toukokuu 2020

Rödsön Poro-Pirtti tarjoaa maaseutuelämyksiä

Porotila Kokkolan leveysasteilla on aikamoinen harvinaisuus, mutta Rödsön kylältä sellainen löytyy. Tarkkaan ottaen kyse on poro- ja vuohitilasta, missä vaikkapa yrityksen tyky-päivän tai perhejuhlien yhteydessä voi nähdä myös kissoja ja marsuja keskellä kaunista maaseutua.


Poro-Pirttiä esittelevän Sofia Thodénin lisäksi Poro-Pirtin taustalta löytyvät hänen puolisonsa Sebastian Thodén sekä Sofian äiti Raija-Leena Rekilä. Sofia Thodén nauraa, ettei hänestä pitänyt tulla koskaan yrittäjää, mutta lopulta yrittäjähenkinen puoliso sekä alueellisen matkailuhankkeen projektipäällikön Mari Keiskin kannustus saivat mielen muuttumaan. Lopullisesti palaset loksahtivat kohdalleen Leader-rahoituksen varmistuttua.

1950-luvulla valmistuneesta navetasta remontoitu rustiikki Rödsön Poro-Pirtti palvelee muun muassa juhla- ja kokoustilana sekä latukahvilana. Siellä järjestetään myös monenlaisia muita tapahtumia, kuten joulumarkkinoita, kahvilapäiviä sekä lastenleirejä. Tilaan mahtuu noin 60 henkilöä, ja jos juhlatilaa laajennetaan elosuojaan, paikkoja löytyy lähes 90 vieraalle.

Toiminta käynnistyi syksyllä 2018 pikkujoulukaudella ja huipentui joulumarkkinoihin.

- Tiesin koko ajan työmäärän sellaiseksi, että tarvitsen lisäapua, joten siksi perustimme äitini kanssa Tummu ja Tytär Oy:n. Joulumarkkinat olivat tosi iloinen yllätys, sillä kävijöitä oli noin 3000. Onneksi olemme perheessä tottuneet järjestämään juhlia ja huolehtimaan siitä, ettei tarjottava lopu kesken. Anoppikin ihmetteli, mistä nuo kaikki pullat tulevat, Thodén hymyilee.

 

Yrityksen kehittäminen jatkuu

 

Entä mikä on eläinten, ja varsinkin porojen tarina?
- Sebastian on haaveillut aina poroista. Ensimmäiset porot hankimme kuusi vuotta sitten ja niitä on nyt neljä, ja vuohia kolme. Aluksi porot olivat vain lemmikkejä, mutta vähitellen sana eläimistä alkoi kiiriä, ja niitä pyydettiin esimerkiksi joulumarkkinoille. Yksi poroista on rekiporo, mutta rekiharjoitteluun meillä ei oikein ole aikaa, Sofia Thodén kertoo.

Hänen mukaansa ajatuksissa on yritystoiminnan edelleen kehittäminen esimerkiksi laajentamalla Green Care-toimintaan. Siinä kotieläimillä on oma sijansa, kun ihmisten hyvinvointia lisätään luonto- ja maaseutuympäristössä.

Asiakkailtakin on tullut kehitysideoita.

- Pikkujouluaikana järjestämme joulukuun alussa pienryhmille suunnatun pikkujouluillan, jonne voi tulla useita porukoita. Ruokailun lisäksi tarjolla on live-musiikkia. Varsinkin pienemmät yritykset ja työporukat ovat tällaista kyselleet.

Sofia Thodén myöntää, että Poro-Pirtin aloitusvaihe on ollut aika massiivinen projekti, jossa rohkeuttakin on tarvittu.

- Remonttia varten piti ottaa lainaa. Sekin jännitti, säilyykö navetan vanha tunnelma remontissa, mutta hyvää jälkeä työmiehet tekivät. Paljon on myös uuden kokeilua ja vasta sen jälkeen näkee, mikä kaikki ottaa tulta. Äiti ja minä olemme ensimmäistä kertaa mukana yritysmaailmassa, jossa pitää myös ottaa riskejä. Kaiken lisäksi tämä on sellaista toimintaa, jossa sinun pitää antaa yleisölle pala itsestäsi ja elämästäsi. Henkilökohtaisesti minulle on ollut iso askel olla henkilökohtaisesti esillä vaikkapa Instagram-päivityksissä.

Thodénin mukaan kaikki on kuitenkin ollut vaivan arvoista.

- Edelleen rakennamme yritykselle taloudellista pohjaa, mutta jo nyt olen saanut hyvän mielen, koska olemme rakentaneet jotain sellaista, josta ihmiset tykkäävät. Erityisen palkitsevaa on saada henkilökohtaista palautetta ja nähdä tyytyväisiä asiakkaita.

 

Kuvanteksti: Rödsön Poro-Pirtin luontoympäristö kotieläimineen sopisi Sofia Thodénin mukaan myös Green Care-toimintaan.

 Teksti: Jorma Uusitalo


Rödsön Poro-Pirtti www >>>