elokuu 2006

Yrittäjän kädenjälki näkyy kukissa

Salon Puutarhalla Kälviällä eletään kesäkuukausina kiireisintä aikaa. Puutarhan myymälä avataan vappuna, mutta varsinainen sesonki alkaa toukokuun puolivälissä äitienpäiväkukkien myötä ja jatkuu kesäkukkamyynnillä yhä kiihtyvällä tahdilla aina juhannuksen tienoille asti saavuttaen parhaimpina päivinä 500 asiakkaan määrän.


- Kesäkuussa töitä tehdään yötä päivää eikä vapaapäiviä ole ollenkaan, ei ole kesäisin ollut pariinkymmeneen vuoteen. Heinäkuussa hieman rauhoittuu ja silloin kesäkukkia ostavat lähinnä mökkiläiset ja jonkin verran niitä ostetaan hautausmaalle, kertoo puutarhayrittäjä Mauri Salo.

Kesäkukkien myynti hiljenee heinä-elokuun vaihteessa, mutta syysmyynti alkaa jo elokuun puolella. Tuolloin puutarhassa myydään erilaisia puita ja pensaita sekä monivuotisia perennoja. Ja syksymmällä myyntiin tulevat kanervat ja ruukkukrysanteemit.
- Hiljaisempaa aikaa puutarhalla on marraskuussa ja tammi-helmikuussa, joskaan silloinkaan ei vain voi olla, vaan silloin suoritetaan hankintoja. Helmikuun lopulla istutetaan äitienpäiväkukat kuten ruusut ja hortensiat. Istutustyö jatkuu kesäkukkien osalta koko kevään ajan, Salo toteaa.

Kysynnän kasvaessa puutarha on laajentunut

Kukkatuotantoa Salon Puutarhalla on ollut vuodesta 1986 lähtien, joskin yrityksen juuret juontavat paljon kauemmaksi, liki kolmenkymmenen vuoden taakse, jolloin 5 x 8 metrin kasvihuoneessa tuotettiin kurkkuja ja muita hyötykasveja.
- Yrittäminen lähti ihan kokeilunhalusta. Se on aina kiinnostanut minua. Kun jo muissa töissä ollessani meillä oli yksi kasvihuone, jossa viljeltiin kaikkea mahdollista, niin siitä se sitten vain lähti rönsyilemään. Tavoitteet aluksi eivät olleet kovin korkealla, tärkeintä oli että siitä saisi jonkinlaisen toimeentulon, Mauri Salo kertoo.

Alkuaikojen yhdestä kasvihuoneesta yritys on laajentunut vaiheittain. Vuosina 1987-88 rakennettiin kaksi uutta kasvihuonetta ja vuonna 1999 silloisille neljälle kasvihuoneelle tehtiin täysremontti. Samalla uusittiin automatiikkaa ja rakennettiin yksi uusi kasvihuone.
- Olemme laajentaneet koko ajan kysynnän myötä. Kukat loppuivat alkuaikoina aina kesken ja joutui käännyttämään autoja pihalta pois, mikä oli todella harmillista. Sen takia täytyi sitten laittaa kasvihuoneita lisää, Mauri Salo toteaa.

Nykyisin Salon Puutarha käsittää viisi kasvihuonetta ja myymälätilat, joiden kokonaispinta-ala on 1 700 neliötä. Puutarhan päätuotteena on ruukku- ja kesäkukat sekä niiden lisäksi perusvalikoima monivuotista perennoista, puista ja pensaista. Kukkien ja muiden kasvien myynnin ohella puutarhalla neuvotaan kasvien valintaan, sijoittamiseen ja hoitoon liittyvissä asioissa sekä tehdään jokin verran viherrakentamista, istutuksia sekä alan urakointia. Salo toteaakin, että nämä ovat kasvava ala, jolle kysyntää olisi enemmän kuin mitä yrittäjältä tällä hetkeltä aikaa liikenee.

Kovalla työllä pärjää

Suoramyynti suoraan puutarhalta käsin muodostaa yrityksen myynnistä suurimman osan. Tämän lisäksi kukkia myydään kesäisin sekä Kokkolan että Kälviän toreilla, mutta torimyynnin osuus on vain kymmenisen prosenttia koko myynnistä. Vuosien varrella asiakkaat niin Kälviältä, Kokkolasta, Kannuksesta, Ullavasta, Toholammilta, Kaustiselta kuin kauempaakin ovat oppineet hakemaan kukkansa suoraan Kälviän Hillin kylällä sijaitsevalta puutarhalta.
- Olemme saaneet jo oman asiakaskuntamme ja lisää asiakkaita tulee lähinnä puskaradion kautta. Kyllä kukat kertovat itse itsestään ja laatu onkin ratkaisevin tekijä. Joka ainoa kukka, joka puutarhalla kasvaa, on ykköslaatua. Kaikki pitää olla täysin myytävässä kunnossa ja se vaatii paljon työtä. Kaikki kasvatetaan siemenestä tai pikkutaimesta lähtien itse. Lisäksi kukkia täytyy hoitaa koko ajan: harventaa, perata, lannoittaa ja katsoa, että kastelu on kunnossa, Salo kertoo.

Laadun lisäksi yrityksessä pyritään pitämään kotimaisuusastetta korkealla eikä myyntiin aseteta Etelä- tai Keski-Euroopasta tuotuja kasveja, joiden säilyvyys Suomen olosuhteissa ei ole varmaa.
- Suoramyynnissä laatu on niin paljon parempaa, että markettien myynti ei juuri vaikuta suoramyyntiin. Mutta muutoin puutarhapuolella alueella on kova kilpailu, mikä pitää kukan hinnan alhaisempana kuin sen pitäisi olla. Hinta ei ole kymmenessä vuodessa juurikaan noussut, vaikka öljykustannukset ovat nousseet kolminkertaiseksi ja työvoimakustannukset puolella, Salo toteaa.
Hän sanookin, että tuntipalkkaa ei juurikaan kannata laskeskella, mutta kovalla työllä tälläkin alalla pärjää.

Salon Puutarha työllistää puutarhan sesonkiaikana, huhti-heinäkuussa yrittäjäpariskunnan lisäksi viisi työntekijää. Muina aikoina puutarha pyörii parinkymmenen vuoden kokemuksella yrittäjäpariskunnan voimin.