elokuu 2020

Tallqvistilla juuret syvällä Kokkolan maaperässä

Maanrakennus- ja kuljetusalalla toimivassa Tallqvistin perheyrityksessä kolmas sukupolvi on siirtymässä vähitellen kuskin paikalle. Markkinoita yhtiö hakee entistä enemmän myös yksityiseltä sektorilta.


Serkusten Harry ja Ingvald Tallqvistin 1965 perustama yritys on juurtunut vahvasti kokkolalaiseen maaperään. Kuorma-autoliikennettä kaksikko oli harjoittanut 1950-luvulta asti, mutta yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi Teboilin kanssa solmitun kuljetussopimuksen myötä.

Tallqvist-konsernin toimitusjohtajana sekä hallituksen puheenjohtajana työskentelee nykyään Mikael Tallqvist. Hänen lapsensa Christoffer Tallqvist myynti- ja markkinointipäällikkönä ja Gina Tallqvist henkilöstöpäällikkönä edustavat perheyhtiön kolmatta sukupolvea. Yrityksen omistajiin kuuluu lisäksi korjaamopäällikkö Rainer Smeds.

- Olemme Ginan kanssa hakeneet vauhtia muualta, ja yrittämisen näkökulmasta tuntuu kieltämättä mielenkiintoiselta palata tekemään töitä omien vanhempiensa kanssa. Välillä perheyhtiössä voi olla tulta ja tappuraa, mutta vastaavasti ideointi ja yleensäkin yritysasioiden pohdinta on helppoa oman perheen kesken, kun puhetta riittää muutenkin paljon, Christoffer Tallqvist hymyilee.

Kuten perheyrityksissä käytäntönä usein on, Tallqvistin toimintaa ohjaa vahva arvopohja.

- Haluamme pitää kynnyksen matalana, jotta jokaisen on helppo mennä puhumaan asioista vaikkapa toimitusjohtajalle. Yhteistyössä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa korostamme rehellisyyttä, inhimillisyyttä ja läpinäkyvyyttä, jotta varmasti pystymme toimittamaan asiakkaalle hänelle parhaiten sopivan ratkaisun. Meillä on yrityksessä paljon vahvaa osaamista, jonka haluamme tuoda asiakkaidemme käyttöön.

Christoffer Tallqvist korostaa lisäksi kestävyyden merkitystä.

- Töiden rikki kilpailuttaminen on valitettavaa, koska samaan aikaan tavoitteena ovat kestävästi toteutetut ratkaisut. Toivottavasti kestävyyden periaate saa nykyistä vahvemman aseman varsinkin julkisen puolen kilpailutuksissa.

 

"Ihmiset ratkaisevat lopputuloksen"

 

Ab Tallqvist Oy-konserniin kuuluu kolme tytäryhtiötä, joista suurin on nimensä mukaisesti infrarakentamiseen keskittyvä Ab Tallqvist Infra Oy. Konsernin liikevaihto 2019 oli noin 45 miljoonaa euroa, ja henkilöstömäärä vaihtelee sesongista riippuen. Enimmillään henkilöstöä on ollut noin 250, ja kesäkuun lopulla työntekijöitä oli 160-170.

- Yhtiö on käynyt läpi monta suhdannetta, ja varsinkin 1990-luvun lamassa Mikaelilla toimitusjohtajana oli kova työ pitää homma kasassa, mutta siitäkin selvisimme. Varsinkin 2000-luvun lopulla kaivannaisteollisuus alkoi tulla vahvasti mukaan liiketoimintaan, ja siihen investoimme jatkossakin. Muutenkin teemme aikaisempaa enemmän palvelumuotoilua sekä yksityispuolelle että julkiselle sektorille muun muassa elinkaarihankkeisiin, Christoffer Tallqvist kertoo.

Tallqvist toimii koko valtakunnan alueella. Yhtiöllä on perinteisesti vankka kokemus julkisista infrahankkeista, ja yksityispuolella asiakkaina ovat muun muassa satama- ja kaivannaisteollisuus sekä valmistava energiateollisuus.

Infra-alan yleisenä haasteena on ammattitaitoisen työvoiman saatavuus.

- Me pyrimme vastaamaan haasteeseen tarjoamalla ihmisille mielenkiintoisia ja mielekkäitä työtehtäviä sen lisäksi, että edustamme perheyhtiölle ominaista ihmisläheistä kulttuuria. Se on tärkeää myös työn laadukkaalle lopputulokselle. Meillä voi olla koneita vaikka kuinka paljon, mutta lopulta ihmiset ratkaisevat, Tallqvist muistuttaa.

 

Kuvanteksti: - Julkisten infrahankkeiden lisäksi meillä on vahva kokemus esimerkiksi kaivannais- ja satamateollisuudesta sekä valmistavasta energiateollisuudesta,  Christoffer Tallqvist kertoo.Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo

 Ab Tallqvist Oy:n verkkosivut >>>