syyskuu 2005

Ainoa alallaan Suomessa

Kokkola LCC Oy:llä kokemus laserpinnoituksen alalta alkaa olla jo kovaa luokkaa, sillä mikäli Fortumin aika lasketaan mukaan, yritys on tehnyt laserpinnoituksia jo viiden vuoden ajan.


- LCC:n toiminta alkoi huhtikuussa 2004. Aiemmin tämä oli Fortumin liiketoimintayksikkö. Fortumissa aikoinaan mietittiin joko liiketoiminnan myymistä tai toiminnan lopettamista kokonaan. Kuitenkin sopivat ostajat löytyivät ja liiketoimintaa jatkettiin, toimitusjohtaja Seppo Heiskanen kertoo LCC:n alkutaipaleesta.
Heiskasen lisäksi LCC:n omistajina ovat KO-ME-SA Oy:n toimitusjohtaja Sakari Saastamoinen sekä Mac Steel Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tuominen.
Kaupan myötä LCC:lle reipas vuosi sitten siirtyivät koneet, laitteet ja kalusto sekä työntekijät vanhoina työntekijöinä. Täten kokemus ja osaaminen säilyivät myös uudessakin yrityksessä.
- Rakennus oli alkuvaiheessa pelkästään Kokkolan kaupungin omistuksessa, mutta tämän vuoden alussa olemme menneet kiinteistöyhtiöön mukaan eli nyt olemme omistajina myös rakennuksessakin, Heiskanen jatkaa.

Uustuotannon mahdollisuuksia tähyillään

LCC:n tehtäväkenttään kuuluvat laserpintakäsittelyt sekä koneistukset.
- Myymme myös koneistuspalveluita. Meillä on yksi laserpinnoituskone, mutta sorveja ja työstökoneita muutamia ja mies jokaiselle koneelle. Monesti pinnoitushommissakin tulee koneistusta mukaan, Heiskanen huomauttaa.
Laserpinnoituksen puolella yrityksessä tehdään hyvin paljon kunnossapitohommia, mutta myös joitakin uustuotantokappaleitakin valmistuu, joskaan mittavia sarjatuotantoja ei vielä ole.
- Koko ajan näitä mahdollisuuksia etsitään. Uusia tuotteita on kyllä löytynytkin, mutta ensin pitää todistaa niiden kestävyys. Uuden kappaleen tekeminen on pitkä prosessi. Ensiksi tehdään testit, sitten valmistetaan kappale ja sen jälkeen laitetaan se paikoilleen käyttökokeita varten. Parhaimmillaan kappale näyttää kyntensä jo muutamassa päivässä, mutta käyttötestit voivat kestää jopa vuodesta viiteen vuoteen, Heiskanen kertoo.
LCC:n asiakaskunta koostuu pääsääntöisesti suurista suomalaisista metalliprosessiteollisuuden yrityksistä. Pienetkin yritykset palveluita toki käyttävät, mutta eivät niin suuressa määrin.
- Tällä hetkellä toimitaan Suomessa, vaikkakin viime vuonna jonkin verran ulkomaankauppaakin oli. Pyrkimys ulkomaille tietenkin on, sillä Suomen kauppa ei näytä olevan vielä riittävän suurta, toimitusjohtaja toteaa.

Laserpinnoituksella valoisa tulevaisuus

Kokkola LCC Oy on ainoa laserpinnoitusta kaupallisesti ja teollisesti harjoittava yritys Suomessa. Lähimmät vastaavalla alalla toimivat yritykset löytyvät Ruotsista. Täten LCC:n kilpailijoina eivät niinkään ole toiset laserpinnoitusyritykset, vaan perinteisiä pintakäsittelymenetelmiä käyttävät yritykset.  Vaikka laserleikkaus on jo tätä päivää, laserpinnoitusta edelleenkin pidetään jokseenkin outona ja kalliina menetelmänä. Tästä syystä LCC on joutunut tekemään paljon töitä levittääkseen tietoa laserpinnoituksesta ja sen hyödyistä mahdollisien asiakkaiden keskuudessa.
- Perinteisiin menetelmiin verrattuna tämä on monesti paljon kestävämpi ja laadukkaampi menetelmä. Vaikka kappale saattaa maksaakin enemmän, niin on huomioitava, että se kestää kauemmin, kunnossapitokustannukset vähenevät eikä tarvitse usein pysäyttää koko prosessia yhden pienen osan vaihtamiseksi, Heiskanen valistaa.
Heiskanen uskoo, että laserpinnoituksen tulevaisuus näyttää valoisalta ellei jopa kirkkaalta. Hän jatkaa, että LCC:n osalta syksy näyttää, mihin suuntaan lähdetään, eteenpäin mennään joko raketin lailla tai sitten jatketaan tasaista etenemistä.
- Puolitoista vuotta ollaan toimittu. Toivottavasti syksyn aikana pystytään näyttämään joitakin tuloksia. Kehitykseen vaikuttaa hyvin paljon, miten ja millä aikavälillä testikappaleista alkaa tulla tuloksia. Tälläkin hetkellä meillä on tuotannossa vasta toinen sarja uusia osia, joista ensimmäiset testit tehtiin jo vuonna 2001, joten tämä on pitkäjänteistä hommaa, hän toteaa.

 Toimitusjohtaja Seppo Heiskanen pitää LCC:n vahvuuksina kokemusta laserpinnoituksen alalta sekä osaavaa ja kokenutta henkilökuntaa ja nopeita toimitusaikoja.

Kokkola LCC Oy:n www-sivuille>>>