joulukuu 2009

Tunnelma syntyy hyvästä ruuasta ja upeista puitteista

Lasimestarin talossa, Neristanissa sijaitseva Vanhankaupungin Ravintola on jotakin Fine Dining - ravintolan ja kansankuppilan välimaastosta.


- Emme halua profiloitua liian hienoksi paikaksi, vaikka tässä puitteet ovatkin todella upeat. Meidän tyylimme tehdä ruokaa on kuitenkin jotenkin ronskia ja yksinkertaista eikä siinä haeta mitään liian ihmeellisiä kikkailuja, yrittäjä Annukka Miettinen toteaa.

Pääroolia Vanhankaupungin Ravintolassa näyttelee toki ravintolaruokailu, mutta 110-paikkaisessa ravintolassa järjestetään myös pienimuotoisia kokouksia sekä erilaisia juhlatilaisuuksia kuten syntymäpäiviä, pikkujouluja tai jopa häätilaisuuksia.
- Meillä on kaksi majatalohuonetta, jotka on sisustettu samaan henkeen kuin tämä ravintolakin. Varsinkin kesäisin nämä huoneet ovat mukavasti käytössä, Miettinen kertoo.

Ravintolan toimintaan tapahtumat kuuluvat oleellisena osana. Elonkorjuu- ja viinijuhlat on ravintolan sisäpihalla järjestetty jo neljänä elokuuna. Lisäksi on toteutettu erilaisia musiikillisia yhteistyötilaisuuksia kuten esimerkiksi Ilta Välimerellä.
- Olen aika avoin kaikelle yhteistyölle. Se on mukavaa vaihtelua ja tietysti hyvää mainostakin, kun on tarjota jotakin erilaista. Olen sentyyppinen yrittäjä, että haluan mennä eteenpäin ja tehdä uusia juttuja, Annukka Miettinen kertoo.

Asiakkaille tarjotaan tarkkaan mietittyjä kokonaisuuksia

Vanhankaupungin Ravintolan ovet avautuivat ensimmäisen kerran helmikuussa 2001, Annukka Miettisen komennossa se on ollut maaliskuusta 2005 lähtien.
- Olin ollut täällä töissä ja silloinen ravintoloitsija lähestyi minua, josko tämän paikan pyörittäminen kiinnostaisi. Vajaan puolen vuoden keskustelun jälkeen tein päätöksen enkä ole katunut sitä. Koko ajan oli se ajatus, että jos en nyt lähde tähän, niin kaduttaa myöhemmin, hän toteaa.

Vaikka joitakin asioita aluksi joutui oppimaan kantapään kautta, niin hän kiittelee kaiken menneen kohtuullisen vaivattomasti. Tukea sai entiseltä ravintoloitsijalta sekä myös alusta asti mukana ollut osaava henkilökunta helpottaa päivittäistä ravintolan pyörittämistä.

Ravintolassa on jatkettu samalla konseptilla kuin entisen ravintoloitsijan aikana, mutta joitakin asioita on myös muuttunut.
- Tein uudistuksia siihen, kuinka ruoka- ja juomalistat rakennetaan. Lisäksi uudistettiin esille laittoa, suositusmenuita ja juomasuosituksia, Annukka Miettinen kertoo.

Aiemmin lähes joka asiakkaalle räätälöitiin omat juttunsa, kun taas nyt asiakkaille myydään muutamia kauden mukaan vaihtuvia selkeitä kokonaisuuksia. Tällä tavalla työprosessi on mahdollisimman järkevä ja toimiva.
- Olemme tiivistäneet valikoimaa, mutta samalla olemme tuoneet siihen laatua. Olemme miettineet tarkkaan yhteensopivuuksia ja esimerkiksi kaikille ruuille on olemassa testatut viinisuositukset. Tavoitteena on, että asiakkaan on helppo valita, Miettinen perustelee.


Lähiruoka on tulevaisuutta

Tärkein asia kaikessa toiminnassa on asiakaslupauksen täyttäminen. Asiakkaalle kerrotaan rehellisesti, mitä voidaan tarjota ja toimitaan siten, että asiakas saa vielä vähän enemmän kuin hän odottaa saavansa.
- Meillä on paljon tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa on etukäteen käyty tarkkaan asiakkaan kanssa läpi, mitä hän haluaa ja miten hän tilaisuuden haluaa toteutuvan. Pyrimme siihen, että kaikki myös niin toteutuu kuin asiakas haluaa, Annukka Miettinen täsmentää.

Hyvän, laadukkaan ruuan ja osaavan henkilökunnan ohella toimiva ennakkomyyntityö onkin yksi ravintolan menestystekijöistä. Suurempien seurueiden ollessa kyseessä on aina valmis paketti, mistä asiakkaan kanssa sovitaan.
- Me tiedämme, mitä tarjoamme silloin, kun asiakkaat ovat täällä. He tietävät, mitä ovat tilanneet ja mitä se heille maksaa. Silloin kun asiat on sovittu ennakkoon, niin silloin palvelu pelaa, Miettinen huomauttaa.

Viimeisen vuoden verran on panostettu entistä voimakkaammin lähiruokaan ja hyvien raaka-ainetuottajien ja yhteistyökumppaneiden hankkimiseen.
- Tällä hetkellä meillä on kaikki pääraaka-aineet kotimaisia ja on myös kotimaisia erikoisraaka-aineita. Tulevaisuudessa mennään tämän kanssa vielä pidemmälle. Olemme jo nyt hyvällä mallilla, sillä teemme itse lähestulkoon kaiken. Tällöin voimme olla varmoja siitä, mitä tuote sisältää, hän kertoo.

Tulevaisuutta ajatellen paljon resursseja on vielä käyttämättä. Kesäaikoihin Annukka Miettinen toivoo erilaisia yhteistyöprojekteja ja vielä suurempaksi asiaksi nousee Neristan.
- Haluaisin myös liittää Vanhankaupungin ravintolaan nähtävyysaspektia. Tämä on kuitenkin hienoimpia rakennuksia Vanhassa kaupungissa puhumattakaan sisäpuitteista. Jos sitten katsotaan vuosiakin eteenpäin, niin sitten kaukaisena haaveena on lisätilojen käyttöönotto.

Kuvateksti: Annukka Miettinen pitää yrityksien välistä yhteistyötä ja verkostoitumista tärkeänä. Hän on mukana muun muassa Gastro Bothnia - projektissa ja Isokadun kauppiaiden yhteistyössä, jonka hän uskoo kehittyvän vielä yhteismainoksia ja -tempauksiakin pidemmälle.

Vanhankaupungin Ravintolan kotisivuille>>>