kesäkuu 2020

Laadulla hintakisaa vastaan

Meidän ainoa kilpailuvaltti on laatu. Jos alamme tehdä töitä nollakatteella tai tappiolla, silloin laatu kärsii. Alalla on armoton hintakisa, mutta siinä ei ole mitään järkeä, että alamme kantamaan rahaa työmaille, sanoo Pohjanmaan Erikoislattiat Oy:n toimitusjohtaja ja toinen omistaja Jesse Rannankari.


Silloin kun yritys on linjannut, ettei se lähde hintakisaan, tarvitaan rohkeutta, kylmäpäisyyttä ja sitä paljon puhuttua uskoa omaan tekemiseen. Ei nimittäin ole välttämättä helppoa, jos tulee pitkiä jaksoja, jolloin uudet urakat valuvat kilpailutuksissa hinnan perusteella kerta toisensa jälkeen kilpailijoille.

- Emme ole kallein, vaan yleensä hintatason keskivaiheilla. Kun käymme Juhan kanssa tutustumassa kohteeseen, osaamme kyllä arvioida urakan hinnan ja tiedämme, millä keinoin saisimme painettua tarjouksen loppusumman mahdollisimman alas. Esimerkiksi materiaalivalinnoilla ja työvaiheilla voi pelata paljon, mutta se tarkoittaisi laadusta tinkimistä, eikä se kuulu meidän arvoihin, Rannankari viittaa yhdessä yhtiön toisen osakkaan Juha Annalan kanssa tehtyihin linjauksiin.

 

Yli miljoona neliötä lattiapinnoituksia

 

Rannankarin ja Annalan yritys on tehnyt lattiapinnoituksia yli miljoona neliötä Suomessa ja Pohjoismaissa. Yhtiöllä on viisi työntekijää mikä tarkoittaa, että jokaisen yksittäisen työntekijän työsuoritus näkyy lopputuloksessa ja sen laadukkuudessa.

- Meidän henkilökunta tiedostaa, että kaikkien pitää tehdä työnsä viimeisen päälle, ja että laatu tarkoittaa monia asioita. Laatua ovat myös toimitusvarmuus, nopea vastaaminen tarjouspyyntöihin sekä kyky reagoida matkan varrella eteen tuleviin muutoksiin. Meillä on vastuu asiakkaistamme, eikä heidän luottamustaan voi pettää, Rannankari painottaa ja sanoo iloitsevansa siitä, että hintakisasta huolimatta töitä on riittänyt.

Aloittaessaan yrittäjinä Jesse Rannankari ja Juha Annala ottivat vastuulleen yrityksen, jonka talous oli heikossa jamassa, ja konkurssi vaani todellisena uhkana. Uuden omistajakaksikon ja työntekijöiden onneksi yritys kirjasi jo ensimmäisenä vuonna lähes miljoonan euron liikevaihdon ja vahvan tuloksen.

- Koska olemme onnistuneet rakentamaan yhtiölle vakaan taloudellisen pohjan, se auttaa meitä eteenpäin myös näinä aikoina, jolloin koronavirus aiheuttaa ongelmia monille yrityksille. Koronakevään aikana hävisimme paljon urakoita, koska käytännössä ne olisi pitänyt myydä tappiolla tai nollakatteella.

Vuoden nuorena kokkolalaisyrittäjänä viime vuonna palkittu Rannankari oli ollut jo jonkin aikaa henkisesti valmis uusille haasteille. Sellainen löytyi itsensä kehittämisestä. Hänet valittiin suorittamaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa, ja sieltä avautui kokonaan uusi ja innostava maailma.

- Ennen kaikkea olen huomannut oman keskeneräisyyteni ja sen, että myös asioiden teoreettinen opiskelu tuo yritykselle kilpailuetua. Olemme lisäksi mukana Kasvu Openissa, mikä sekin tukee yrityksen kannattavaa kasvua ja uusien asiakkuuksien hankkimista, Rannankari toteaa.

 

Kuvanteksti: Juha Annalan (vas.) ja Jesse Rannankarin omistama Pohjanmaan Erikoislattiat on tehnyt lattiapinnoituksia jo yli miljoonalle neliölle.

Kuva: Ville Hyytinen

Teksti: Jorma Uusitalo