syyskuu 2018

Kehittämisavustus vauhdittaa AJL-Guitarsin kasvua

Ari-Jukka Luomaranta on kuulunut Gypsy Jazz-kitaroita rakentavien kädentaitajien kansainväliseen eliittiin 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Internet mahdollisti Kokkolassa toimivalle AJL-Guitarsille kansainvälistymisen, mutta internet on sittemmin myös kiristänyt kilpailua markkinoille tulleiden uusien toimijoiden myötä. Luomarannan ryhdyttyä miettimään yrityksensä kehittämistä muuttuneessa markkinatilanteessa, asiantuntija-apu löytyi Kosekista. Rahoitus järjestyi ELY-keskuksen myöntämällä yrityksen kehittämisavustuksella.


Mustalaisjazz on Jean "Django" Reinhardtin 1930-luvulla luoma ja tunnetuksi tekemä musiikkityyli. Kun Luomaranta aloitti yrittäjänä mustalaisjazz-kitaroiden rakentamisen 2002, hän sai sopivasti etumatkaa, sillä tuohon aikaan mustalaisjazziin tarkoitettuja kitaroita rakensi alle kymmenen taitajaa koko Euroopassa.

- Pitkän hiljaiselon jälkeen mustalaisjazz oli 2000-luvulle tultaessa yhtäkkiä kova juttu, ja se oli laajentunut Euroopasta Yhdysvaltoihin ja Japaniin. Minun onneni oli, että satuin olemaan alalla jo hieman ennen valtavirtaa, Luomaranta kertoo.

Ranskassa on järjestetty vuosikymmenet vuotuinen mustalaisjazzin kehittäjän "Djangon" muistotapahtuma. Se oli myös paikka, jonne vuosituhannen alussa kokoontuivat mustalaisjazzin harvat kitaranrakentajat Luomaranta heistä yhtenä.

Tapahtumassa kitaranrakentajat markkinoivat soittimiaan suoraan kohderyhmälle ja solmivat kauppoja. Luomaranta tunsi käytännössä kaikki mustalaisjazzin suuret nimet, joista monet soittivat Kokkolassa valmistetulla kitaralla.

 

Internet vei yrittäjän uuden äärelle

 

Sitten internet alkoi muuttaa monia asioita. Pienelle kokkolalaisverstaalle markkinat olivat yhtäkkiä avoinna maailmanlaajuisesti, ja internet yhdisti mustalaisjazzin harrastajat aivan uudella tavalla.

World Wide Web mullisti markkinoinninkin. Jos tänä päivänä aikoo pysyä kisassa mukana, on oltava esillä monissa sosiaalisen median kanavissa, ja entistä useammin sinun on osattava luoda itsestäsi mielenkiintoinen henkilöbrändi. Ei riitä, että tuote on kunnossa, sillä sen ympärillä on oltava muutakin. Eikä tässä vielä kaikki; internetin myötä alalle on tullut runsaasti lisää toimijoita ottamaan osansa kitaranrakentamisen markkinoista.

Samaan aikaan kun yrittäjän täytyy selvitä myynnin ja markkinoinnin haasteista, tuotannonkin on luonnollisesti pyörittävä. Siinä tilanteessa Luomaranta totesi, että on paikallaan sovitella uusia askelmerkkejä.

- Etukäteen olin miettinyt, että voisin työllistää yhden työntekijän. Tuotannon lisääminen puolestaan edellyttäisi voimakasta markkinointia varsinkin, kun kilpailu oli kiristynyt. Tämän enempää minulla ei oikeastaan ollut eväitä, kun menin Kosekin toimistoon Sabina Storbackan juttusille, Luomaranta kertaa ja kehuu saaneensa alusta asti täyden kympin palvelua.

ELY-rahoituksen hakeminen ei hänen mielestään ollut niin työläs prosessi kuin joskus annetaan ymmärtää.

- Jo nyt voin sanoa, että ilman kehittämisavustusta minulla ei olisi ollut rahkeita luoda sellaisia markkinointityökaluja, joita AJL-Guitarsille nyt tehdään. Toki urakka on yhden miehen firmalle vaativa. Olet kehittämistyössä paljon kiinni, eikä sinä aikana valmistu uusia kitaroita.

- Toisaalta olen päättänyt, että nyt pitää kantin kestää, jotta homma saadaan maaliin. Malttamattomana odotan, mitä kaikkea hyvää tästä seuraa.

 

Kitararakentamista pikkupojasta lähtien

 

Ari-Jukka Luomaranta kasvoi käsillä tekemiseen pikkupojasta saakka, vaikka leipätyö olikin yrittäjäksi ryhtymiseen asti terveydenhuoltoalalla.

- Kitaroiden kanssa olen tuusannut niin kauan kuin joku värkki on pysynyt kädessä. Maatalossa meininki oli sellainen, että monet asiat joita piti saada, tehtiin itse traktorin etukuormaajasta heavykitaraan, hän nauraa.

Entä miksi Gypsy Jazz-kitarat?

- En ole koskaan varsinaisesti valmistunut soitinrakentajaksi ja ollut sen äärellä, että mitä soittimia kannattaisi ryhtyä tekemään. Kaikki tekeminen on lähtenyt siitä, millaisella kitaralla haluan soittaa, ja siitä sai alkunsa Gypsy Jazz-kitaroidenkin valmistus 1994. Alan korkeimman tutkinnon ”Soitinrakentajamestarin” tittelin sain vasta myöhemmin, kun olin jo vuosia toiminut alalla.

Käänteen tekeväksi koitui juuri 2000-luvun alku.

- Kävin näyttämässä kitaroita Pariisissa ja muualla ulkomailla, ja yhtäkkiä alkoi tulla myös tilauksia. Siinä vaiheessa aloin miettiä, että tätä voisi tehdä työkseen.

Monet eri musiikkilajien kansainväliset megatähdet soittavat suomalaisilla kitaroilla.

- Ruotsalaiset ovat meitä parempia brändäämään ja myymään. Suomalaisten vahvuus on mentaliteetti, jonka mukaan asiat tehdään kunnolla loppuun asti. Ja tietenkin tähän tekemiseen täytyy olla kova polte.

 

Kuvanteksti: - Yrityksen kehittämisavustus on tarjonnut rahkeet rakentaa sellaisia markkinointityökaluja, joita yritys uudenlaisessa markkinatilanteessa tarvitsee, Ari-Jukka Luomaranta sanoo. Kuva: Clas-Olav Slotte


Teksti: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

AJL-Guitars verkkosivut >>>