marraskuu 2017

Tuhannen biisin mies

Simo Korkia-Aho alias Simodeus on musiikin moniottelija, jonka keikkabiisien lista käsittää noin tuhat kappaletta laidasta laitaan, ja jonka uusin intohimo on tutkia gradua varten äänenkäytön tekniikkaa. Mitä Korkia-Aho tekeekään, polttoaineena miestä kuljettaa eteenpäin veren perintönä saatu yrittäjähenkisyys.


90-luvun puolivälissä Korkia-Aho myi hetken aikaa radiomainoksia paikallisradioon, jonka jälkeen hän kiersi tovin tanssipaikkoja oman orkesterinsa kanssa. Sitten markkinoille tuli legendaarisen Rolandin syntetisaattori, jonka ansiosta disketille pystyi tekemään valmiita taustoja.

- Se oli iso edistysaskel. Sain ryhtyä tekemään omalla tavallani sellaista musiikkia, jota halusin esittää. Mikä parasta, uusi tekniikka toi mukanaan uusia musiikillisia mahdollisuuksia. Jos tarvitsin kappaleeseen vaikkapa viuluja, nyt pystyin tekemään aidot viulut, Korkia-Aho muistelee siirtymistään yhden miehen kokoonpanoksi.

Alkuaikoina monet asiakkaat pitivät Korkia-Ahoa outolintuna.

- He miettivät, kannattaako meikälaistä ottaa esiintymään. Sitten opettelin myyntipuheen jossa sanoin, että ainakin olen paras laulaja joka heillä on ollut. Keskimäärin kahdeksan kymmenestä vastasi myöntävästi. Käytännössä tein saman työn kuin kokonainen bändi mutta puolet halvemmalla.

Meneillään on 24. vuosi keikkamuusikkona. Lähes neljännesvuosisata tien päällä on opettanut, mikä tuo viihdetaiteilijalle leivän pöytään.

- Muusikolle tärkeintä on osata palvella sitä yleisöä, joka kulloinkin on saapunut paikalle. Yritän koko ajan ylläpitää sellaista kappalevalikoimaa, että minulla on jotain annettavaa myös tämän päivän nuorille.

Sen takia Korkia-Aho ryhtyi ottamaan joka viikko ohjelmistoonsa uuden kappaleen, ja edelleen ohjelmisto laajenee yhdellä uutuudella joka toinen viikko. Maallikkokin ymmärtää, ettei laajan repertuaarin esittäminen onnistu ilman todellista laulajan ammattitaito.

- Kalajoen Lokkilinna on yksi lempipaikoistani. Siellä saatetaan mennä viiden kappaleen aikana ääripäästä toiseen Lokki-valssista Here I Go Again-biisiin ja siitä edelleen Con te partiroon, Korkia-Aho nauraa ja jatkaa, että haastavuudestaan huolimatta nuo illat ovat samalla kaikkein antoisimpia.

 

Mielessä oman Smile-laulutekniikan kaupallistaminen

 

Korkia-Aholle on kunnia-asia esittää tuhannen biisin repertuaari uskottavasti. Siihen tarvitaan hyvää laulutekniikkaa ja sen jatkuvaa hiomista. Tähän kokonaisuuteen istuu paremmin kuin hyvin opiskelu musiikinopettajaksi Oulun yliopistossa sekä gradu, jota varten hän tutkii uutta äänenkäytön tekniikkaa.

- Olen ristinyt tekniikan Smile-tekniikaksi. Sillä pystyn laulamaan kaikki kappaleet, ja se toimii niin puheessa kuin eri laulutavoissa. Tekniikan perusasetus on aina samanlainen, mutta biisistä riippuen siihen lisätään tiettyjä juttuja tai otetaan tiettyjä pois.

Tässä vaiheessa puheesta alkavat puskea läpi yhä voimakkaammin yrittäjä-Simo ja myyjä-Simo tutkija-Simon rinnalle.

- Valmistuttuani haluan lähteä viemään maailmalle Smile-ilosanomaa. Tuskin lopetan keikkailua, jos Smile lähtee lentoon, mutta siinä tapauksessa se menee myös musiikinopettajan työn ohi yhtään väheksymättä perusopettajan työtä, Korkia-Aho miettii Smile-tekniikan kaupallista potentiaalia.

Smile tarjoaa kehittäjänsä mukaan vastauksen moniin kysymyksiin jo nyt, mutta ratkaisemattomiakin kysymyksiä löytyy.

- Kun esimerkiksi painotan r-äänteen käyttöä, se resonoi joka puolella vartaloa. Entä sitten, kun eteen tulee aasialainen oppilas, jolla ei ole r-kirjainta. Kuinka tekniikka silloin toimii. Se asia ei ratkea gradussa, vaan silloin puhutaan väitöskirjasta. Mutta jo nykyisellään Smile-tekniikalle riittää markkinoita Suomen lisäksi vaikkapa muissa Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa.

Seuraavana Korkia-Ahoa kuitenkin odottaa pikkujoulusesonki.

- Päivässä saattaa olla kolmekin keikkaa, ensin lasten juttuja ja illalla pikkujouluja. Vaimo kiertää aika paljon minun mukana, ja hänen kyydissään uskallan onneksi myös nukkua. Vaikka päivät ovat välillä pitkiä nautin siitä, että saan elää sellaista elämää kuin haluan.

 

Kuvanteksti: Simo Korkia-Ahon tuhannen biisin listalta löytyy vaihtoehtoja laidasta laitaan. Nyt pitkän linjan viihdetaiteilija on innostunut myös musiikin tutkimuksesta.

Teksti: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Ohjelmatoimisto Simodeus Oy:n verkkosivut >>>