lokakuu 2019

Mikroyritysten verkostosta ideoita ja vertaistukea

Jokainen yritys koosta riippumatta tarvitsee kehittyäkseen uusia ideoita ja näkemyksiä. Pienissä yrityksissä jaksamistakin helpottaa, kun joskus pääsee vaihtamaan ajatuksia niiden kanssa, jotka tuntevat mikroyrittäjien arjen. Kehitysideoita ja vertaistukea mikroyrityksille tarjoaa Keski-Pohjanmaan MicroENTRE-verkosto


Verkostossa on tällä hetkellä mukana parikymmentä mikroyrittäjää. Aluevastaava Reijo Kinnunen Kosekilta toivottaa uudet yritykset lämpimästi tervetulleiksi kuukausitapahtumiin, joita on tällä hetkellä kalenteroitu vuoden 2020 toukokuuhun saakka.

- Verkostoon kuuluu muun muassa pitkään yrittäjänä toimineita, mutta tämä on erinomainen mahdollisuus myös uusille ja nuorille yrittäjille saada vinkkejä omaan työhönsä. Mukaan voi tulla vaikka jo seuraavaan kuukausitapaamiseen, Reijo Kinnunen kannustaa.

MicroENTRE-verkostossa yksi kokeneimmista yrittäjistä on ATK Lillhonga Oy:n Petter Lillhonga. Hän laskee käyneensä jo yli kymmenessä verkostotapaamisessa.

- Tiiviit parin tunnin setit kerran kuussa tarjoavat oivan tilaisuuden tavata muita yrittäjiä rennossa ilmapiirissä. Aika pian huomasin, että tämähän on hyvä vaihtoehto ohjatuille koulutuksille tai muille enemmän tai vähemmän virallisille kokoontumisille. Muiden mikroyrittäjien kanssa on helppo hengähtää ja jutella asioista sellaisina kuin ne ovat, Lillhonga kertoo.

Tapaamisilla on oma teemansa ja vetäjänsä, joita Lillhonga kehuu asiansa osaaviksi.

- Joka kerrasta on jäänyt jokin asia muhimaan ja ajatus, että tämänhän voisi tosiaan tehdä noinkin. On sitten ollut kyse asiakaskohtaamisista, yrityksen strategiasta tai rekrytoinnista. Ei tämän parempaa porukkaa oikeastaan löydy, koska mukana on yrityksiä eri aloilta, ja mikroskaalassa myös erikokoisia yrityksiä.

 "Verkostossa voi syntyä uudenlaista yhteistyötä"

Lokakuun MicroENTRE-tapaamisessa oli ensimmäisen kerran mukana seksuaaliterapeutti, yrittäjä Mari Huistinoja. Hänen yrityksensä Iloseksi vastasi myös illan käytännön järjestelyistä.

- Yksin puurtajille juuri tällaiset mikroyrittäjille kohdennetut tilaisuudet ovat sellaisia, missä pääsee parhaiten vaihtamaan ajatuksia toisten samankaltaisten kanssa. Pienet yritykset ovat pieniä yrityksiä ja on tärkeää, että meillä on yhteisö, jossa jokainen voi kertoa omia näkemyksiäsi ja kysyä asioita, jotka mietityttävät, Huistinoja sanoo.

Esimerkiksi teollisuusmaailmassa yksinyrittäjä saattaa olla outo lintu, mutta mikroyrittäjien keskinäisessä verkostossa voi syntyä yhteistyötä ja uudenlaista yhdessä tekemistä.

- Tapaaminen vastasi odotuksiani tosi hyvin. Porukka oli rentoa ja leppoisaa, ihmiset kertoivat näkemyksistään ja pääsimme oikeasti vaihtamaan ajatuksia. Tällaiset ovat todella arvokkaita kokemuksia, Huistinoja jatkoi.

Mikroyrittäjät jakoivat lokakuun tapaamisessa kokemuksiaan ja mielipiteitään asiakkaan kohtaamisesta. Illan vetäjänä toimi muun muassa myynnin ja asiakaspalvelun sekä työyhteisöjen kehittämiseen erikoistunut Heini Salmu.

Moni mikroyrittäjä kertoi haasteeksi muun muassa rajan vetämisen työn ja vapaa-ajan välille sekä roolien erilaisuudet asiakaskohtaamisissa. Illan avainsanoja olivat rehellisyys ja aitous sekä tärkeänä tavoitteena asiakkaan luottamuksen voittaminen.

- Kaikkein olennaisinta on se tunnejälki, joka asiakaskohtaamisesta jää. On hyvä, että yksinyrittäjä esimerkiksi kertoo selkeästi oman tapansa toimia ja vetää rajan niin, että hänelle jää myös omaa aikaa. Toisaalta hyvä asiakaskokemus voi olla sitäkin, että asiakas kokee saavansa jotain joustoa tai muuta ekstraa siitä huolimatta, että yrittäjä pitää kiinni asettamistaan rajoista, Salmu sanoi.

Lisätietoa tulevista MicroENTRE-tapaamisista saat Kosekin kotisivuilta (www.kosek.fi) kohdasta "Palvelut yrityksille".

 

Kuvantekstit: Mikroyrittäjät vaihtoivat ajatuksia asiakkaan kohtaamisesta Heini Salmun (vas.) johdolla. Kuvassa myös aluevastaava Reijo Kinnunen Kosekilta sekä yrittäjä Aimo Kallio.

 

MicroENTRE-verkoston tapaamisissa kulkee yrittäjiä monilta eri toimialoilta ja myös erikokoisista mikroyrityksistä. Asiakaskohtaamisista juttelemassa yrittäjät Mari Huistinoja (vas.), Virpi Hoffrén, Petter Lillhonga ja Jyri Olkkola.

 

Teksti ja kuvat: Jorma Uusitalo