kesäkuu 2017

"Jokainen voi saada unelmiensa kodin"

Suomen inspiroima, Suomessa rakennettu, Suomea varten. Näin kuvailee toimitusjohtaja Mark O. Takanen antaessaan katseensa kiertää pitkin jykevää puurunkoista asuintaloa. Kokkolan Öjassa kyläkeskuksen naapurissa sijaitseva katseenvangitsija on Takasen johtaman IREFIN Internationalin näyttelytalo, jossa testataan erilaisten rakentamisratkaisujen soveltuvuutta käytännön asumisessa.


Aluksi on syytä selvittää, kuinka suomalais-irlantilaiset sukujuuret omaava, Kanadassa syntynyt ja siellä pitkään asunut Takanen sekä hänen Kruunupyyssä syntynyt puolisonsa Lilli Kastrén-Takanen päätyivät Suomeen ja Öjan pikkukylään kauaksi isoista metropoleista.

- Isäni on kotoisin Nurmijärveltä ja äitini Irlannista, missä he tapasivat ennen muuttoaan Kanadaan. Minä tapasin Lillin irkkupubissa Helsingissä 2004, ja naimisiin menimme Kruunupyyn Hästöskatanilla 2006. Kanadassa asuimme vuodesta 2005 Kelowna-nimisessä kaupungissa noin 400 kilometriä Vancouverista, Mark O. Takanen kertoo.

Suomi veti suomalaisten vävypoikaa puoleensa niin vahvasti, että kolmelapsinen perhe muutti Öjaan 2012.

- Teimme kaupat Öjan lähikaupan kiinteistöstä internetin välityksellä Kanadasta. Tämä paikka on erinomainen, koska saamme asua meren lähellä, ja koulu on aivan vieressä tien toisella puolella. Öjalla on sielu. Olemme osa kylää ja sen verkostoa, ja kotimme on yksi palanen Öja-palapelissä, hän kehuu nykyistä asuinpaikkaansa.

 

Jokainen kohde on ainutkertainen

 

Yrittäjänä Takanen on esimerkki globaalista toimijasta, jolla on asiakkaita eri puolilla maailmaa, ja joka pystyy tekemään työtään tietoverkkojen ansiosta ajasta ja paikasta riippumatta. Vaikkapa Suomen Öjasta. Suomen lisäksi yrityksen toiminnot sijoittuvat Kanadaan ja Latviaan.

Yksi viimeisimmistä töistä on Takasen kanadalaiseen hiihtokeskukseen suunnittelema 500-neliöinen "hiihtomökki". Monia asiakkaitaan hän ei ole tavannut koskaan kasvokkain, vaan ainoastaan Skypen kautta. Google Mapsin ansiosta suunnittelu onnistuu periaatteessa kaikkialle sinne, minkä Google-kamerat ovat kuvanneet.

Irefin Internationalin liiketoimintakokonaisuus koostuu kolmesta osasta; suunnittelupalvelusta sekä rakennus- ja kiinteistöpalveluista. Tärkeässä roolissa on erilaisia rakentamisen ja asumisen palveluita tuottava asiantuntijaverkosto. Toimitusjohtajan itsensä leipälaji on suunnittelu.

- Jokainen suunnittelemamme rakennus on ainutkertainen, koska suunnittelu lähtee liikkeelle tontista ja siitä, millaisia asumiseen ja käyttöön liittyviä tarpeita kullakin asiakkaalla on. Mitä vaativampi kohde, sitä paremmin meidän osaaminen pääsee oikeuksiinsa.

Kesällä lopullisesti valmistuva 280-neliöinen Öjasuomi-talo on Takasen mukaan hyvä esimerkki hänen ajattelutavastaan suunnittelijana. Yksi peruslähtökohta suunnittelulle on se, että jokaisella on mahdollisuus saada unelmiensa talo, kunhan ei anna totuttujen toimintatapojen tai perinteisen ajattelun kahlita luovuutta.

- Materiaaleina on käytetty puun lisäksi lasia, betonia ja metallia. Tämä talo hengittää ja on esimerkiksi allergikoille ihanteellinen. Mitä pidemmälle rakentaminen eteni, sitä enemmän päädyimme ekologisiin ratkaisuihin. Muovia ei ole käytetty missään, ja jos jotain tapahtuu vaikkapa veden kanssa, talo korjaa itse itsensä. Aivan kuten luontoäidillä on tapana.

 

Suomesta vaikea löytää tekijöitä

 

Johtuiko kenties juuri luutuneista tavoista rakentaa, Takasen suurin haaste oli löytää tekijät, jotka olivat valmiita toteuttamaan varsinaisen rakentamisen. Lopulta heitä ei löytynyt Suomesta, vaan talo on näyte latvialaisesta käsityöosaamisesta.

- Siitä olen kuitenkin iloisesti yllättynyt, kuinka helppoa rakentaminen on Suomessa lupamenettelyn näkökulmasta. Paljon helpompaa kuin Kanadassa. Tämä on myös ainutlaatuinen paikka maailmassa testata tällaista rakennusta. Asuminen näissä tiloissa tuntuu upealta, oli ulkona millainen ilma tahansa.

IREFIN Internationalin palvelukokonaisuus kattaa kaiken tarvittavan suunnittelusta rakennuspalveluiden välittämiseen, valvontaan sekä konsultointiin ja valmiin kohteen vuokraamiseen tai myyntiin, mikäli asiakas niin haluaa.

- Näyttelykohteena Öjasuomi-talo otetaan virallisesti käyttöön elokuussa. Meillä on suunnitelmissa tehdä talon tiimoilta myös matkailullista yhteistyötä. Viime Venetsialaisten aikaan meillä oli vieraina ulkomaisia toimittajia muun muassa Hollannista ja Ranskasta, Takanen kertoo.

 

Kuvanteksti: Mark O. Takanen ja Lilli Kastrén-Takanen taustanaan Öjassa sijaitseva IREFIN Internationalin Living Show Home.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

IREFIN International verkkosivut >>>