huhtikuu 2017

Café Bryggan houkuttelee merellisiin maisemiin

Café Bryggan Öjassa tarjoaa elämyksiä ja hyvää ruokaa kauniissa merellisessä ympäristössä. Brygganin laiturikahvilan ollessa yksi Kokkolan suosituimmista kesäkahviloista, sen tuntumassa sijaitseva Öjan Kyläkeskus palvelee asiakkaita ympäri vuoden.


Café Brygganin ja Kyläkeskuksen taustayhteisönä on Långö Mat- och kalasservice-osuuskunta, jonka puheenjohtajana toimii Linda Boberg-Santala. Öjalaisten arjessa Kyläkeskuksella on hänen mukaansa tärkeä rooli monella tavalla.

- Täällä valmistetaan koululounaat, päiväkodin aamupalat, lounaat sekä välipalat ja toimitetaan ruoka-annokset kotipalvelun piirissä oleville vanhuksille. Sen lisäksi Kyläkeskuksessa järjestetään paljon tapahtumia yritysten tyky-päivistä erilaisiin perhetapahtumiin, kuten kastetilaisuuksia, häitä ja hautajaisia. Elämme ja toimimme tiiviissä symbioosissa rakennukset omistavan Öjan kyläyhdistyksen kanssa, Boberg-Santala kertoo ja korostaa vapaaehtoistyön merkitystä.

- Ilman paikallisten ihmisten talkootyötä meillä ei olisi tässä muodossa Café Bryggania ja Kyläkeskusta. Osuuskunta työllistää yhden kokopäivätoimisen keittiöhenkilön, minkä lisäksi teen itse osa-aikaisena jokapaikanhöylänä muun muassa markkinointia ja monenlaisia paperitöitä.

 

Vuoden 2017 Maailmankylä

 

Café Brygganin kesät ovat vilkkaita. Vakiintunein ja perinteisin tapahtuma on keskikesän juhannusjuhla.

- Juhannussalon koristelu alkaa aattoaamuna ihmisten tuodessa mukanaan omia kukkia. Paikalle saavutaan perhekunnittain nauttimaan yhdessäolosta, lohikeitosta ja elävästä musiikista. Vasta tämän jälkeen ihmiset suuntaavat juhannuksen pyhiksi omille mökeilleen. Tapahtuman kävijämäärä on kasvanut koko ajan. Sen takia keitämme ensi kesänä lohikeittoa entistä isomman määrän ja lisäämme tarjoilupisteiden määrää.

Öjan kalajuhlat järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Tänä vuonna oman mausteensa viikonloppuun tuo Öjan valinta Vuoden 2017 Maailmankyläksi. Valinnan suorittaa KyläHyve-yhdistys. Boberg-Santala sanoo, että viikonlopuksi on luvassa tutun ohjelmiston lisäksi uutta saaristolaisaiheista sisältöä.

Ennen kesäsesonkia 13. toukokuuta Öjan maisemissa juhlistetaan Suomen 100-vuotisjuhlavuotta yövaelluksella, johon oli jo maaliskuun lopulla ilmoittautunut yli sata osanottajaa.

- Ajatuksena on vaeltaa Öjan saaristoreittiä pitkin 22 kilometriä ja 100 vuotta halki Suomen ja Öjan historian. Matkaan lähdetään vuonna 1917 ja maalissa ollaan vuonna 2017. Suomen historiaa ja paikallista historiaa käydään läpi erilaisin tietoiskuin, tavataan kiinnostavia henkilöitä, kuullaan tarinoita ja osallistutaan kansanjuhlaan jääkärien etappimajalla.

- Järjestelyihin osallistuu kahdeksan paikallista yhdistystä. Haluamme omalta osaltamme tuoda esille itsenäisyyden juhlavuoden Yhdessä-teemaa. Jatkossa yövaellus voidaan muotoilla myös matkailukäyttöön sopivaksi kokonaisuudeksi.

 

Saaristomatkailussa riittää potentiaalia

 

Boberg-Santala kehuu hanketta, jossa on ryhdytty kehittämään saaristomatkailua Kokkolassa.

- Meillä riittää potentiaalia saaristomatkailussa. Ulkomaiset matkailijat ovat löytäneet Helsingin ja Lapin vahvan markkinoinnin ansiosta, mutta Keski- ja Länsi-Suomen kohdalla on aukko mahdollisuuksista huolimatta. Kokkola on edelleen teollisuuskaupunki, mutta meillä on myös runsaasti mielenkiintoista luontoa Öja mainiona esimerkkinä. Viimeistään ensi syksynä ryhdymme laatimaan Öjan kylän kehittämissuunnitelmaa, jossa saaristomatkailun kehittämisellä on iso rooli.

Yhtenä esimerkkinä paikallisesta matkailuyrittäjyydestä ovat venetaksit. Kokkolassa ja lähiseudulla asuu paljon ihmisiä, joilla ei ole omaa venettä mutta jotka haluaisivat päästä vesille nauttimaan merellisestä ympäristöstä.

- Matkailupalveluiden markkinoinnissa paras vaihtoehto on yhteismarkkinointi. Mitä enemmän saamme alueelle kävijöitä, sitä enemmän yksityiset toimijat siitä hyötyvät, Boberg-Santala muistuttaa.

 

Kuvanteksti: - Asiakaspalautteesta käy selvästi ilmi, että ihmiset arvostavat Café Brygganissa rauhallisuutta ja kaunista ympäristöä, eli hyvin perusasioita, Linda Boberg-Santala sanoo.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Café Brygganin verkkosivut >>>