helmikuu 2005

Jatkuvalla kehittämisellä pärjätään kilpailussa

Tulevaisuuden näkymät näyttävät Oy Finn-Marin Ltd:llä lupaavilta. Uuden 4000 neliön tehtaan rakentaminen on aloitettu nykyisen Lahdenperässä sijaitsevan 3500 neliön hallin viereen, samoin on käynnistynyt uusien työntekijöiden koulutus. Lisäksi uuden venemallin, 31-jalkaisen Open Capin -veneen valmistus alkaa helmikuussa.


- Uuden tehtaan, jonne tullaan sijoittamaan kolme tuotantolinjaa, pitäisi valmistua nopealla aikataululla syyskuun alkuun mennessä. Uusi tehdas tulee työllistämään kahden vuoden sisällä noin 40 henkilöä. Täten Finn-Marinin henkilöstömäärä tulee tuplaantumaan, toimitusjohtaja Osmo Roukala kertoo lähitulevaisuuden näkymistä.

Työntekijät on koulutettava itse

Hallin voi Roukalan mielestä rakentaa kuka tahansa, mutta sinne on myös saatava osaavaa henkilökuntaa. Hänen mukaansa venealalla ammattitaitoista työvoimaa ei juurikaan ole saatavilla, vaan työntekijät on koulutettava itse. Hän mainitsee, että yrityksen nykyinenkin työvoima on hyvin pitkälle koulutettu itse yhdessä Keski-Pohjanmaan aikuisopiston kanssa. 
- Halukkuutta venealalle kyllä on ja se on lisääntynyt viime vuosina. Veneala on tullut paljon mielekkäämmäksi. Tämän meidän linjarakentamisen myötä kouluttaminen on tullut paljon helpommaksi, kun ei tarvitse kouluttaa veneenrakentajia enää alusta loppuun, hän kertoo.
Uuden hallin myötä Finn-Marinilla on tarve lisätyövoimasta. Uusien työntekijöiden koulutus onkin alkanut jo tammikuun puolivälissä.
- Finn-Marinin oma koulutus on käynnistynyt yhteistyössä TE-keskuksen kanssa 1000 neliön vuokratiloissa Indolassa. Siellä uusia työntekijöitä koulutetaan 10 hengen ryhmissä ja kouluttajat ovat Finn-Marinin omaa henkilökuntaa. Koulutusjakso kestää kuusi kuukautta, Roukala kertoo.
Hän jatkaa, että tällä hetkellä henkilöstöä osittain koulutetaan myös päätoimipaikassa yhteistyössä Keski-Pohjanmaan aikuisopiston kanssa.

Tuotekehitys ja linjarakentaminen kilpailuvaltteina

Finn-Marinin liikevaihto oli viime vuonna 10,4 miljoonaa euroa, joten kasvua oli 64 %. Kuluvana vuonna liikevaihdon arvellaan kasvavan 40 % 14 miljoonaan euroon. Veneitä tänä vuonna valmistunee 1120 kappaletta.
- Merkittävä kasvu johtuu ensinnäkin siitä, että vajaa kaksi vuotta sitten tehtiin monivuotinen sopimus Yamaha Scandinavian kanssa, jolla on Pohjoismaiden laajin myyntiverkosto. Kaikki Finnmaster-veneet varustetaan Yamahan hallintalaitteilla ja mittaristolla eli esivalmistetaan Yamaha -perämoottorille ja koko myynti menee Yamaha Scandinavian kautta kaikkiin Pohjoismaihin, Roukala kertoo.
Lisäksi vuoden vaihteessa Finn-Marinin päämieheksi Suomessa tuli Konekesko Oy, joka hoitaa Finnmaster-veneiden markkinoinnin ja myynnin Suomessa. Tämän sopimuksen myötä Finn-Marin aloittaa myös Yamarin-veneiden sopimusvalmistuksen Kokkolassa.
- Päämiehet hoitavat veneiden myynnin ja me keskitymme veneiden valmistukseen ja kehittämiseen. Kehittäminen on meillä ollut todella rajua verrattuna kilpailijoihin tässä maassa. Kolme vuotta sitten aloitimme linjarakentamisen ja teimme mittavan työn työnmittauksessa sekä siirryimme solurakentamiseen. Samaan aikaan otimme käyttöön uuden palkkausjärjestelmän, jossa työntekijät sekä myös yritys saa lisäbonusta, mikäli mitattu työaika alitetaan, Roukala kertoo.
Hän muistuttaa, että jatkuvaa tuotekehitystä tarvitaan vene-alalla pärjäämiseen, mutta se ei yksin riitä, vaan menestymisen edellytyksenä on myös sitoutunut ja osaava henkilökunta.

Oy Finn-Marin Ltd:n www-sivuille>>>