marraskuu 2020

"Työ integroi maahanmuuttajan suomalaiseen yhteiskuntaan"

Kokkolalainen Faisa Egge nousi valtakunnalliseen julkisuuteen viime vuonna, jolloin hänet palkittiin vuoden 2019 maahanmuuttajayrittäjänä. Hänen mukaansa maahanmuuttajat integroituvat yhteiskuntaan parhaiten työelämän kautta.


- Kun maahanmuuttaja työllistyy, se tarjoaa hänelle taloudellisen turvan ja sitä kautta mielenrauhaa. Se puolestaan helpottaa sopeutumista ja mahdollistaa oman elämän rakentamisen pitkäjänteisesti. Työelämään pääseminen on lisäksi erinomainen tapa parantaa suomen kielen taitoa, Faisa Egge painottaa.

Hän sanoo tuntevansa Kokkolasta paljon nuoria, koulutettuja ja ammattitaitoisia maahanmuuttajia. Se, mitä nämä ihmiset tarvitsevat, on mahdollisuus näyttää omaa osaamistaan ja asennettaan. Ja nimenomaan omilla osaamisalueillaan, jotka ovat usein muitakin kuin perinteisiä matalapalkka-aloja.

- Elleivät koulutetut maahanmuuttajanuoret pääse edes työharjoitteluun, hankittu koulutus menee hukkaan, ja huonoimmassa vaihtoehdossa nämä ihmiset joutuvat muuttamaan pois Suomesta.

Terveydenhoitajaksi Kokkolassa valmistuneen Faisa Eggen omassa tarinassa korostuu ennen kaikkea asenne, kuten sinnikkyys. Voi sanoa, että hän tahtomalla tahtoi toteuttaa Suomi-unelmansa Kokkolassa, ja asenteensa ansiosta hänestä tuli kaupunkiin uusi veronmaksaja sekä työllistäjä.

Alussa ilman kielitaitoa ja kokemusta töitä oli kuitenkin vaikea löytää. Ensimmäinen työpaikka oli pizzeriassa, jossa hän työskenteli puoli vuotta neljältä iltapäivästä melkein puoleen yöhön.

- Sain 20 euroa päivässä. Ystäväni sanoivat, että noin pieni palkka on laiton eikä minulla ole työsopimustakaan, mutta minä ajattelin, että 20 euroa on parempi kuin ei mitään, Faisa Egge kertoo hymyillen.

 

Pitkät päivät vaativat veronsa

 

Myöhemmin hän sai töitä terveyskeskuksesta ja keskussairaalasta. Hänen asennettaan ja ammattitaitoaan arvostettiin, ja välillä töitä oli kaksikin vuoroa päivässä.

- Pitkät työpäivät alkoivat käydä voimille ja lisäksi huomasin, miten huonosti iso työmäärä kannatti taloudellisesti. Mitä enemmän tein töitä, sitä enemmän maksoin veroa. Halusin myös tehdä jotain itseäni varten.

Faisa Egge päätti kysyä apua oman yrityksen perustamiseen silloiselta Firmaxilta ja sen vetäjältä Per-Göran Kålalta. Sitä ratkaisua ei ole tarvinnut jälkeenpäin katua. Vaikka liiketoimintasuunnitelmaa piti tehdä pitkään ja hartaasti, se kannatti. Starttirahapäätös oli lopullinen sysäys toiminimenä aloittaneen ja nykyisen Amanihoiva Kotihoito Oy:n perustamiselle.

- Olen todella kiitollinen Per-Göranille. Hän jaksoi auttaa ja kannustaa minua aina, kun tarvitsin apua. Edelleen jos minulla on kysyttävää, voin olla yhteydessä Kosekin henkilökuntaan. Yksi neuvoni muille maahanmuuttajille onkin, että käyttäkää ihmeessä esimerkiksi niitä koulutus- ja neuvontapalveluita, joita suomalainen järjestelmä tarjoaa.

Amanihoiva Kotihoito tuottaa kotihoidon palveluita vanhuksille sekä henkilökohtaista apua vammaisille, ja yritys työllistää 8-9 työntekijää. Työntekijöiksi yrittäjä haluaa ihmisiä, jotka jakavat hänen kanssaan samat arvot ja omaavat positiivisen asenteen.

- Tärkeintä meidän palveluissa on laatu. Silloin kun teemme asiat hyvin, olemme positiivisia ja ihmisiä ihmisille, asiakas tulee uudestaan ja kertoo meistä muillekin, Faisa Egge tiivistää yrityksensä toimintaperiaatteen.

 

Kuvanteksti: - Yrittäjyyden alkutaival oli kaikkea muuta kuin helppo. Lopulta markkinointi ja sinnikkyys alkoivat tuoda tulosta, ja aloin saada tilauksia asiakkailta, Faisa Egge kertoo.

 

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo

Amanihoiva Kotihoito Oy:n verkkosivut >>>