tammikuu 2005

Sesca pyrkii voimakkaaseen kasvuun

SESCA Technologies Oy:n alku sijoittuu vuoteen 1998, kun kolme insinööriä, joista osa vielä opiskelijoita, perustivat yrityksen. Kolmen hengen yrityksestä on sittemmin kasvanut yli sadan hengen ohjelmistotalo, jolla on toimipisteet kuudella paikkakunnalla.


- Ei siinä mitään suurempia odotuksia ollut, ainakaan mitään tällaista kasvua ei osannut ajatella. Minulla oli itselläni sellainen visio, että kun kolmekymmentä henkeä on ohjelmistotalossa, niin silloin se on todella suuri ja se on se taso mihinkä mennään. Sen jälkeen kaikki on ollut jotakin, mitä ei aluksi osannut odottaakaan, toimitusjohtaja Olli Mäkipelto kertoo.

Kolmelle tukijalalle

Mäkipellon mukaan Sescan alkuvaiheessa tehtiin sähköasennustöitä, koulutustoimintaa, ohjelmistosuunnittelua pienille mainostoimistoille ja yleensäkin, mitä vain saatiin tehtyä. Nykyisin Sescan toimialana on ohjelmistosuunnittelu.

- Tämä on nopeasti kasvava ala. Tämä on vaativampaa osaamista ja työ sopii hyvin
suomalaiseenkin kulttuuriin. Perustekemiselle löytyy aina kilpailijoita halvemman tuotannon maista, mutta innovaatiota ja korkeaa osaamistasoa vaativat suunnittelutyöt voidaan vielä hyvin toteuttaa Suomessa. Voisi sanoa, että tuodaan oivalluksen kautta uutta tehokkuutta, hän sanoo.

Ohjelmistosuunnittelun valtavasta maailmasta Sescassa ollaan valittu kolme pääsegmenttiä: telekommunikaatio, teollisuusjärjestelmät sekä ohjelmistotuotteet. Mäkipellon mukaan telekommunikaatio tuo Sescan liikevaihdosta tällä hetkellä leijonan osan. Hän jatkaa, että kun liikevaihdosta suurin osa tulee yhdeltä toimialalta, tulee tämä liiketoimintariski ottaa huomioon tulevaisuutta suunniteltaessa.

-  Meillä on ollut vahvassa kasvussa teollisuuspalvelut ja teollisuuteen tehtävät projektit. Avecon kaupan myötä saimme rakennettua sellaisen palvelukokonaisuuden, jonka avulla pystymme rakentamaan teollisuudesta Sescalle toisen tukijalan. Ohjelmistotuotteiden osuus tällä hetkellä on jo merkittävä, mutta se ei vielä pysty tukemaan koko liiketoimintaa. Ohjelmistotuotteista kuitenkin odotamme sitä kolmatta tukijalkaa, Mäkipelto kertoo.

Sesca on yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä

Sescalla on kova, mutta kannattava kasvuvauhti päällä. Peräti kolme kertaa yritys on valittu Suomen nopeimmin kasvavien yritysten joukkoon. Vuosina 2002 ja 2003 Sesca oli toisella sijalla ja vuonna 2004 kolmannella sijalla. Liikevaihto on viime vuosina kasvanut 70-80 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden 2004 liikevaihto nousi jo 4,8 miljoonaan euroon.

- Hyvät asiakkaat, yrityksen halu kasvaa ja panokset toiminnan laatuun, mistä osoituksena on Sescalle toukokuussa 2004 myönnetty ISO 9001:2000 -sertifikaatti. Ja tietenkin hyvä henkilökunta, Mäkipelto kirjaa syitä kasvuun. Hän kiteyttää kasvun yhteen lauseeseen: muutokseen valmistautunut mieli on paras turva tulevaisuuteen.
Sescalla pyritään määrätietoisesti voimakkaaseen kasvuun. Tavoitteena Mäkipellon mukaan on, että vuoteen 2009 mennessä Sescalla on 400 työntekijää ja liikevaihto on 40 miljoonaa euroa. Hänen mielestään kansainvälistyminen on oleellinen osa kasvussa ja lisäksi hän arvelee, että operaattoribisneksessä tapahtuvat rakenteelliset muutokset tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia ohjelmistotaloille.

- Kyllä tämä palvelukokonaisuus, mikä meillä on, pitäisi riittää isompaankin kasvuun. Ei siinä mitään ihmeitä tarvitse tehdä, vaan kovasti työtä ja saada kaikki tukijoukot liikkeelle: oppilaitokset, kunnat ja muut yritykset. Ketjussa mukana olevat tulevat menestymään ja kasvamaan kanssa. Ei Sesca välttämättä ole verkoston kovin kasvaja, vaan sieltä voi tulla kovempia vielä. Se on asenteesta kiinni. Jos on tahtotila, että halutaan eteenpäin, niin sitten se lähtee menemään eteenpäin, hän toteaa.

SESCA Technologies Oy:n www-sivuille>>>