtaja Mika Liedes kertoo.

Priotecin laaja asiakaskunta koostuu hyvin erityyppisistä yrityksistä, esimerkiksi Sievin Jalkine Oy, Boliden, Draka, Loval Oy, Nokia Siemens Networks.
- Asiakkailla on eri tarpeita muoville. Yksi haluaa muovituotteen sen takia, että heillä on painetta keventää tuotettaan. Toinen haluaa muovituotteen toiminnallisista syistä ja kolmas taas haluaa kestävämmän tuotteen, Liedes toteaa.

Priotecille töitä tuleekin usein asiakkaan tuotekehityksen kautta. Liedes huomauttaa, että kun on toimittu pitkään muovin parissa, osataan asiakkaalle ehdottaa toimivia ratkaisuja.

Riittävästi kapasiteettia vastata asiakkaan tarpeisiin

Priotec Oy:n keskeisiä periaatteita on asiakaslähtöisyys. Tuote pystytään valmistamaan yrityksen tuotantotiloissa alusta loppuun saakka yhteistyössä asiakkaan kanssa.
- Tuote suunnitellaan asiakkaan kanssa yhdessä siten, että se on hyvä ja helppo valmistaa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että mitä vähemmän aikaa tuotteen valmistus kestää, sitä halvempi se on, Liedes kertoo.
Yhtä lailla hoituu muottien valmistus, tuotteen puristaminen ja tarvittaessa kokoonpanot sekä logistiikkakin.

Asiakkaan toivomuksiin pystytään reagoimaan nopeasti ja valmistamaan tarvittava määrä tuotetta sovitussa aikataulussa, sillä yrityksen käytössä on 40 uudenaikaista muovipuristuskoneita, millaista määrää saa muovialalla kotimaassa hakea.
- Teemme täällä joitakin tuotteita jopa miljoonia kappaleita vuodessa, mikä kertoo siitä millaisia määriä voimme tarvittaessa valmistaa, Liedes sanoo.

Koneita pyritään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti, mikä vaikuttaa muun muassa siihen, että Priotecin omat Priot - tuotteet ovat eurooppalaisella hintatasolla mitattuna hyvinkin kilpailukykyisiä.
- Tehokkuus tarkoittaa meillä myös tehokasta henkilökuntaa ja ihmisiä, jotka osaavat asiansa. Koneet kyllä toimivat itsekseen, kunhan ne on hoidettu hyvin, Liedes kertoo.

Design ja toiminnallisuus yhdistyvät

Yrityksen oma tuotemerkki, Priot, syntyi vuonna 2008. Nykyisissä tiloissa oli aikaisemmin valmistettu liikelahjoja ja niiltä ajoilta valmiita muotteja oli useampi sata. Tuolloin yrityksessä lähdettiin miettimään, löytyisikö näiden pohjalta jotakin tuotekärkeä, jossa asioita ajateltaisiinkin uudella tavalla.
- Päädyimme avaamisen apuvälineisiin ja keittiötarvikkeisiin. Alussa pyysimme reumaa sairastavia ihmisiä testaamaan tuotteitamme ja huomasimme, että tuotteista oikeasti oli apua, Liedes kertoo.

Priot - tuotteille ominaista on suomalainen design, tuotteiden muotoilussa on ulkonäköä ja väritystä mietitty tarkasti. Toinen tuotteille hyvinkin tärkeä ominaisuus on helppokäyttöisyys.
- Olemme keskittyneet tuotteissa siihen, että avaaminen olisi mahdollisimman helppoa. Avaamisen suunnat on mietitty tarkkaan. Tarkoituksena on, että pieni lapsi ja oikein heikkokätinen saa meidän tuotteilla purkit auki, kertoo Mika Liedes.

Keittiövälinejakelija Nexetin, apuvälinejakelija Respectan ja Reumaliiton kautta tuotteet on saatu nopeasti jakeluun ja nykyään Priot - tuotteita on jo lähes kaikissa suurimmissa kaupan ryhmissä.
- Meillä on myös kova halu päästä Euroopan markkinoille ja sen eteen olemme tehneet töitä jo parin vuoden verran. Meillä on jo jakelijoita useassa maassa, kuten Saksassa, Irlannissa, Hollannissa, mutta kestää jonkin aikaa ennen kuin näin kilpailluille markkinoille pääsee. Työ on joka tapauksessa aloitettu, Liedes toteaa.

Toimitusjohtaja Mika Liedeksen mukaan suomalaisessa teollisuudessa on herätty arvostamaan kotimaisia valmistajia sekä tuotekehityksen teettämistä Suomessa. Hänen mukaansa Suomessa on selkeä tarve kotimaisille teknisen muovin tekijöille.

Priotec Oy:n verkkopalveluun>>>

Priot - tuotteiden verkkosivuille>>>