helmikuu 2006

Urheiluvaatteita käsityönä

Useiden jalkapalloilijoiden, jääkiekkoilijoiden tai hiihtäjien peli- ja hiihtoasuissa näkyy kirjainyhdistelmä SWS. Noiden ja monien muiden urheilu- ja vapaa-ajanvaatteiden takaa löytyy aina vuodesta 1978 lähtien toiminut kokkolalainen vaatetusalan yritys, Oy SWS-Tuote Ab.


- Painoimme Rukan, Finn-Lassien ja muiden senaikaisten isojen firmojen tuotteisiin mainokset ja tuotemerkit. Siitä lähdettiin liikkeelle, perheyrityksen toimitusjohtaja Marko Salmi kertoo.
Painatuksien ohella yritys alkoi 80-luvulla myös valmistamaan pelivaatteita, koska niille oli kysyntää eikä valmistajia kuitenkaan monta ollut olemassa. Vaatetusalan laman iskiessä yrityksellä oli jo oma tuotanto käynnissä ja peliasuille sekä varsinkin peliasujen painatuksille kysyntää lamankin aikana löytyi.
- Lama tuli ihan yllättäen ja suurien firmojen tuotanto loppui lähes yhtäaikaisesti. Onneksi meillä oli silloin jo omaa tuotantoa. Kun pyöritimme hommaa omalla porukalla, niin pystyimme vähän tiukempinakin aikoina venymään, Salmi toteaa.

Kokemuksella ja asiakkaan toiveita kuunnellen

Seitsemän henkeä työllistävän yrityksen painopiste nykyisinkin on urheilu- ja vapaa-ajan vaatteiden valmistuksessa sekä painatuksessa.
- Vaatteiden valmistusta on nykyisin huomattavasti enemmän kuin pelkkää painatusta. Pääasiassa valmistamme itse ja niihin tuotteisiin teemme painatukset, mutta jonkin verran teemme painatuksia myös muiden valmistamiin tuotteisiin, Salmi kertoo.
Yritys valmistaa vaatteita ja tekee painatuksia tilauksesta, mitään valmiita varastoja ei pidetä. Salmen mukaan tuotanto on pitkälti käsityötä, sillä yrityksessä valmistetaan niin talvi-, kesä- ja sisäurheilulajeille sopivia vaatteita ja lisäksi jokaisella joukkueellakin on omat värinsä ja omat kuvionsa. Asiakkaan toiveita kuunnellaan tarkasti, mutta pitkän kokemuksen perusteella kyllä tiedetään, miltä jonkin tietyn peliasun tulisi tuntua ja näyttää.
- Joillakin asiakkailla on selkeä visio, mitä he haluavat, mutta ei kaikilla. Joidenkin asiakkaiden kanssa suunnittelemme yhdessä ja jotkut antavat meille vapaat kädet. Kun olemme tällainen pieni yksikkö, niin pystymme sitten venymään ja mukautumaan siihen, mitä asiakkaat haluavat, Salmi sanoo.

Mukautumiskyky aseena kiristyvässä kilpailussa

Yrityksen asiakaskunta koostuu suurimmaksi osaksi suomalaisista urheiluseuroista. Lisäksi valmistetaan yrityksille erilaisia vapaa-ajanvaatteita painatuksineen.
- Tieto tuotteista on kulkenut ihan suusta suuhun. Asiakkaat ovat nähneet meidän tekemiä töitä jossakin ja ottavat sitten yhteyttä meihin. Toistaiseksi ei ole hirveästi tuotteita tarvinnut markkinoida, Marko Salmi toteaa.
Asiakassuhteista tulee hänen mukaansa usein pitkäaikaisia ja jotkut urheiluseurat ovat olleet asiakkaina jopa kymmenenkin vuotta. Kuitenkin alan yhä kiristyvä kilpailu aiheuttaa vaihtuvuutta asiakaskunnassa.
- Nykyään Suomessa on jo aika monta urheiluvaatteita valmistavaa yritystä. Lisäksi monikansalliset yritykset pyrkivät tekemään isojen joukkueiden kanssa sopimuksia ja näitä sopimuksia ne ovat viime aikoina tehneet yhä alemmille sarjatasoille. Monikansalliset yritykset pyrkivät sitomaan sopimukseen edustusjoukkueen lisäksi koko seuran, Salmi kertoo.
Hän uskoo kuitenkin, että Oy SWS-Tuote Ab pärjää kilpailussa nopeilla toimitusajoilla ja räätälöidyillä, erilaisilla tuotteilla.
- Laadussa ei hävitä yhtään, meillä laatu on jopa parempaa. Käytämme aika paljon kokkolalaisia ja ylipäätänsä suomalaisia materiaaleja. Sitä kun on jotenkin tottunut luottamaan kotimaisiin materiaaleihin, hän sanoo.
Tulevaisuudessa yritys pyrkii kehittämään yhä edelleen mainosasujen painatuksia yrityksien tarpeisiin ja kasvattamaan entisestään juuri yrityksille suuntautuvaa kauppaa.

Toimitusjohtaja Marko Salmi kertoo, että usein yrityksen seuraava tilaus tulee, kun asiakas on nähnyt tuotteen jossakin. Kiireisintä aikaa yrityksessä eletään jääkiekkokauden alkaessa syksyllä tai ulkopelikauden alkaessa keväällä.

Oy SWS-Tuote Ab:n www-sivuille>>>