tammikuu 2017

Perheyritys kuljettaa silakat, dumpperit ja loistojahdit

Richard Thodén on aloittanut uuden työviikon varhain aamulla perheyrityksen pääpaikalla Rödsössä Kokkolassa. Myös asiakkaat ovat aikaisin liikkeellä tilatessaan puhelimitse kuljetuksia omiin tarpeisiinsa. Tänä päivänä myyntimiehet kauppaavat asiaan kuin asiaan sähköisiä järjestelmiä, mutta Thodén luottaa puhelimeen.


- Minä järjestelen kuljetukset ja pystyn hoitamaan sen työn ihan hyvin ajojeni lomassa. Jos tähän  hankittaisiin sähköinen ajojärjestelmä kuljetuksia varten, se maksaisi sievoisen summan rahaa, minkä lisäksi meidän pitäisi palkata oma ihminen hoitamaan järjestelmää, hän kuvaa tilannetta kulurakenteen näkökulmasta.

Kuljetusliike Thodén Oy:n perusta luotiin 1984, jolloin perheen isä Gustav aloitti kuljetusalan töissä. Tänä päivänä yritys on liikevaihdoltaan noin 3,6 miljoonan euron kokonaisuus, joka työllistää perheen lisäksi sesongista riippuen reilut 20 työntekijää.

Yrityksen autot kuljettavat periaatteessa kaikkea, mitä lavalla voi kuljettaa. Thodénien tapauksessa niin turkisrehujen raaka-aineet ja lopputuotteet kuin kaupungin viheralueiden risut, isot dumpperien lavat ja Nautorin luksusjahdit.

Kalustoon kuuluu 12 omaa ja alihankkijoiden kolme autoa sekä muun muassa pyöräkoneita ja kaivinkoneita.

 

Kiinnostus koneisiin syntyi jo lapsena

 

Kyse on perheyrityksestä sanan varsinaisessa merkityksessä.

- Yrityksen omistavat isä, pikkuveli Sebastian ja minä. Kolmas veli Frans-Oskar työskentelee autonkuljettajana, ja Sebastian hallitonttuna vastaa kaluston huollosta kaupungissa sijaitsevassa huoltohallissa. Äiti on töissä päivät apteekissa ja tekee illalla firman paperityöt, Richard luettelee.

Yritystä koskevat päätökset syntyvät luontevasti erilaisen yhdessä olon lomassa.

- Aika paljon asioista päätetään tässä työhuoneen kahvipöydässä. Tai sitten jouluaattona tai muina juhlapyhinä perheen ollessa yhdessä. Tämä on meille elämäntapa, jossa ei sen kummemmin erotella työ- ja vapaa-aikaa. Töitä tehdään silloin kun ne on tehtävä.

Perheessä on kasvettu työntekoon lapsesta alkaen.

- Olemme aina olleet kiinnostuneita koneista. Maalla kun asutaan, koneita pääsee kokeilemaan heti kun jalat yltävät polkimille.

Vapaus on Richardin mukaan yksi yrittäjyyden parhaista puolista. Hänelle itselleen tärkeää on päästä tien päälle tasaisin väliajoin. Haastattelua edeltävällä viikolla toimitusjohtaja vei viisi työpäivää vaatineen erikoiskuljetuksen Lappiin. Seuraava viikko kului Kokkola-Pietarsaari-akselilla, ja sitä seuraavalla viikolla suuntana oli Ruotsi.

- Vaimon kanssa aloimme seurustella jo yläasteella, ja hän jos joku tuntee luonteeni. Välillä hän sanoo, että nyt minun on parasta lähteä reissuun. Neljän seinän sisällä oleminen ei vain ole minun juttuni. Eivät kaikki päivät tässäkään työssä niin hauskoja ole, mutta paljon muutakaan en osaisi tehdä. Kaveritkin ovat tulleet näistä kuvioista. Monet sivulliset varmaan sanovat, että tämä on ihan hullun hommaa, hän nauraa.

Helpolla leipä ei kuljetusyrittäjille tule nyky-Suomessa. Ulkomaiset kuljetusyrittäjät ja ulkomaiset kuljettajat painavat hintoja rajusti alaspäin kannattavuuden rajamaille.

- Kun valtiotaustainenkin toimija käyttää ulkomaista työvoimaa, se kertoo omaa kieltään siitä, että vain hinta ratkaisee. Meidän keinoja kilpailussa ovat ajanmukainen kalusto, erikoistuminen, hyvä palvelu ja ammattitaitoinen sekä luotettava henkilökunta. Se pidetään mikä luvataan.

Halvan ulkomaisen työvoiman lisäksi kuljetusala on jo pitkään ollut huolissaan rapistuvista teistä, jotka syövät suomalaista kilpailukykyä.

- Tiet on päästetty tosi huonoon kuntoon, eikä niitä saada enää kunnostettua pienellä rahalla. Paljon järkevämpää olisi hoitaa tiestöä pitkäjänteisesti.

- Meillä voitaisiin tehdä samalla tavalla kuin monissa muissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Peritään tienkäyttömaksut teiden käyttäjiltä, ja käytetään näin saadut varat teiden kunnossapitoon. Vaikkapa Ruotsissa me maksamme kahdeksan euroa päivältä. Nyt Suomessa ajaa iso määrä ulkomaisia autoja ilman, että he osallistuvat tienpitoon millään tavalla.

 

Kuvanteksti: Richard Thodén palkittiin Kokkolassa tänä vuonna Vuoden nuori yrittäjä-palkinnolla.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Kuljetusliike Thodén Oy:n verkkosivut >>>