lokakuu 2006

Työn mielekkyys auttaa jaksamaan

Kuluvan vuoden lopulla Kauneuskosmetiikka Seijalla tulee kaksikymmentä toimintavuotta täyteen Himangalla. Kun mukaan lasketaan aika, jolloin yrittäjä Seija Tuikka toimi Kalajoella, niin yritykselle ikää kertyy kolmekymmentä vuotta.


Ravintola-alaa opiskellut Tuikka hakeutui kauneudenhoitoalan koulutukseen ja sitä kautta yrittäjäksi alun perin saadakseen vinkkejä oman ihon ongelmien hoitoon.
- Istuin kerran kotona puulaatikon päällä lukien Maaseudun Tulevaisuutta ja siinä oli ilmoitus kosmetologikoulusta. Ajattelin, että jospa hakisin sinne, niin oppisi ainakin oman ihon hoitamaan. Siitä se lähti. Sitten tuntui, että menee koulu hukkaan, jos en sitä hyödynnä, hän kertoo.

Aluksi Tuikka päätti kokeilla yrittämistä vuoden verran ja katsoa, tuleeko asiakkaita ja lähteekö homma pyörimään. Tuohon aikaan Kalajoella toimi ennestään vain yksi kosmetologi kotoaan käsin eikä kauneudenhoitoalaa oikein osattu ottaa vakavasti yrityksen toimialana.
- Se näkyi siinä, että perustaessani liikettä Kalajoelle oli vaikeaa saada lainaa. Kysyttiin vain, että milläs sen maksat takaisin. Samaten vuokratiloja oli hankalampi saada. Minulla olikin siinä alussa rinnalla toinen työ, millä varmistin sen, että vuokrarahat löytyvät varmasti, Tuikka muistelee yrityksen alkuaikoja.

Asiakkaat ovat paikkakuntauskollisia

Nykyisin Seija Tuikka ei enää toista työtä kauneushoitolan rinnalla pystyisi tekemään, sillä yrityksen pyörittäminen on täysipainoista työtä ja kauneushoitolan varauskalenteri täyttyy asiakkaista nopeasti.
- Asiakaskunta koostuu pääsääntöisesti himankalaisista asiakkaista ja lisäksi ympäristökunnista tulee jonkin verran asiakkaita. Kyllä se monelle maahantuojan edustajalle on ollut suuri hämmästys, että näinkin pienessä paikassa kuin Himangalla kauneushoitolalla on näinkin hyvin asiakkaita, Tuikka toteaa.

Varsinaista tyyppiasiakasta Kauneuskosmetiikka Seijalla ei ole, vaan asiakkaita on aivan murrosikäisistä jopa yli 90 -vuotiaisiin vanhuksiin saakka. Kesällä eniten työllistävät morsioiden ja hääväen meikkaukset, keväällä lukiolaistyttöjen meikkaukset Vanhojen Päivän tienoilla ja vanhusten parissa suosituin palvelumuoto on taas jalkahoidot.
- Teen erilaisia kauneushoitoja oikeastaan laidasta laitaan. Ehkä eniten jalkahoitoja ja kasvohoitoja, mutta niiden lisäksi esimerkiksi ripsien ja kulmien kestovärjäystä, käsihoitoja, koneellisia hoitoja, säärikarvojen poistoa ja jonkin verran hierontaakin. Lisäksi tässä samassa on myös kemikaliopuoli, Tuikka luettelee yrityksen palvelu- ja tuotekirjoa.

Työskentely on joustavaa

Kauneuskosmetiikka Seijan palvelut ovat pysyneet vuosien varrella melko samanlaisina, joskin hoitotuotteet ovat kehittyneet paljon ja laitteita on aina välillä vaihdeltu, tosin enemmänkin oman työn piristykseksi kuin laitteiden kunnon takia. Seija Tuikka huomauttaa, että pienellä paikkakunnalla ei tällaisen yrityksen kehittämisessä kuitenkaan kannata lähteä ihan kaikkeen mukaan. Alan kehitystä on kuitenkin seurattava koko ajan.
- Messut on kerran, kahdesti vuodessa. Ja yleensä maahantuojat aika hyvin laittavat postia tulemaan uutuuksista ja alan lehdet kirjoittavat myös uutuuksista. Kyllä seuraan alan lehtiä ja luen jutut hyvinkin tarkkaan jo pelkästään omasta mielenkiinnosta, hän kertoo.

Vaikka yrityksen ovessa aukioloaika on kirjattu arkisin yhdeksästä viiteen, niin välillä päivät venyvät melkein kaksitoistatuntisiksi ja yrittäminen vaatii melkoista joustamista. Seija Tuikka kuitenkin sanoo, että sitä jaksaa kummasti työskennellä, kun työ on mielekästä.
- Sekin auttaa, kun minulla on joka toinen viikko täällä toinenkin kosmetologi, jolloin itse voi ottaa hieman rauhallisemmin. Ja että vapaapäivänä voi rentoutua kotisohvalla löhöillen ja perheen parissa ollen, hän jatkaa.

Jossakin tulevaisuudessa Tuikan haaveena on eläkkeelle siirtyminen, mutta sitä ennen hän aikoo jatkaa yritystä samanlaisessa muodossa kuin nykyisinkin.
- Mikäli jotakin muutosta teen, niin sellainen voisi olla pelkästään hoitopuolelle keskittyminen ja sen osa-alueen kehittäminen eteenpäin ja kemikaliopuolen vähentäminen, Seija Tuikka tuumii.

Seija Tuikka sanoo, että hänelle vuonna 2005 myönnetty Himangan yrittäjäpalkinto lämmitti pitkään yrittäjänä toimineen sydäntä.