lokakuu 2020

Täyttä työtä, mutta palkitsevaa

Carola Jokihaara kypsyi yrittäjäksi palkkatyössä. Vuodet yrittäjänä ovat kuluneet nopeasti, ja Jokihaarallekin yrittäjyys on elämäntapa. Parasta ovat tyytyväiset asiakkaat, joista monista on tullut myös hyviä ystäviä.


Carola Jokihaaran Carolinés Alusasut on nimensä mukaisesti erikoistunut naisten alusasuihin. Yritysidea sai alkunsa omakohtaisista kokemuksista.

- Minulle on aina ollut haastavaa löytää itselleni sopivat liivit. Eräänä päivänä näin jutun Silja-nimisestä naisesta, joka myi liivejä kotimyyntinä. Soitin hänelle ja vakuutuin, että tämä on minun juttuni, hän kertaa vuoden 2003 tapahtumia.

Sitä ennen oli kuitenkin tapahtunut paljon sellaista, joka oli antanut Carola Jokihaaralle hyvät eväät yrittäjyyteen.

- Olin työskennellyt siihen mennessä pitkään kaupan alalla, sillä jo 14-vuotiaana aloitin myyjänä Marjaana Lindqvistin omistamassa Kaustisen Kenkä ja Tekstiilissä. Seurasin tarkasti Marjaanan positiivista asiakastyöskentelyä ja huomasin, että itsekin tykkäsin olla tekemisissä ihmisten kanssa. Noina vuosina näin senkin, ettei yrittäminen ole aina ruusuista. Pitää vain muistaa, ettei huonoa päivää näytetä asiakkaille, vaan murheet viedään kotiin aviomiehelle, Jokihaara nauraa.

Kun Citymarket aloitti Kokkolassa, Jokihaaralle avautui mahdollisuus työntekoon kotikaupungissaan. Ensin kemikalio- ja kodintarvikemyyjänä, ja viimeiset viisi vuotta osastopäällikkönä. Vuodet K-ryhmässä vahvistivat paljon varsinkin numero-osaamista.

- Turvallisista työpaikoista huolimatta minulla oli aina ollut tunne, että haluan jotain omaa. Edesmennyt isäni Jan-Erik Lindqvist oli kokenut kirjanpitäjä, ja hänelle tapasin esitellä ideoitani. Kun kerroin tästä ajatuksesta, isäkin oli sitä mieltä, että kuulostaa hyvältä. Ensimmäiset kaksi vuotta olin päivät töissä Citymarketissa ja iltaisin myin liivejä kotikutsuilla, kunnes perustin oman yrityksen.

 

Valtteina laatu ja hyvä palvelu

 

Carolinés myy Euroopan tunnetuimpia alusasumerkkejä. Hankinnoissa yrittäjän työ perustuu ennakointiin, sillä syyskuussa haastattelua tehtäessä Jokihaara osti kesän 2021 valikoimaa.

- Nykyään riski on siirtynyt kauppiaalle. Valmistajat haluavat tässä vaiheessa myös määriä ensi kesän hankinnoista, ja vasta nämä tiedot saatuaan ne päättävät, ryhdytäänkö kyseistä tuotetta valmistamaan. Saan hyviä vinkkejä asiakkailta ja työntekijöiltäni, ja lisäksi usein mietin, mitä itse ostaisin itselleni. Sillä tavalla liikkeestä tulee oman näköinen myymälä.

- Alusasuissa sesongit eivät vaihdu yhtä nopeasti kuin vaatekaupassa. Meillä on aika paljon perustuotteita, joihin tulee vaikkapa uusia värejä, mutta aina pyrimme myös yllättämään asiakkaan iloisesti valikoimalla. Hinnoissa emme pysty kilpailemaan verkkokauppojen kanssa, vaan hinnan sijasta meidän kilpailuvaltteja ovat laatu ja hyvä palvelu.

Syksyllä 2018 Jokihaara avasi Vaasan-myymälän, jota hoitaa hänen Hanna-tyttärensä.

- Tällainen äidin ja tyttären yhteinen juttu tuntuu kivalta, ja toivottavasti hän haluaa aikanaan jatkaa yrityksen toimintaa. Vaasaan laajentumisesta on hyvät kokemukset, ja olenkin miettinyt, voisiko myymälöitä avata muuallekin.

Yrittäjäksi ryhtymistä Jokihaaran ei ole tarvinnut katua.

- Ratkaisu oli iso mutta onneksi uskalsin lähteä tähän. Joskus ajattelin, että olisin voinut siirtyä yrittäjäksi jo aikaisemmin. Toisaalta palkkatyössä sain paljon arvokasta oppia, josta on nyt ollut hyötyä, Jokihaara sanoo.

 

Kuvanteksti: - Muutto Ristirannankadulle kannatti. Saimme isommat tilat, ja lähistöllä palvelee monia muitakin naisille tarkoitettuja erikoisliikkeitä, yrittäjä Carola Jokihaara iloitsee.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo

Carolinés Alusasut verkkosivuille >>>