huhtikuu 2006

Audiovisuaalisen alan moniottelija

Tammikuusta 2005 lähtien toimineen Karhu ja Tähti Osakeyhtiön nimestä ja logosta löytyy niin suomalais-kansalliset juuret kuin jotakin vanhahtavaa vastapainoksi yrityksen toimialalle, joka liittyy hyvin pitkälle tietokoneiden ja digitaalisen materiaalin kanssa toimimiseen.


- Karhu ja Tähti -nimi myös tulee vanhempieni omistaman Koivu ja Tähti -yrityksen nimestä, joka heillä piti sisällään Topeliuksen sadun mukaisesti paluuta kotiin ja kotiseudulle, Jussi Väntänen kertoo.

Yrityksen nimellä olisi mahdotonta edes yrittää kuvata kaikkea mitä Karhu ja Tähti Osakeyhtiö tekee, sillä yritystä voi perustellusti kutsua monialayritykseksi. Yrityksen palveluihin kuuluvat niin audiovisuaalinen suunnittelu ja av-tuotantopalvelut kuin av- ja tietotekniikkakaluston ja ohjelmistojen vuokraus ja myynti. Lisäksi yrityksellä on kustannus- ja julkaisutoimintaa sekä alaan liittyvää koulutusta ja konsultointia ja elokuvateatteritoimintaa.
- Koivu ja Tähti -elokuvateatteri siirtyi sukupolvenvaihdoksen kautta vanhemmiltani minulle. Yrityksen muu toiminta taas liittyy elokuva - ja äänisuunnittelijan koulutukseeni sekä siihen, että olen tehnyt koko elämäni av-alalla töitä. Kaikkia tehdään nykypäivänä samoilla työkaluilla, niin oli vaikea kysymys, mitä siitä rajaisi pois. Minulle oli helpompi, että olen vihdoinkin sellaisessa firmassa, jossa saan tehdä kaikkea, mistä tykkään, Jussi Väntänen toteaa.

Suurimmat asiakkaat alan ammattilaisia

Karhu ja Tähti Osakeyhtiön liikevaihdosta selkeästi suurin osa tulee teatteriprojisoinneista, yritysesittelyiden ja lyhytelokuvien tekemisestä sekä cd- ja dvd -rompuista. Myöskin laitevuokraus, esimerkiksi videotykkien ja valkokankaiden vuokraus sekä yksityisille että ammattilaisille kuten teattereille ja erilaisille kiertueille, näyttelee isoa osaa yrityksen toiminnassa.

Yrityksen asiakaskunta koostuu niin tavallisista kuluttajista kuin myös ammattilaisista. Suurimpia asiakkaita ovat teatterit, elokuvayhtiöt, joille yritys tekee alihankintaa, sekä erilaiset kustannusyhtiöt.
- Silloin kun firmaa alettiin kaavailla Kannukseen, niin mietin, että kun isot asiakkaat ovat Helsingissä, Tampereella tai Oulussa eli jossakin muualla kuin Kannuksessa, tämä yksityisasiakkaiden puoli kuten valokuvien restaurointi, kaitafilmien ja kotivideoiden tallentaminen dvd:lle tuli mukaan liiketoimintaan sen takia, että halusimme myös tarjota paikallisille ihmiselle palveluita. Olisi ollut aika hassua, jos täällä olisi ollut firma, jonka näyteikkunassa olisi jotakin ja sälekaihtimet olisivat kiinni eikä kukaan tietäisi, mitä siellä tehdään, Jussi Väntänen sanoo.
Hän kertoo myös huomanneensa yrityksen perustamisen aikoihin, että alueella on tarvetta myös toimijalle yritysviestinnän puolella ja vaikka tähän liittyvien toimintojen osuus tällä hetkellä ei ole kovin suuri yrityksen toiminnassa, hän toivoo sen osuuden kasvavan tulevaisuudessa.

Yrityksen asiakaskunta koostuu tällä hetkellä pääosin kotimaisista asiakkaista, joskin yritys on myös ollut alihankkijana kansainvälisissä yhteistuotantoprojekteissa. Väntänen huomauttaa, että lähitulevaisuudessa tarkoituksena on markkinoida palveluita myös Suomen lähialueille kuten Ruotsiin, Baltiaan ja Venäjälle.

Elokuvien ääniin erikoistunut yksikkö Passojalle

Karhu ja Tähti Osakeyhtiö on siirtämässä osan liiketoiminnastaan vuoden alussa ostamalleen Passojan koululle, jonne on tarkoituksena rakentaa elokuvien, tv-ohjelmien sekä tv-mainoksien äänen jälkitöihin erikoistunut studio. Lisäksi yrityksen editointiyksikkö siirtyy Passojalle.
- Täällä Kannuksessa on yrityksille tehtävää av-tuotantoa ja pieniä dokumenttielokuvia, kun taas Passojalle tulee raskaampi ammattilaistuotanto. Elokuva- ja televisiotuotanto siirtyy Passojan koululle, Jussi Väntänen kertoo.

Elokuva-ala on aiemmin keskittynyt vain Helsinkiin, mutta nyt Väntäsen mukaan käynnissä on jonkinlainen muuttoliike ja alueellisia tuotantoon erikoistuneita elokuvakeskuksia on syntynyt myös muualle päin Suomea.
- Tarkoituksena on kehittää Passojan koulusta elokuvaäänen jälkitöihin erikoistunut keskus. Tarkoituksena on, että siellä olisi jonakin kauniina päivänä useampi henkilö töissä. Nytkin sinne jo tulee kyllä harjoittelijoita, mistä on sovittu Keski-Pohjanmaan aikuisopiston kanssa. Ja mahdollisesti sinne tulee myös assistenttien työpaikkoja. Elokuvatuotanto on sellaista, että sopimukset ovat tuotantokohtaisia. Vielä ei siis uskalla puhua vakinaisista työpaikoista, mutta ehkä kohtapuoliin, hän kertoo tulevaisuuden suunnitelmista.

Jussi Väntänen painottaa, että Karhu ja Tähti Osakeyhtiö pyrkii myymään toimivia kokonaisuuksia. Tekniikka ei hänen mielestään ole se tärkein juttu, vaikka ollaankin tekniikan kanssa tekemisissä, vaan tärkeintä on, että homma  toimii ja saadaan asiakkaan viesti perille.

Karhu ja Tähti Osakeyhtiön www-sivuille>>>