lokakuu 2005

Vain mielikuvitus rajana kynttilöiden valmistuksessa

Syksyisin kynttiläpajoilla vietetään kiireisiä aikoja. Lohtajalaisessa käsintehtyjä kynttilöitä valmistavassa Hohto-Kynttilöissä päivä alkaa seitsemältä ja töitä paiskitaan välillä kymmeneenkin saakka illalla. Sanna ja Samuli Anttilan käsissä valmistuu vuosittain tuhansia kappaleita erimallisia, -kokoisia ja -värisiä kynttilöitä.


Malleja on lähes 30 erilaista ja kustakin mallista on kolme eri kokoa, tosin malleja vaihdellaan vuodenaikojen mukaisesti.
- Kynttilöiden valmistuksessa syksy ja joulu ovat edelleenkin sesonkiaikaa ja keväät ovat sitten hieman hiljaisempia, joskin pyrimme siihen, että kynttilöitä menisi tasaisesti ympäri vuoden, toteavat Sanna ja Samuli Anttila.
Heidän mukaansa Suomessa luonto eli pitkä valoisa aika kesäisin jonkin verran vaikuttaa kynttilöiden menekkiin ja lisäksi kynttilöiden polttaminen on myös kulttuurisidonnainen juttu, sillä esimerkiksi Keski-Euroopassa kynttilöiden polttaminen on ympärivuotista.

Menetelmät kehittyvät kokeilemalla

Moni asia lähtee pienestä oivalluksesta liikkeelle, näin oli myös Hohto-Kynttilöiden kohdalla. Kynttiläpajan täysipäiväinen pyörittäminen ei ollut mielessä Anttilan maatilalla, kun ensimmäiset 24 kynttilää valmistettiin joulumyyjäisiin vuonna 1989.
- Alunperin maatalous oli tärkeämpää, kynttilöitä valmistettiin omassa keittiössä lähinnä jouluiksi ensimmäisien vuosien aikana. Sitten toiminta siirtyi takkahuoneeseen ja sieltä kellariin. Vuonna 1998 päädyttiin luopumaan lehmistä ja 2000 -luvun alussa valmistus siirtyi entisen navetan tiloihin, Samuli Anttila kertoo toiminnan alkuvaiheista.
Anttilat laskevat leikkiä, että yhdestä oravanpyörästä hypättiin toiseen, kun vaihdettiin maatalous kynttilöiden valmistukseen, mutta myöntävät samaan hengenvetoon kynttilöiden valmistuksen erittäin mielenkiintoiseksi työksi.
- Hyvin pitkälle tässä on opeteltu kantapään kautta. Menetelmät ovat vuosien varrella kehittyneet kokeilemalla. Monesti on itse huomannut, että jonkin asian voisi tehdäkin paljon helpommin ja tehokkaammin, Sanna ja Samuli Anttila toteavat.
Samuli Anttila jatkaa, että kynttilän valmistus riippuu omasta mielikuvituksesta ja siitä millaisen muotin pystyy rakentamaan. Mallien kehittelyyn saattaa kulua pitkiäkin aikoja ja toisinaan ideasta päästään valmiiseen malliin hyvinkin nopeasti.
- Jotkut mallit ovat olleet alusta asti mielessä, joitakin ideoita saa taas asiakkailta tai sitten innoitus tulee esimerkiksi Pariisin matkalta niin kuin pilarikynttilän kohdalla kävi, Anttilat kertovat.

Kynttilöitä tasaisesti ympäri vuoden

Kauppojen hyllyillä kynttilöitä löytyy vaikka millä mitalla, mutta Anttilat eivät kuitenkaan ole huolissaan halpatuotteista, sillä he uskovat kuitenkin laadun ja pakkauksen loppupelissä ratkaisevan. Kilpailijoina enemmänkin nähdään ne monet muut suomalaiset kynttiläpajat.
- Tuotteita ei oikeastaan voi mallisuojata, joten kopiointia on aika vaikeaa estää. Mutta uskomme pärjäävämme kilpailussa, sillä meillä kuitenkin on laaja valikoima, josta jokaiselle löytyy jotakin. Ja meillä on sellaisia malleja, joita ei muilla ole, Samuli Anttila pohtii.
Tällä hetkellä Anttilat pyörittävät kynttilän valmistuksen ohella kukkakauppaakin. Sanna Anttila toteaa, että kukkakauppa on hyvä olemassa hiljaisempana aikana, mutta sesonkiaikana pitäisi oikeastaan jakautua kahtia, että ehtisi molempiin. Tulevaisuuden tavoitteena onkin, että pystyttäisiin keskittymään pelkästään kynttilöiden valmistamiseen ja toiminnan laajentamiseen.
- Eri ajankohtaan pitää olla erilaisia tuotteita. Syksyn ja joulun aikana tällä hetkellä kaikki ostavat tuotteita, mutta keväällä pitäisi tarkemmin määritellä kohderyhmät. Ja aina pitää miettiä uusia markkinoita. Keski-Euroopan suuntaan kanavia olisi hyvä saada auki. Venäjälle pää on messujen kautta saatu jo auki, joten sitä seurataan mielenkiinnolla, Samuli Anttila pohdiskelee.

Sanna ja Samuli Anttila panostavat laatuun. Käsintehdyn kynttilän hinta on väistämättä korkeampi, mutta sitten taas se palaa paremmin ja huomattavasti pidempään kuin halpatuotteet.

Hohto-Kynttilöiden www-sivuille>>>