maaliskuu 2010

Rakkaasta harrastuksesta tuli työ

Huonekaluverhoilija Kristiina Posion käsissä uuden elämän saavat niin vanhat kuin nykyaikaisetkin huonekalut. Yksityisasiakkaiden lempinojatuolien, kirpputorilöytöjen tai perintökalusteiden lisäksi hän verhoilee paljon julkisten tilojen huonekaluja, muun muassa tuoleja


-  Tavallisimpia töitä ovat yksittäiset nojatuolit. Mutta jonkin verran verhoilen myös auton, moottoripyörän ja moottorikelkan penkkejä. Lisäksi teen vaahtomuovipatjoja mittojen mukaan esimerksi asuntoautoihin ja vanhoihin sänkyihin. Huomenna menen jopa tekemään biljardipöytää. Voisi siis sanoa, että teen kaikkea sellaista, missä on kangasta, Kristiina Posio kertoo.

Verhoilutuvalle kyselyitä asiakkailta tulee paljon yrityksen nettisivujen kautta, mutta saattaapa joku kauppareissullakin kysäistä arviota huonekalun verhoilusta ja joskus asiakas ilmestyy suoraan tuolinsa kanssa Verhoilutuvan pihalle.
- Alustavan arvion asiakkaalle pystyy antamaan hänen lähettämänsä kuvan perusteella, mutta tarkka arvio vaatii aina huonekalun kokeilua. Asiakkaan mielestä tuoli voi olla ihan hyvä istua, mutta sitten täällä saattaakin selvitä, että siitä saadaan vielä parempi pohjatöitä tekemällä, Posio toteaa.

Kun asiakkaan kanssa päästään verhoilutyöstä sopimukseen, seuraavana vaiheena on oikean kankaan valinta. Kristiina Posio muistuttaa, että kangasmalleja kannattaa tarkastella siinä ympäristössä, mihin huonekalu lopullisesti sijoitetaan. Silloin kankaan näkee oikeassa valaistuksessa ja pystyy katsomaan, istuuko se muuhun värimaailmaan. Mahdollisten pohjatöiden sopimisen jälkeen huonekalu otetaan verhoiltavaksi.
- Töitä on tällä hetkellä varsin paljon, joten jonotusaika on valitettavasti hieman pidempi. Tottahan voisin tehdä pidempää päivää kuin reilua kahdeksaa tuntia, mutta tämä on kuitenkin käsille aika rankkaa työtä.  Ja ennen kaikkea luovaa työtä, missä ei tule hyvää jälkeä, mikäli yrittää pakolla ja väsyneenä vääntää, Posio pohtii.

Yrittäjyys ei kaduta

Kristiina Posion innostus huonekalujen verhoilemiseen lähti kansalaisopiston verhoilukursseilta. Verhoilemisen opiskelu alkoi kiinnostaa häntä yhä enemmän ja enemmän varsinkin, kun samoihin aikoihin työnkuva päiväkodin keittiöllä muuttui ratkaisevasti.
- Teuvalta löytyi sopiva koulu, mutta lasten ollessa pieniä kulkeminen sinne ei tullut kyseeseen. Pääsin kuitenkin suorittamaan opintoja Tanen Verhoiluliikkeeseen Ylivieskaan aikuisopintotuella samaan tapaan kuin oppisopimuksella ja kävin Teuvalla vain tenttimässä. Se oli hyvä tapa, pääsi heti tekemään oikeita asiakastöitä, hän kertoo.

Yrityksen perustaminen ei alun perin ollut ajatuksissa, opiskelu oli enemmänkin harrastusta. Kuitenkin jo opiskeluaikana Kristiina Posio teki paljon verhoiluja kotikuntaansa Kannukseen ja kun kyselyitä riitti, oli opintojen jälkeen perustettava oma toiminimi. Parin vuoden ajan aamupäivät kuluivat päiväkodin keittiöllä ja illat verhoilun parissa.
-  Töitä tuntui riittävän mukavasti ja nyt olen parin vuoden ajan toiminut huonekaluverhoilijana kokopäiväisesti. Enkä ole katunut päivääkään, hän toteaa.

Aluksi kesti jonkin aikaa ennen kuin tieto yrityksestä levisi, mutta sen jälkeen asiakkaita Verhoilutuvalla on riittänyt. Paikkakunnalla ei nimittäin entuudestaan ollut verhoilualan yritystä eikä lähialueiltakaan kovin montaa vastaavien palveluiden tarjoajaa löydy.
- Asiakkaat tulevat tästä Lestinjokivarresta sekä Kokkolasta. Paljon on myös asiakkaita Helsingistä. He ovat entisiä kannuslaisia, jotka esimerkiksi kesälomallaan tuovat huonekaluja verhoiltavaksi ja hakevat sitten seuraavilla lomillaan pois, Posio kertoo.

 Omien käsien kautta

Verhoilutupa on yhden naisen yritys eikä Kristiina Posiolla ole toistaiseksi tarkoitustakaan kasvattaa sitä sen suuremmaksi. Hänen mielestään on tärkeää, että kaikki mitä yrityksessä tehdään, menee hänen käsiensä kautta.
- Jäljestä pitää tulla aina niin hyvä, että kehtaan sanoa sen tehneeni. Vaikka töitä olisi kuinka paljon, niin laadusta ei tingitä. Kun luovutan verhoillun tuolin asiakkaalle, niin asiakas tietää aina tekijän työn takana, hän toteaa.

Viime aikoina Verhoilutupaan on tullut yhteydenottoja, kun edullinen sohvakalusto ei olekaan kestänyt kunnossa kovin kauaa ja sille on haluttu tehdä jotakin.
- Joskus uusien huonekalujen kanssa saattaa tulla pettymyksiä, kun ne eivät kestäkään. Kun on tehty paljon edullisimmista ja huonommista materiaaleista, ei niitä edes kannata verhoilla uudestaan, Kristiina Posio kertoo.

Asiakkaan varastosta tai kellarista saattaa kuitenkin löytyä vanha, parikymmentä vuotta käytössä ollut sohva, josta verhoilemalla on voitu tehdä kuin uusi. Yleensä vanhassa laadukkaassa sohvakalustossa ei olekaan mitään muuta vikaa kuin se, että kankaan väritys ei enää sovellu nykypäivään.
-  Kun huonekaluun vaihdetaan uudet kankaat ja vaahtomuovit, niin runko on kuitenkin vielä aivan hyvä. Vanhan puurunkoisen huonekalun voi verhoilla vaikka kuinka monta kertaa uudestaan, Posio toteaa.

 Kevään juhlia edeltävät kuukaudet ovat Verhoilutuvan kiireisintä aikaa, samoin joulun alusaika, kun kodit halutaan laittaa kuntoon juhlia varten. Kristiina Posio muistuttaakin, että tällöin kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä.

 Verhoilutuvan www-sivuille>>>