helmikuu 2018

Talviharmonikka syntyy yrittäjämäisellä otteella

Kokkolan Talviharmonikka järjestetään helmikuussa 2018 jo 20:nnen kerran. Vaikka tapahtuma syntyy vuodesta toiseen vapaaehtoistyön varassa yhdistyspohjalta, Talviharmonikan läpivienti vaatii yrittäjämäistä otetta: tekemisessä korostuvat intohimo, verkostoituminen, laatu ja sitoutuminen. Silloin ei vilkuilla kelloa, kun työ on tehtävä.


Talviharmonikka henkilöityy tapahtuman perustajaan ja taiteelliseen johtajaan Raimo Vertaiseen. Hän muutti Kokkolaan reilut 20 vuotta sitten tutustuen ensimmäiset pari vuotta uuteen kotikaupunkiinsa ja sen luonteeseen. Vähitellen syntyi ajatus talvisesta kaupunkifestivaalista.

- Alusta saakka Talviharmonikka on järjestetty yhdessä-teemalla. Meillä on paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä tahoja oppaista yhtyeisiin, kuoroihin ja yhdistyksiin sekä järjestöihin, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Äärettömän tärkeä henkilö on Harriet Jossfolk-Furu, joka hoitaa assistenttina kaikkia mahdollisia tehtäviä, joita tapahtuman onnistuminen edellyttää.

Nyrkit savessa urakoi myös Raimo Vertainen.

- Aikanaan flyygeliä muiden mukana kantanut Martti Talvela Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana on ollut hyvä esimerkki.Taiteellinen johtaja ei saa istua norsunluutornissa, vaan hänen on oltava valmis lakaisemaan pihaa ja kantamaan tavaroita siinä missä muutkin, Vertainen korostaa.

 

Ilmaistapahtumia yli puolet

 

Talviharmonikan taustayhdistyksenä toimii vuonna 2004 perustettu Kokkolan Talviharmonikka ry. Talviharmonikka on Finland Festivalsin jäsen, minkä lisäksi tapahtuma on saanut kansainvälisesti arvostetun eurooppalaisen EFFE-laatufestivaalileiman.

- Finland Festivals kerää sateenvarjonsa alle Suomen kaikki keskeiset festivaalit, mikä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden verkostoitumiseen ja ajatusten vaihtamiseen.

Talviharmonikka järjestetään pienellä, juhlavuonna 130 000 euron budjetilla. Siitä huolimatta lippujen hinnat ovat maltilliset, yli puolet tapahtumista on ilmaisia ja Kokkolaan saapuu kerta toisensa jälkeen alan kansallisia ja kansainvälisiä huippuja.

- Vapaaehtoistyön lisäksi tämä kaikki vaatii pitkäjänteisyyttä ja verkostoitumista. Monelle muusikolle palkkio ei ole se ensimmäinen asia, jota he miettivät tänne tullessaan, Vertainen toteaa.

Kokkolan kaupungin lisäksi tapahtuma saa tukea valtiolta, mutta nekään rahat eivät tule itsestään. Kilpailu euroista on tiukka, ja esimerkiksi valtiolle tehtävä hakemus on laajuudeltaan 19 liuskaa. Budjetista yli puolet koostuu lipputuloista sekä sponsoroinnista.

- Suuri kiitos Kokkolan kaupungille,yhdistysläisillesekä kaikille muille tahoille, jotka tukevat Talviharmonikan järjestämistä.

Vertainen muistuttaa, että yrityksille sponsoroinnissa kyse on nimenomaan investoinnista.

- Yritykset saavat rahoilleen vastinetta, sillä monissa tutkimuksissakin on todettu kulttuurin ja luovan talouden positiiviset vaikutukset ihmisten hyvinvoinnille. Kaupunki puolestaan hyötyy tapahtumasta muun muassa  positiivisen hengen ja innovatiivisen otteen luojana ja myös tv-näkyvyytenä. Lisäksi festivaali edistää paikallista osaamista, koska mukana on niin Limen väkeä, muita ääni- ja valopuolen paikallisia tekijöitä sekä konservatorion ja Centrian opiskelijoita. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että kävijöistä monet käyttävät kokkolalaisia ravintola- ja majoituspalveluita.

 

Juhlavuosi vahvasti kansainvälinen

 

Kun ensimmäinen Talviharmonikka koostui viidestä konsertista, 20-vuotisjuhlavuonna tapahtumia on yli 30. Musiikki kuuluu kaikille-periaatteen mukaisesti tapahtumat levittäytyvät eri puolilla Kokkolaa kauppakeskuksista kouluihin, palvelukoteihin, liitoskuntiin sekä luonnollisesti konserttisaleihin. Lisäksi mukaan mahtuu niin laskiaisriehaa, opastettu historiakierros kuin monotanssit Rastimajalla. Lämpiääpä kävelykeskustassa peräkärrysaunakin Talviharmonikan merkeissä.

Ulkomaisista vieraista yksi mielenkiintoisimpia on kiinalainen sheng-solisti Wu Wei, sheng-soittimen eli kiinalaisen suu-urun suurin maailmantähti. Festivaali huipentuu tänäkin vuonna Guardia Nuevan kahteen Suureen viihdekonserttiin Snellman-salissa.

Juhlavuosi tuo Kokkolaan myös alan kansainvälisen huipputapaamisen, kun Kansainvälinen Harmonikkaliitto CIA pitää Kokkolassa kolmipäiväisen konferenssin Talviharmonikan aikana. Konferenssiin saapuu edustajia 14 maasta.

Järjestäjille palkinto kovasta työstä tulee Vertaisen mukaan siitä, kun ihmiset lähtevät liikkeelle nauttimaan hyvistä konserteista.

- Konsertissa voit kokea vaikkapa 5 minuuttia kestävän elämyksen, joka auttaa sinua eteenpäin koko loppuelämäsi ajan.

 

Kuvanteksti: - Talviharmonikka rikastuttaa ihmisten elämää henkisesti, mutta tapahtuma tuo myös kaupunkiin matkailutuloa, festivaalin taiteellinen johtaja Raimo Vertainen sanoo.

Teksti: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob
Kuva: Anne Yrjänä

Kokkolan Talviharmonikan verkkosivut >>>