maaliskuu 2006

Merestä valmiiksi tuotteeksi jopa saman päivän aikana

- Kalastus on meillä kummallakin kulkenut suvussa, joten mitäpä sitä muutakaan tekemään. Olemme molemmat kasvaneet kalastuksen parissa pienestä pitäen, himankalainen yrittäjäpariskunta, Reetta ja Juha Tilus kertovat yrityksensä toimialan taustoista.


Heidän yrityksensä Polar Gourmet on vuodesta 1996 eli jo kymmenen vuoden ajan jatkojalostanut kalaa ja riistaa. Aluksi yritys keskittyi pelkästään kalastamiseen ja kalan myyntiin, mutta tuoreen kalan myyntihinnan tippuessa alettiin yrityksessä pian miettiä toiminnan kehittämistä jatkojalostuksen suuntaan.
- Alkuaikoina tuotteita teetettiin alihankintana muilla, mutta yrityksen päästyä omiin tiloihin tuotteet on jalostettu itse, Tilukset kertovat.

Toimialallaan keski-ikäisiin yrityksiin lukeutuva Polar Gourmet jalostaa nykyisin omia tuotteitaan myyntiin ja liikelahjoiksi, mutta myös purkittaa kala- ja riistasäilykkeitä alihankintana muille alan yrityksille. Lisäksi jonkin verran Tilukset pitävät kala - ja riista-alan koulutuksia ja konsultointia yrityksen omissa tiloissa sekä ympäri Suomeakin. Vakituisesti yritys työllistää yrittäjäpariskunnan ja sesonkiaikoina keskimäärin neljä ulkopuolista työntekijää.
 
Tuotteen kehittely vie vuoden päivät
 
Polar Gourmetin tuotevalikoima on monipuolinen ja laaja. Pelkästään purkkitavarana löytyy kolmisenkymmentä erilaista tuotetta. Alussa yrityksessä kehiteltiin myyntiin muutaman purkin tuoteperhe. Kymmenen vuoden aikana tuotteita on koko ajan tullut lisää. Tänäkin vuonna yksi uusi tuote on markkinoille tulossa.
- Koko ajan kehitellään uusia tuotteita omilla resepteillä. Aina jokin uusi idea on mielessä. Mikäli se idea on tarpeeksi hyvä, teemme tuotteesta koe-erän ja maistatamme tuotetta ihmisille esimerkiksi messuilla, jolloin saamme tuotteesta heti suoran palautteen. Tämän perusteella tiedämme kannattaako sitä kehittää edelleen vai haudata koko idea, Reetta ja Juha Tilus kertovat.

Tuotekehittely on aikaa ja rahaa vievää hommaa, mutta kilpailussa pärjätäkseen on oltava aina askeleen edellä muita. Kaiken kaikkiaan menee vuosi ennen kuin tuote on markkinoilla.
- Muutamassa kuukaudessa näkee, mihin suuntaan tuote lähtee kehittymään eli onko makuyhdistelmä oikeanlainen. Mikäli tuote maistuu hyvältä kuluttajan suussa, olemme onnistuneet. Tästä syystä pitäisi aina saada aikaan sellainen tuote, joka kestää useamman vuoden eikä ole vain muutaman kauden tuote, Tilukset toteavat.

Tähyämässä ulkomaisille markkinoille
 
Polar Gourmetin tuotteita on myynnissä suoramyyntihalleissa ja vastaavanlaisissa myymälöissä, liikelahjatavarataloissa sekä eri tapahtumia ja yrityksiä kiertelevillä myyntiin erikoistuneilla henkilöillä. Lisäksi tuotteita lähtee yrityksestä suoraan liikelahjoiksi ympäri maata.
- Olemme markkinoineet tuotteitamme lähinnä messujen kautta. Olemme saaneet paljon vakioasiakkaita, joiden kautta tieto tuotteistamme on kulkenut suusta suuhun ja tuonut lisää uusia asiakkaita.Meihin on myös otettu yhteyttä ja kysytty tuotteitamme myyntiin, Tilukset sanovat.

Yritys toimii tällä hetkellä pääsääntöisesti kotimaan markkinoilla, vaikkakin liikelahjoina tuotteita on mennyt aina Kiinaan ja Australiaan saakka. Viime aikoina yrityksen tuotteita on ollut myynnissä Saksassa erilaisissa tapahtumissa ja kysyntää yrittäjäpariskunnan mukaan selvästi tuotteille sieltä löytyy.
- Kyllä pää auki ulkomaille on, kiinnostusta tuotteitamme kohtaan selvästi on olemassa. Pitää kuitenkin löytää oikeat tuotteet oikeaan paikkaan. Välttämättä se, mikä käy suomalaiseen makuun, ei menesty ulkomailla, Reetta ja Juha Tilus pohtivat.

Tulevaisuudessa Polar Gourmet on tähtäämässä ainakin Saksan markkinoille. Lisäksi tuorekalakauppaa tullaan jatkossa lisäämään ja siinäkin yrittäjäpariskunta arvelee viennin osuuden kasvavan.
- Haemme tulevaisuudessa näistä kasvua unohtamatta kuitenkaan myyntiä kotimaassa ja asiakkaiden palvelua täällä kotimaassa, Juha Tilus toteaa.

Reetta ja Juha Tilus painottavat laadun merkitystä. Polar Gourmet käyttää tuotteissaan kotimaisia ja useimmiten itse pyydettyjä raaka-aineita. Nopeimmillaan aamulla pyydetty kala on purkitettu jo saman päivän aikana.

Polar Gourmetin www-sivuille>>>