marraskuu 2009

Huipputuote syntyy kokemuksen ja pitkän jalostustyön tuloksena

Kälviäläinen Hyypän Höyläämö Oy jalostaa puuta kolmenkymmenen vuoden kokemuksella ja suvussa useamassa sukupolvessa kulkeneella puun käsittelyn osaamisella.- Päätuotteitamme ovat sisustustuotteet; paneelit ja listat, joita valmistetaan niin tukkumyyntiin kuin suoraan yksittäisille kuluttajille. Kolmannen pääryhmän muodostavat talotehtaille valmistettavat ulkokoristeet ja ulkoverhoustuotteet, työnjohtaja Juha Hyyppä kertoo.

Kiteytettynä voidaan sanoa, että asiakas saa tarpeitaan vastaavat sekä valmiiksi pintakäsitellyt että puuvalmiit listat ja paneelit suoraan valmistajalta. Toimitusjohtaja Mauno Hyypän mukaan asiakkaalle tarjotaan valmista pakettia, jossa tuotteet on suunniteltu keskenään yhteensopiviksi. Toisaalta pystytään valmistamaan myös erikoislistoja asiakkaan mallin mukaisesti esimerkiksi entisöintikohteisiin.

- Olemme havainneet esimerkiksi messuilla, että meillä on tuote, jota ei välttämättä tavallisesta rautakaupasta tai puutavaraliikkeestä löydy. Emme halua tuoda markkinoille väkisin jotakin tuotetta, vaan tuotteella pitää olla imua. Tarkoituksenahan on, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat: Asiakaslähtöisestihän tämä toimii, hän kertoo.

Sahauksesta höylätuotteisiin

Mauno Hyyppä ei perustaessaan Hyypän Sahaa vuonna 1978 voinut kuvitellakaan, kuinka pitkälle jalostettuja tuotteita yritys kolmekymmentä vuotta myöhemmin tuottaa.
- Sirkkelisahauksella aloitettiin. Toiminta oli pienimuotoista, myimme sahatavaraa lähinnä yksityisrakentajille tähän lähelle, hän kertoo.

Pari vuotta perustamisen jälkeen hankitun ensimmäisen höyläkoneen myötä omia sahatavaroita pystyttiin jalostamaan jo pidemmälle. Höyläystoimintaa tuolloin harjoitettiin entisessä navettarakennuksessa ja sahaustoimintaa samalla tontilla, millä yritys nykyisinkin toimii.
- Nykyiset toimitilat valmistuivat vuonna 1986. Edellisenä vuonna olimme jo luopuneet omasta sahaustoiminnasta. Uusissa tiloissa keskityimme pelkästään jalostustoimintaan ja valmistimme höylätuotteita muualta ostetusta valmiista raaka-aineesta, Mauno Hyyppä sanoo.

Höylätuotteet eivät kuitenkaan olleet samoja kuin nykyisin, vaan yritys valmisti tuotteita hyvin laajalla skaalalla lattialaudoista ulkovuoriin. Mauno Hyypän mukaan tuohon aikaan haettiin omaa tuotetta. Toiminta alkoi muotoutua ja erikoistua 90-luvulla. Asiakkaiksi tuli myös rakennus- ja puutavaraliikkeitä ja yrityksessä erikoistuttiin erilaisten rakennuslistojen valmistukseen.
- Olimme siinä tilanteessa 90-luvun lopulla, että piti joko tehdä valtavat investoinnit uuteen, automatisoituun konekalustoon tai sitten kehitellä jotakin muuta. Me lähdimme miettimään, mitä omaa me voisimme tehdä, hän toteaa.
Ideoinnin tuloksena syntyi asiakkaalle tarjottava valmis paketti, joka sisältää pintakäsitellyt, yhteen sopivat paneelit ja listat.

Maalaamo avaa uusia mahdollisuuksia

Hyypän Höyläämö Oy on perheyritys, sillä Mauno Hyypän pojat, Juha ja Jukka ovat tulleet toimintaan vakituisesti mukaan viimeisten kuuden vuoden aikana. Lisäksi yritys työllistää yhden ulkopuolisen henkilön ja kaksi alihankkijaa.
- Omalla porukalla pystymme valmistamaan aika paljon, mutta kaikkeen ei kannata keskittyä, ainoastaan siihen ydinosaamiseen.  Meidän vahvuuksiamme on tehokas tiimi. Pystymme pienelläkin väellä vastaamaan tehokkaasti myös vaativiin toimituksiin ja tuottamaan tuotteita erittäin kilpailluille markkinoille kilpailukykyiseen hintaan, Juha Hyyppä toteaa.

Yritystä on koko ajan kehitetty johdonmukaisesti. Kesällä yrityksessä otettiin ratkaiseva askel ja investoitiin omaan maalaamoon, mikä mahdollistaa tuotteen valmistamisen alusta loppuun saakka. Aikaisemmin pintakäsittely teetettiin alihankintana.
- Oman maalaamon laittaminen oli meille iso askel. Homma on omissa käsissä ja loppuun asti omassa valvonnassa. Se vaikuttaa toimitusvarmuuteen ja toimitusaikoihin sekä antaa mahdollisuuksia tuotteen laadun parantamiseen edelleen ja laadun valvontaan, Juha Hyyppä kertoo.

Tilanne näyttää myönteiseltä ja yrityksessä uskotaan vahvasti tulevaisuuteen ja siihen, että markkinarako yritykselle ja tuotteelle löytyy.
- Tätä varmasti myös tukee se, että pidämme laatua ja asiakastyytyväisyyttä tärkeinä. Lisäksi suomalaista puuta rakennusmateriaalina arvostetaan ja varsinkin kun se saadaan jalostettua asiakasta kiinnostavaan muotoon. Korvaavat tuotteet eivät tule koskaan täysin sivuuttamaan kotimaista puuta raaka-aineena. Tietenkin vaatii jatkuvasti, että olemme ajan hermoilla, seuraamme markkinatilannetta ja tuotamme sellaisia tuotteita, mistä asiakkaat ovat kiinnostuneita, Hyypät toteavat.

Kuvateksti: Jukka, Juha ja Mauno Hyypän mukaan toiminta perustuu pitkäaikaiseen kokemukseen ja ammattitaitoon. Lisäksi vastuuntuntoisella henkilökunnalla tavoitteena on aina hyvä tuote, mikä sitten poikii eteenpäin.

Hyypän Höyläämö Oy:n kotisivuille>>>http://www.hyypanhoylaamo.fi/