joulukuu 2016

Taloushallintoa turhia jäykistelemättä

Tilitoimistoyrittäjä Mika Pulkkinen tyrmää naureskellen väitteen tilitoimistosta työpaikkana, jossa työntekijät pakertavat totisina omissa oloissaan tositteiden ja tilikirjojen parissa päivästä toiseen.


- Vaikka asiat ovat tärkeitä ja niiden hoitamisessa vaaditaan suurta huolellisuutta ja tarkkuutta, meillä on iloinen, positiivinen ja nuorekas työyhteisö. Nykyaikaisessa tilitoimistossa korostuvat koko ajan enemmän sosiaalisuus ja vuorovaikutustaidot, koska työhön kuuluu paljon konsultointia ja neuvontaa. Monet asiakkaat haluavat myös istahtaa hetkeksi alas ja puhua muustakin kuin työasioista.

Pulkkisen vuonna 2005 perustama yritys tuottaa asiakkailleen erilaisia taloushallinnon palveluita kuten kirjanpitoa, palkanlaskentaa, verosuunnittelua sekä tilinpäätösten ja veroilmoitusten laatimista. Ja aina välillä henkistäkin valmennusta.

- Osaavalla taloushallinnolla on iso merkitys yrityksen kannattavuudelle. Jos taloushallintoa hoidetaan huonosti, se voi aiheuttaa yritykselle taloudellisia tappioita ja pahimmassa tapauksessa jopa yritystoiminnan lakkaamisen. Kun asiakas ostaa meiltä palveluita, hänen on voitava luottaa siihen, että asiat hoidetaan kuten pitääkin, Pulkkinen korostaa toimialan vastuullisuutta.

Neuvova ja konsultoiva palvelu antavat asiakasyritykselle mahdollisuuden keskittyä ydinbisnekseensä.

- Tilitoimisto voi auttaa vaikkapa selvittämään, ovatko hinnoittelu ja katteet kohdallaan. Jos yrittäjällä on paljon töitä mutta kassaan ei jää rahaa, silloin jokin on pielessä.

 

Taloushallintoa myös pilvipalveluna

 

Uudet järjestelmät ja pilvipalvelut muuttavat taloushallintoakin. Pulkkinen sanoo, että jokainen asiakas voi edelleen toimittaa paperisen aineiston mapeissa, mutta on olemassa toinenkin vaihtoehto.

- Meillä on kaksi pilvipalveluna toteutettua taloushallinnon ohjelmistoa. Yhä useampi asiakas haluaa reaaliaikaisen kirjanpidon, jonka sähköinen taloushallinto mahdollistaa. Perinteinen kirjanpito kulkee vähintään pari viikkoa jäljessä.

- Sähköisen taloushallinnon ansiosta kirjaamiseen menee vähemmän aikaa, jolloin säästyvän ajan voi käyttää neuvontaan ja konsultointiin. Sen lisäksi asiakas pystyy seuraamaan kirjanpidon tilannetta omasta järjestelmästään. Meille yrityksenä sähköinen taloushallinto antaa puolestaan mahdollisuuden liiketoiminnan kasvattamiseen, Pulkkinen luettelee uusien ratkaisujen mukanaan tuomia hyötyjä.

Pulkkinen itse ryhtyi aikanaan yrittäjäksi tilanteessa, jossa silloisen työnantajan liiketoiminta alkoi hiipua. Kuusi vuotta sitten yritys vaihtui toiminimestä osakeyhtiöksi, ja tänä päivänä tilitoimisto työllistää yrittäjän itsensä lisäksi kuusi työntekijää. Kasvu ei ole edellyttänyt markkinointia, sillä puskaradio on toiminut viestinviejänä asiakkaalta toiselle.

Asiakkaat edustavat useita eri toimialoja, ja liikevaihdoltaan kymppitonnin yrityksistä noin viiden miljoonan euron liikevaihdon yrityksiin. Ainoastaan asunto-osakeyhtiöt eivät kuulu asiakaskuntaan, koska ne ovat Pulkkisen mukaan oma maailmansa.

- Ennen kuin päätin ryhtyä yrittäjäksi, en ollut koskaan edes kuvitellut yrittäjyyttä. Vaikka ihan aiheesta puhutaan siitä, kuinka paljon varsinkin pienet yritykset kärsivät erilaisesta byrokratiasta, kannustan ihmisiä ehdottomasti yrittäjyyteen. Itselleni on täysin mahdoton ajatus, että palaisin enää vieraan palvelukseen.

- Vaikka tässä on paljon vastuuta ja ajankäyttö asettaa omat haasteensa, minulla on kuitenkin vapaus päättää omista asioistani, kuten työajoista. Samaa joustavuutta pyrin toteuttamaan myös työnantajana. Tärkeintä on se, että työt hoidetaan sovitusti.

 

Kuvanteksti: Vaikka varsinkin pienemmät yritykset joutuvat yhä painimaan byrokratian kanssa, Mika Pulkkinen kannustaa ihmisiä tarttumaan rohkeasti yrittäjyyden tuomiin mahdollisuuksiin.

Teksti ja kuva: Jorma Uusitalo, Tmi CommJob

Tilitoimisto Pulkkisen verkkosivut >>>