tammikuu 2020

Yli 100 vuotta sahaustoimintaa

Kautta historiansa Kokkola on tunnettu yrittäjistään. Yksi vanhimmista nykyään toimivista kokkolalaisyrityksistä on vuonna 1911 kaupparekisteriin merkitty Kålan Höyrysaha Ky. Klas-Erik Kåla vaalii sahaustoiminnan vuosisataisia perinteitä kotikylällään kolmannen sukupolven yrittäjänä.


Sahoja Kålan tilalla on toiminut aina 1700-luvulta saakka. Klas-Erik Kålan isoisän perustama saha toimi alkujaan vesivoimalla, kunnes 1930-luvulla vesivoima vaihtui höyrykoneeseen. Saha paloi 1946, jonka jälkeen se siirtyi nykyiselle paikalleen, sahan tuntumassa virtaavan Kålabäckenin äärelle.

Historiallisessa ympäristössä sijaitsevat saharakennus, höyläämö, kuivaamo ja ulkovarasto. Klas-Erik Kåla aloitti työt sahalla jo pikkupoikana, eikä voisi edes kuvitella toisenlaista elämäntapaa. Yhtiöiltä ja yksityisiltä ostettiin puutavaraa, joka sahattiin laudoiksi ja lankuiksi. Asiakkaina olivat lähinnä rakentajat ja puusepät.

- Melkein joka päivä on ollut kiva mennä töihin.  Olen rauhaton sielu ja se on yksi syy siihen, miksi yrittäjän vapaus viehättää minua. Kumma kyllä, olen säästynyt tapaturmilta, ja kaikki sormetkin ovat edelleen tallessa, yrittäjä naurahtaa.

Markkinarako erikoisosaamisessa

 

Höyrysahojen aikakausi loppui käytännössä vuosikymmeniä sitten. Kålan saha sähköistettiin vuonna 1947. Raami- eli kehäsahoja Suomesta löytyy enää muutamia, ja Kålan saha on yksi niistä. Teknologia on kehittynyt valtavasti, ja suuruuden ekonomia pätee sahatoimialallakin.

- Enimmillään saha työllisti kesäisin muutaman työntekijän 1970- ja 1980-luvuilla. Kesät ovat edelleen sesonkiaikaa, jolloin omat poikani auttavat minua tarvittaessa.

Koska suurten sahojen kanssa ei kannata lähteä painimaan, Kåla valitsi erikoistumisen.

- Sahausta on enää hyvin vähän, lähinnä harrastuksena. Sen sijaan keskityn puutavaran höyläämiseen ja kuivaamiseen. Aihiot tulevat suureksi osaksi Kuhmosta. Sieltä saan hyvälaatuista, hitaasti kasvanutta tiivistä mäntyä.

Sahan asiakkaina on tänä päivänä paljon remonttimiehiä. Kåla on toimittanut monet kerrat muun muassa listoja entisajan profiileilla moniin taloihin Kokkolan Neristanissa. Työn laadukas lopputulos on periaate, josta yrittäjä ei ole valmis tinkimään.

- Minulle tärkeintä on tyytyväinen asiakas. Ellen ole varma että pystyn sellaiseen lopputulokseen, jonka asiakas haluaa, en ota työtä vastaan. Voin tehdä sata onnistunutta hommaa, mutta sitten jos yksi menee pieleen, kaikki tietävät siitä.

Vaikka Klas-Erik Kåla tiesi päättäessään jatkaa perheyrityksen toimintaa, ettei kyseessä ole kultakaivos, hän ei ole katunut ratkaisuaan.

- Ei tämä kovalla pakkasella kovin romanttista työtä ole. Toisaalta nykyään ei talvisin kovin paljon töitä olekaan, koska en tee enää varastoon. Aikomusta lopettaa ei tällä hetkellä ole. Jatkan yrittäjänä niin kauan kuin mieli tekee.

 

Kuvanteksti:

Klas-Erik Kåla 1960-luvulla hankitun ja edelleen aktiivikäytössä olevan Jonseredin höyläkoneen äärellä.

 

Teksti ja kuvat: Jorma Uusitalo