marraskuu 2010

Laajan valikoiman pienleipomo

Työpäivä kokkolalaisessa Harjun Leipomossa alkaa aamukolmelta leipomoyrittäjä Sasu Iivosen saapuessa ensimmäisenä työpaikalle. Loput työntekijät saapuvat porrastetusti puolen tunnin välein.


- Työpäivä jatkuu siihen saakka, kun työt on tehty. Työpäivä voi olla vähän lyhyempi tai vähän pidempi. Meillä on toiminut hyvin järjestelmä, jossa tavallaan ei ole kelloa. Mikäli työt saadaan hoidettua aikaisemmin, niin silloin lähdetään kotiin. Ja kun on vähän enemmän töitä, niin sitten hoidetaan ne pois, Sasu Iivonen kertoo.

Ulosmyynnistä ja toimituksista vastaavan Marko Yli-Tokola huomauttaa, että piikit työajassa on saatu melko hyvin tasattua, ainoastaan muutamana sesonkina voi tulla hieman pidempiä työpäiviä.

Päivittäin leipomossa valmistuu laaja valikoima tuotteita aina leipätuotteista kahvileipiin ja pullatuotteisiin. Jo pelkästään konditoriapuolella erilaisia tuotenimikkeitä on toistasataa. Lisäksi valmistetaan suolaisia tuotteita, erilaisia sesonkituotteita kuten tippaleipiä tai runebergintorttuja ja täytettyjä sämpylöitä.
- Me haluamme käyttää parhaita raaka-aineita, vaikka se sitten kustantaakin vähän enemmän. Ei sillä voiteta mitään, että saisimme enemmän katetta tuotteesta, mutta kukaan ei tulisi enää toista kertaa, Iivonen ja Yli-Tokola toteavat.

Lopullinen vastuu tuotteista on leipomoyrittäjällä itsellään, mutta Harjun Leipomossa työntekijöistä kuka tahansa voi esittää ideoitaan uusista tuotteista. Perusvalikoiman lisäksi tuotteita voidaan myös räätälöidä asiakkaan toivomuksien mukaan, kunhan tuote pystytään kustannustehokkaasti valmistamaan ja valmistus pystytään hyvin sovittamaan leipomon normaaliin päivärytmiin.

Ammattitaidosta pidetään kiinni

Sasu Iivonen on työskennellyt täysipäiväisesti perheyrityksessä vuodesta 1999 lähtien ja Marko Yli-Tokola aloitti vuotta myöhemmin, mutta Harjun Leipomon historia juontaa aina 50-luvulle saakka.
- Harjun Leipomo Oy:n nimellä on toimittu vuodesta 2005 lähtien. Leipomon perustaminen ajoittuu kuitenkin vuoteen 1957, mutta tarkkaan tätä ei muista edes isoäitini eikä aivan alkuperäisiä dokumentteja ole tallessa, Sasu Iivonen kertoo.

Perusajatus on halki vuosien säilynyt samana, joskaan nykyään leipomoalalla ei enää leivota tuotteita alusta loppuun saman päivän aikana kuin ennen. Nykyisin taikinat valmistetaan edellisenä päivänä ja tuotteet paistetaan seuraavana päivänä.
- Tällainen valmistamistapa on yleistynyt 2000 - luvulla. Kylmä- ja pakkaslaitteet ovat mahdollistaneet sen, että nykypäivänä ylipäätänsä voidaan toteuttaa asiakkaille tuotteita, Iivonen ja Yli-Tokola kertovat.

Harjun Leipomossakin kehitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut huimaa. Se ei kuitenkaan tarkoita valmistavien koneiden määrän lisäystä. Päinvastoin edelleenkin panostetaan käsin tehtyihin tuotteisiin.
- On valitettavaa, että alalla ammattitaito heikkenee vuosi vuodelta. Mutta me omalta osaltamme pyrimme säilyttämään ja jopa kehittämään ammattitaitoa sillä, että tuotteita todella valmistetaan käsin, Sasu Iivonen painottaa.

Omaa myymälää kehitetään

Leipomon asiakkaina on sekä kuluttaja-asiakkaita, muutama suurempi kaupan alan yritys sekä muita alueen yrityksiä, joille tuotteita toimitetaan päivittäin erilaisiin kokous- ja juhlatilaisuuksiin. Harjun Leipomo on myös mukana Media Cafessa ja tekee yhteistyötä muun muassa leipomonmyymälän yhteydessä lounasravintolaa pyörittävän M.K.S-Juhlapalvelu Oy:n kanssa ja myös tätä kautta tuotteet päätyvät kuluttajien nautittaviksi. Keväällä tarkoituksena on avata myyntipiste Maximin kiinteistöön valmistuvaan Kauppahalliin.
- Siitä tulee juuri sellainen vanhanajan myymälä, millaisia kauppahalleissa tapaa olla. Sieltä ei saa mitään valmiiksi siivutettua tai muovipussissa olevaa tuotetta, vaan kaikki myydään irtotavarana ja laitetaan paperipusseihin. Tarjolla tulee olemaan sämpylöitä, leipää, peruspullaa, kuivakakkuja, joskin valikoima on hieman suppeampi kuin leipomon myymälässä, Iivonen ja Yli-Tokola kertovat.

Iivonen korostaa, että tulevaisuudessakin Harjun Leipomo haluaa säilyä pienleipomona, joka valmistaa tuotteita laajalla valikoimalla. Lisäksi tulevaisuuden visioihin kuuluu oman myymälän edelleen kehittäminen.
- Tällä hetkellä olemme siinä mielessä hyvässä tilanteessa, että lähestymme tasatilannetta oman myymälän myynnin ja ulosmyynnin suhteessa. Ihannetilanne olisi, että 80 prosenttia tuotteista myytäisiin omassa myymälässä ja 20 prosenttia ulos. Tällä tavalla luodaan puitteet sille, että jokainen työntekijä on meillä töissä eläkeikään asti, Sasu Iivonen ja Marko Yli-Tokola visioivat.

Harjun Leipomossa työskentelee niin leipureita, kondiittoreita, leipomotyöntekijöitä, pakkaajia ja myyjiä. Jokaisella on omat osaamisalansa, mutta käytännössä kaikki pystyvät tekemään vähän kaikkea. Kuvassa leipomoyrittäjä Sasu Iivonen sekä myyjät Niina Kupila ja Pauliina Valkonen.