huhtikuu 2010

Palava halu ja innostus omaan tekemiseen

Kotimaan kaipuu toi Heini Kylmän vuonna 2007 Kälviälle 12 Irlannin vuoden jälkeen. Paluumuutto merkitsi uuden työpaikan etsimistä, minkä Heini Kylmä ratkaisi työllistämällä itse itsensä oman harrastuksensa kautta. Hän perusti Heinikan, skräppäykseen erikoistuneen yrityksen.


- Olin tutustunut Irlannissa skräppäykseen ja joka kerta Suomessa käydessäni huomioin, ettei täällä ole ensimmäistäkään skräppikauppaa. Totta kai halusin jatkaa harrastusta myös täällä. Tajusin, että ellen itse perusta yritystä, niin kuka sen sitten tekee, hän kertoo.

Ajatus omasta yrityksestä ehti kypsyä Irlannissa jo pitkän aikaa, samoin selvityksiä ja etukäteisvalmisteluja pystyi tekemään sieltä käsin, kuten ilmoittautumaan yrittäjäkurssille. Heini Kylmä toteaakin, että ei tullut turhia odotteluaikojakaan yrittäjäkurssin alkaessa saman tien, kun edellinen työ päättyi. 

Vaikka Suomi tuli skräppäyksessä kuutisen vuotta Irlantia ja Englantia ja jopa vuoden kaksi Ruotsiakin jäljessä, skräppäysmateriaaleja myyvälle kaupalle Suomessa selvästi oli tilausta.
- Mikäli täällä harrasti skräppäystä, joutui tilamaan kaikki materiaalit ulkomailta. Tämä osaltaan varmasti karsi harrastajien määrää. Vaikka moni nykyisin tilaa tavaraa netistä, ihan kaikki eivät vieläkään tilaa ulkomaisilta toimittajilta, vaan käyttävät mieluummin kotimaisia, Heini Kylmä kertoo.

Verkon voima on valtava

Yritystä perustettaessa Heini Kylmä varautui henkisesti siihen, että välttämättä tilauksia ei heti alakaan kuulua ja pärjätäkseen joutuisi tekemään muita töitä. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä kun verkkokauppa aukesi marraskuussa, ensimmäinen tilaus tuli parin minuutin sisällä.
- Kesällä ennen toiminimen rekisteröintiä kävin Kokkolan Iltatoreilla myymässä aivan vain omia askartelutarvikkeitani. Tutustuin siellä yhtenä iltana skräppäystä harrastavaan naiseen ja hänen ystäväänsä. He innostuivat valtavasti, kun kuulivat perustettavasta yrityksestäni ja toinen näistä naisista kirjoitti aiheesta jopa omaan blogiinsa, Heini Kylmä kertoo.

Harrastajien keskuudessa sana levisi netissä ja verkkokaupan aukeamista odoteltiin kuumeisesti. Kun sivustot sitten aukesivat, kauppa lähti heti niin hyvin käyntiin, että Heini Kylmä sai heittää hyvästit kaikille tekemilleen markkinointisuunnitelmille ja ryhtyä pakkaamaan ja lähettämään tavaroita tilaajille.
- Ei tällaista aloitusta voinut kuvitellakaan. Päinvastoin kaikki varoittelivat, kuinka kauan joutuu odottelemaan ja tekemään töitä, että saa tilauksia. Kyllä tähän vaikutti se, että tarve Suomessa oli olemassa, minkä minä harrastajana tiesin. Ja ajoitus oli niin kohdallaan. Heti minun perääni aukesi pari vastaavanlaista nettikauppaa, hän toteaa.

Aluksi Heinikka toimi verkkokauppana ja koti tarvikevarastona sekä tarvikkeiden pakkauspaikkana. Muutama kuukausi perustamisen jälkeen alkoi tulla kyselyitä, että onko Heinikalla liiketiloja, joissa voisi käydä katselemassa eri tarvikkeita. Ihmisiä kävi koko kevään katsomassa materiaaleja kotona, mutta pian kävi selväksi, että tarvitaan liiketila.
- Ensimmäinen liiketila löytyi Kälviän keskustasta aivan nykyisen liiketilan läheltä. Niissä tiloissa toimittiin toista vuotta ja sitten alkoivat käydä tilat ahtaaksi. Marraskuussa muutettiin nykyisiin, noin sadan neliön tiloihin, Heini Kylmä kertoo.

Sama harrastus yhdistää

Heinikka on erikoistunut pelkästään skräppäystarvikkeisiin ja periaatteena on, että samasta paikasta löytyy kaikki tarvittava. Verkkokauppa on edelleen Heinikan tärkein toimintamuoto, mutta myös myynnillä suoraan liikkeestä ja erilaisilla messuesiintymisillä paperi-, askartelu- ja skräppäystapahtumissa sekä kädentaitomessuilla on merkittävä osansa toiminnasta.
- Varmasti kerran kuussa olen messuilla tai jossakin tapahtumassa mukana. Syksyllä minulla ei ollut yhtään vapaata viikonloppua. Silloin oli paljon tapahtumia, mutta toisaalta kun tarve on kova, niin silloin pitää yrittää tehdä ja mennä. Toisaalta minulle tämä on samalla harrastusta ja messukeikoilla on ihana tavata samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä, Heini Kylmä kertoo.

Viime vuoden lopusta lähtien hän on alkanut myös pitää lähialueilla sekä skräppäys- että korttiaskartelukursseja.
- Kurssitoiminnalla on ollut kysyntää yrityksen koko olemassaolon ajan, mutta nyt on päästy siihen vaiheeseen, että voin toteuttaa kaikkea toimintaa myös vähän laajemmin kuin pelkästään täällä Kälviällä. Sisareni Päivi Törmänen hoitaa täällä tilauksia äitini kanssa, joten olen pystynyt irrottautumaan enenevässä määrin tähänkin toimintaan, hän sanoo.

Skräppäys otti Suomessa vasta ensi askeleita Heinikan perustamisen aikoihin. Silloin sitä harrastivat pääsääntöisesti ne, jotka olivat tutustuneet harrastukseen ulkomailla asuessaan esimerkiksi vaihto-oppilasvuotensa aikana tai jonkun ulkomaisen tuttavan tai sukulaisen kautta.
- Skräppäyksessä on valtavasti potentiaalia tulevaisuudessa. Nyt on jo kurssitoimintaa, siitä kirjoitetaan lehdissä ja ihmiset puhuvat enemmän siitä ja näin tietoisuus sitten leviää. Moni skräppäystä nähnyt tai kokeillut hurahtaa siihen saman tien. On se sen verran antoisaa. Skräppäämisessä on vahvasti mukana myös sosiaalinen puoli: tehtyjä töitä jaetaan muiden kanssa, ideoita haetaan muilta ja kysellään, miten muut ovat töitä tehneet, kertoo Heini Kylmä.

Heini Kylmän mukaan Heinikassa ei voi erottaa yritystä yrittäjästä. Heinikka menee siihen suuntaan, mikä häntä itseään inspiroi ja mistä hän itse tykkää. Hienointa yrittämisessä onkin juuri se, että saa itse tehdä mitä haluaa ja päättää suunnan mihin menee.

Heinikan www-sivuille>>>